کلیه یک اندام جفتی در بدن ما را دارد که مسئولیت پالایش مایعات بدن و دفع مواد زائد از بدن را بر عهده دارد. این اندام حیاتی هم به مانند دیگر اندامها میتواند دچار انواع بیماریهای کلیه شود.
بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص رابطه کراتین خون و سرطان و علائم سرطان کلیه، کلیک کنید.
به جز انواع بیماریهای کلیه عمومی ، اگر فرد و گروه درمانی پیگیر وضعیت فرد نباشند ممکن است بیماریهای خطرناک کلیه به وجود بیاید که عوارض شدیدی بر روی سلامتی فرد داشته و به سختی قابل کنترل اند. اما انواع بیماریهای کلیه شامل چه مواردی است؟
انواع بیماریهای کلیه
دو نوع اصلی بیماری کلیوی وجود دارد که شامل بیماریهای کلیه کوتاه مدت (آسیب حاد کلیه) و بیماریهای کلیه مادام العمر (مزمن) میباشد.
در مورد هر یک و اینکه آنها میتوانند برای شما معنی داشته باشند بیشتر بیاموزید. بیشتر افراد از یک بیماری کوتاه مدت کلیوی به طور کامل بهبود مییابند، اما میتواند عدم درمان کافی به جز زمینه وارد شدن آسیب به فرد مبتلا، خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی را در آینده افزایش خواهد داد.
بیماریهای مزمن کلیه خود به بیماریهای مختلفی مانند کیستهای کلیوی، عفونت کلیوی، سنگ کلیه، سرطان کلیه و … تقسیم میشوند.
جهت اطلاع و آشنایی بیشتر و کامل با بیماری های نادر کلیه + روش های درمانی آن کلیک کنید.
آسیب حاد کلیوی (کوتاه مدت)
آسیب حاد کلیه میتواند از بیماریهای خطرناک نظیر از دست دادن موقت عملکرد کلیه که کمتر از سه ماه طول بکشد. معمولاً در پاسخ به آسیب یا بیماری که بر کلیهها، داروها، انسداد کلیه یا بسیاری از عوامل دیگر تأثیر میگذارد، شروع سریع دارد.
آسیب حاد کلیه ممکن است به اندامهای دیگر مانند قلب، ریهها و مغز نیز آسیب برساند. برخی از افراد برای کمک به بهبود کلیههای خود به یک دوره کوتاه دیالیز نیاز دارند.
بسیاری از افراد از آسیب حاد کلیه به طور کامل بهبود مییابند و به زندگی عادی ادامه میدهند. با این حال، اگر آسیب قابل توجهی ایجاد شده باشد، خطر ابتلا به بیماری مزمن (یا مداوم) کلیوی در آینده بیشتر است.
به همین دلیل، اگر آسیب کلیوی حاد داشتهاید، مهم است که سلامت کلیههای خود را تا پایان عمر به درستی کنترل کنید. یکی از راههای انجام این کار رعایت رژیم غذایی و تغذیه است.
همچنین باید عملکرد کلیه خود را هر دو سال یکبار توسط پزشک عمومی بررسی کنید.آسیب حاد کلیه بیشتر در افراد مسن و بیماران بستری در بیمارستان، به ویژه کسانی که نیاز به مراقبتهای ویژه دارند، رخ میدهد.
مطالعه بیشتر: برای کسب دانش و آگاهی در مورد اینکه pcnl چیست و مهمترین عوارض عمل pcnl کلیه چیست؟ کلیک کنید.
علائم ممکن است بسته به علت و شدت آسیب حاد کلیه متفاوت باشد. برخی افراد ممکن است بدون علامت باشند. در صورت وجود، نشانهها و علائم کلیه ناسالم در آسیب حاد کلیه، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
● کاهش حجم ادرار
● پف دور چشم
● تورم روی مچ پا و پا
● حالت تهوع
● تنگی نفس
● خستگی
● گیجی
● درد یا فشار قفسه سینه
● تشنج
بیماری مزمن کلیه (مادام العمر)
بیماری مزمن کلیه که دستهای گستردهای از انواع بیماریهای کلیه است، زمانی رخ میدهد که کلیههای شما به گونهای آسیب دیده باشند که قابل برگشت به عملکرد طبیعی خود را نداشته باشد یا در کوتاه مدت به طور کامل قابل درمان نباشد.
برای تشخیص بیماری مزمن کلیوی، باید علائم بیماریهای مزمن کلیوی حداقل سه ماه وجود داشته باشد. در ابتلا بیماری مزمن کلیوی میتوانید سالها زندگی عادی داشته باشید.
با این حال، بسیاری از مردم کاهش مداوم توانایی کلیه خود در پالایش کردن خون خود را تجربه خواهند کرد و در نهایت به درمان جایگزین کلیه نیاز خواهند داشت. این درمان جایگزین ممکن است به شکل دیالیز یا پیوند کلیه باشد و در این حالت بیماری مزمن تبدیل به یکی از بیماریهای خطرناک کلیه شده است.
بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات در رابطه با انواع سنگ کلیه و بدترین نوع سنگ کلیه کدام ها هستند؟ کلیک کنید.
دلایل بالقوه زیادی برای ابتلا به بیماریهای مزمن کلیوی وجود دارد، از جمله ژنتیک، عفونت، اختلالات ایمنی که به کلیهها حمله میکند، دیابت و فشار خون بالا.
علائم کلیه ناسالم در بیماریهای کلیه مزمن
مراحل اولیه بیماریهای کلیه مزمن ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. علائم کلیه ناسالم و نشانههای زیر به طور کلی زمانی ظاهر میشوند که آسیب کلیوی قابل توجهی باشد:
● تورم در پاها، صورت یا دستها
● گرفتگی عضلات
● خشک بودن و خارش داشتن پوست
● درد قفسه سینه
● بیحسی
● خستگی
● اشتهای ضعیف
● کاهش وزن
● حالت تهوع
● استفراغ
● تنگی نفس.
سنگ کلیه از شایعترین انواع بیماریهای کلیه
سنگهای کلیوی که از شایعترین انواع بیماریهای کلیه هستند، رسوبات سختی از مواد معدنی یا نمکهایی هستند که در داخل کلیهها تشکیل میشوند.
آنها میتوانند در داخل حالب (لولههایی که ادرار را از کلیهها حمل میکنند) یا مثانه (ساختاری که ادرار را از کلیهها از طریق حالب ها دریافت میکند) تشکیل شوند.
سنگ کلیه که از جمله بیماریهای کلیه مزمن است، معمولاً زمانی اتفاق میافتد که نمکهای معدنی زیادی مانند اگزالات کلسیم یا فسفات کلسیم یا اسید اوریک در بدن وجود داشته باشد.
بیشتر بدانید: برای کسب آگاهی در رابطه با سنگ شکن برون اندامی و چند روز بعد از سنگ شکن سنگ دفع می شود؟ کلیک کنید.
برخی از بیماران ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است از علائم و نشانههای زیر شکایت داشته باشند:
● درد در پهلو، پایین شکم یا کشاله ران
● وجود خون در ادرار (ادرار صورتی، قهوهای یا قرمز)
● درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
● تکرر ادرار
● مشکل در دفع ادرار
● ادرار کدر یا بدبو
● حالت تهوع یا استفراغ
● تب همراه با لرز (در صورت وجود عفونت)
● عفونتهای مکرر دستگاه ادراری (UTIs).
اگر سنگ کلیه درمان نشود میتواند جز بیماری خطرناک کلیه بوده و سلامت فرد مبتلا را تحتالشعاع خود قرار دهد.
عفونتهای کلیه
عفونت کلیه یا پیلونفریت نوع خاصی از انواع بیماریهای کلیه و عفونت دستگاه ادراری (UTI) است که به طور معمول در هر قسمتی از دستگاه ادراری (کلیهها، حالب ها، مثانه یا مجرای ادرار) ممکن است رخ دهد. عفونت کلیه زمانی رخ میدهد که عفونت از مجرای ادرار یا مثانه به سمت کلیهها حرکت کند.
در موارد کمتر، عفونت ممکن است از سایر نقاط بدن از طریق خون یا پس از جراحی کلیه به کلیهها سرایت کند. عفونتهای کلیه هم میتوانند به صورت حاد و گذرا و هم مزمن و پایدار بروز کنند.
علائم و نشانههای عفونت کلیه ( علائم کلیه ناسالم) به شرح زیر است:
● بروز تب
● لرز
● حالت تهوع
● استفراغ
● وجود درد در ناحیه پهلو، پشت، شکم یا کشاله ران
● افزایش تکرر ادرار یا میل به دفع ادرار
● درد یا سوزش هنگام دفع ادرار
● کدر یا بدبو بودن ادرار دفعی
● وجود خون در ادرار (ادرار صورتی، قهوهای یا قرمز رنگ).
کیستهای کلیه
کیست کلیه که از شایعترین انواع بیماریهای کلیه هستند، به معنی وجود یک کیسه پر از مایع یا ساختار کیسه مانند در کلیه است و کیستهای ساده کلیه نیز نامیده میشوند، این بیماری از انواع بیماریهای کلیه با یک بیماری ژنتیکی به نام بیماری کلیه پلی کیستیک (PKD) که باعث تشکیل کیستهای متعددی میشود که به کلیهها آسیب میرساند، متفاوت است.
علت دقیق کیستهای ساده کلیه مشخص نیست. آنها ممکن است زمانی به دست بیایند که لطمه یا آسیب به کلیهها باعث تجمع مایع در یک منطقه کوچک میشود که منجر به تشکیل کیست میشود.
کیست کلیه ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند تا زمانی که کیست ترکیده، خونریزی کند یا بزرگتر شود و شروع به فشار بر ساختارهای مجاور مانند اعصاب کند. علائم کلیه ناسالم در ابتلا به کیستهای کلیوی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
● وجود درد در ناحیه در پهلو، پشت یا شکم
● افزایش دفعات ادرار
● وجود خون در ادرار (ادرار صورتی، قهوهای یا قرمز رنگ)
● تب
سرطان کلیه
سرطان کلیه از جمله بیماریهای خطرناک کلیه است، زمانی رخ میدهد که سلولهای کلیه بدون کنترل رشد کنند. شایعترین نوع سرطان کلیه، کارسینوم سلول کلیوی نام دارد که حدود 90 درصد از کل سرطانهای کلیه را تشکیل میدهد.
انواع دیگر سرطان کلیه شامل کارسینوم سلول انتقالی، تومور ویلمز (نفروبلاستوما) و سارکوم کلیه است. در حالی که علت دقیق سرطان کلیه ناشناخته است، عوامل خاصی مانند استعمال سیگار و دخانیات، سابقه ابتلای خانوادگی به سرطان کلیه، بیماری چاقی و فشار خون بالا ممکن است خطر ابتلای به این دسته از انواع بیماریهای کلیه را افزایش دهد.
بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص عمل tul چیست و رایج ترین مراقبت بعد از عمل tul، کلیک کنید.
سرطان کلیه به طور کلی تا زمانی که در مراحل پیشرفته خود قرار نگیرد هیچ علامتی ایجاد نمیکند. علائم و نشانههای ابتلا به سرطان کلیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
● خون در ادرار
● درد در پهلو، پشت یا شکم
● توده یا تورم در پهلوها
● کاهش وزن بیدلیل
● خستگی
● ظاهر رنگپریده
● از دست دادن اشتها.
سؤالات متداول بیماریهای خطرناک کلیه
1) انواع بیماریهای سرطان کلیه را نام ببرید؟
بیماری حاد کلیه، بیماری مزمن کلیه، کیستهای کلیوی، عفونت کلیه، سنگ کلیه، سرطان کلیه
2) علائم کلیه ناسالم در بیشتر انواع بیماری کلیه شامل چه مواردی است؟
تب، لرز، وجود درد ناحیه پهلو، پشت یا شکم، وجود خون در ادرار، افزایش تعداد دفع ادرار، تکرر و سوزش ادرار
برای درمان بیماریهای خطرناک کلیه میتوان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه میتوان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت.
دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی میباشد. ایشان دانشآموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران میباشند. با بهرهگیری از دانش و تجربه ایشان میتوان بهخوبی از انجام درمان بیماریهای خطرناک کلیه اطمینان حاصل کرد.
منبع مقاله:
https://kidney.org.au/your-kidneys
https://www.medicinenet.com