تومور حالب، نوعی نادر از سرطان است که مجرای حالب را تحت تاثیر قرار داده و از آنجایی که این مجراها علاوه بر اتصال کلیه‌ها به مثانه، وظیفه انتقال ادرار را نیز بر عهده دارند، در افراد مبتلا به سرطان حالب، معمولا بررسی‌هایی برای وجود سرطان مثانه نیز انجام می‌شود. علائم تومورهای  حالب کلیه،  اغلب مشابه با بیماری‌های دیگر دستگاه ادراری هستند و همین موضوع تشخیص دقیق آن را دشوار می‌سازد.

آیا این علامت هشداردهنده را در خود مشاهده کرده اید؟ کلیک کنید و مهمترین علامت سرطان مثانه را بشناسید و سریعا برای درمان آن اقدام کنید.

با این حال، تشخیص زودهنگام بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که این نوع سرطان می‌تواند به سرعت به سایر بخش‌های بدن گسترش یابد. اگرچه سرطان حالب کمتر از 1% کل سرطان‌ها را شامل می‌شود؛ اما در دهه‌های اخیر شیوع آن افزایش یافته است. یکی دیگر از نکات مهم این بیماری، ارتباط نزدیک آن با سرطان مثانه است؛ چرا که سلول‌های تشکیل‌دهنده حالب و مثانه، از نوع مشابهی هستند.

اما، سوال مهم این است که درمان سرطان حالب چیست، در جواب باید گفت، درمان معمولا  شامل جراحی است و در برخی موارد، شیمی‌درمانی، ایمونوتراپی یا درمان‌های هدفمند نیز به کار گرفته می‌شوند. در ادامه این مقاله از سایت دکتر نامداری فوق تخصص ارولوژی،  به بررسی علائم، علل و درمان سرطان حالب و پاسخ به سوال، آیا سرطان حالب کشنده است، می‌پردازیم.

سرطان حالب چیست؟ بررسی تومور حالب و خطرات آن 

سرطان حالب که مجاری عضلانی حالب را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بیشتر در افراد مسن، به ویژه در سنین ۷۰ تا ۸۰ سالگی و در افرادی که سابقه سرطان مثانه داشته‌اند، مشاهده می‌شود. تومور حالب کلیه که در بیشتر موارد از نوع کارسینوم سلول انتقالی است، شایع‌ترین علت سرطان در این ناحیه شناخته می‌شود.

از آنجایی که پوشش داخلی حالب و مثانه از یک نوع سلول تشکیل شده است، ابتلا به سرطان در یکی از این نواحی، خطر ابتلا به سرطان در ناحیه دیگر را نیز افزایش می‌دهد. این نوع سرطان، معمولا تا مراحل پیشرفته علائم خاصی نشان نمی‌دهد؛ اما با پیشرفت بیماری، علائمی مانند وجود خون در ادرار، تکرر ادرار، ادرار شبانه، کاهش وزن غیر قابل توضیح و خستگی شدید ظاهر می‌شوند.

در پاسخ به علت سرطان حالب چیست نیز، باید گفت علت دقیق هنوز به طور کامل شناخته نشده است؛ اما عواملی مانند سیگار کشیدن، مواجهه با مواد شیمیایی خاص و سابقه سرطان مثانه، می‌توانند خطر ابتلا را افزایش دهند. در ادامه، بعد از تشخیص این بیماری و کشف دلیل آن، پرسش اصلی بیماران این است که آیا سرطان حالب کشنده است؟ درمان سرطان  حالب کلیه، بسته به نوع سرطان و شرایط بیمار شامل جراحی، شیمی‌درمانی یا روش‌های هدفمند دیگر است که در ادامه به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت.

علائم سرطان حالب چیست؟ بررسی نشانه‌های تومور حالب

علائم سرطان حالب چیست؟ بررسی نشانه‌های تومور حالب

علائم تومور حالب کلیه، اغلب غیر اختصاصی هستند و ممکن است با بیماری‌های دیگر دستگاه ادراری، اشتباه گرفته شوند. شایع‌ترین نشانه‌های این بیماری، عبارتند از:

  1. وجود خون در ادرار (هماچوری) یا ادرار قرمز، صورتی یا به رنگ چای تیره
  2. احساس ناراحتی یا درد مداوم در ناحیه کمر یا پهلوها
  3. سوزش یا درد هنگام ادرار کردن
  4. نیاز مکرر یا احساس اضطرار برای ادرار

در برخی موارد، علائم کمتر رایج؛ اما جدی‌تری نیز ممکن است مشاهده شود، مانند:

  1. کاهش وزن غیر قابل توضیح
  2. احساس ضعف و خستگی شدید
  3. تب
  4. وجود لخته‌های خون در ادرار (به صورت تکه‌های خونی)
  5. گرفتگی یا درد عضلانی در ناحیه پشت یا محل اتصال دنده‌ها به ستون فقرات

توجه به این علائم و مراجعه به پزشک متخصص اورولوژی برای بررسی‌های بیشتر، از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که هم پاسخگوی سوالاتی مانند آیا سرطان حالب کشنده است، می‌باشد و هم با شروع درمان زودهنگام نقش موثری در بهبود بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن، ایفا می‌کند.

علل اصلی ایجاد تومور حالب در کلیه چیست؟

به طور کلی، می‌توان دلایل بروز سرطان حالب را به صورت زیر، دسته‌بندی کرد:

  1. جهش‌های ژنتیکی در سلول‌های حالب
  2. افزایش سن
  3. عوامل ژنتیکی و سندرم لینچ
  4. سیگار کشیدن
  5. قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
  6. استفاده بیش از حد از داروهای مسکن
  7. عفونت‌های مکرر دستگاه ادراری
  8. سابقه طولانی‌مدت دیالیز

1.      جهش‌های ژنتیکی در سلول‌های حالب

تومور حالب کلیه، زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های مجرای حالب تغییراتی در DNA خود ایجاد کنند که این تغییرات، به سلول‌ها دستور می‌دهند تا سریع‌تر از حالت طبیعی رشد کنند و به جای مردن در زمان معین، زنده بمانند. تجمع این سلول‌های غیرطبیعی منجر به تشکیل تومور می‌شود که می‌تواند به سایر بافت‌های بدن حمله کرده یا به نقاط دیگر گسترش یابد.

2.      افزایش سن

با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان حالب افزایش می‌یابد؛ چرا که این بیماری بیشتر در افراد بالای ۶۵ سال مشاهده می‌شود، به ویژه در افرادی که سابقه سرطان مثانه یا کلیه دارند.

3.      عوامل ژنتیکی و سندرم لینچ

افرادی که دارای سندرم لینچ (HNPCC) هستند، با احتمال بیشتری در معرض خطر ابتلا به سرطان حالب و سایر انواع سرطان، مانند سرطان کولون، قرار دارند. این عامل، یک ارتباط مستقیم با سابقه ژنتیکی بیمار نیز دارد.

4.      سیگار کشیدن

مصرف دخانیات، به عنوان یکی از عوامل اصلی افزایش‌دهنده خطر ابتلا به تومور حالب شناخته می‌شود؛ زیرا، مواد سرطان‌زا در دخانیات، می‌توانند باعث تغییرات DNA در سلول‌های حالب شوند.

5.      قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی

مواجهه طولانی مدت با مواد شیمیایی صنعتی، مانند ترکیبات مورد استفاده در تولید محصولات چرمی، پلاستیک و لاستیک، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می‌دهد.

6.      استفاده بیش از حد از داروهای مسکن

مصرف بیش از حد داروهایی، مانند فناستین که به عنوان ماده‌ای سرطان‌زا شناخته شده است، ممکن است یکی دیگر از عوامل افزایش خطر باشد.

7.      عفونت‌های مکرر دستگاه ادراری

عفونت‌های مزمن و مکرر دستگاه ادراری، باعث تحریک دیواره حالب می‌شوند که این موضوع، می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد تغییرات غیرطبیعی در سلول‌های این ناحیه بوده و منجر به سرطان حالب شود.

این علائم عفونت ادراری را جدی بگیرید! کلیک کنید و صحبت های بهترین دکتر برای عفونت ادراری را بخوانید و برای درمان تصمیم بگیرید.

8.      سابقه طولانی‌مدت دیالیز

افرادی که به دلیل مشکلات کلیوی به مدت طولانی تحت دیالیز قرار گرفته‌اند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به تومور حالب قرار دارند.

شناخت عوامل خطر، می‌تواند به پیشگیری و یا تشخیص زودهنگام این بیماری کمک کند و در مدتی کوتاه پاسخی برای سوال، آیا سرطان حالب کشنده است نیز باشد. 

بهترین راه‌های تشخیص سرطان حالب چیست؟

پزشک متخصص در ابتدا به منظور تشخیص کیست حالب کلیه، با بررسی علائم بیمار و معاینه فیزیکی، وضعیت کلی او را ارزیابی می‌کند. اطلاعات به دست آمده از این مرحله، به شناسایی علل احتمالی بیماری کمک خواهد کرد. در ادامه، فرایند تشخیص این سرطان، شامل مراحل زیر است.

1.      آزمایش‌های تصویربرداری

آزمایش‌های تصویربرداری، به پزشکان امکان می‌دهد تا اندازه و گسترش تومور به سایر قسمت‌های بدن را مشخص کنند. برخی از بهترین روش‌های تصویربرداری، عبارتند از:

  1. پیلوگرام داخل وریدی (IVP)؛ رادیولوژی‌ای است که از تزریق کنتراست، برای نمایش دستگاه ادراری استفاده می‌کند.
  2. سی‌تی اوروگرافی (CTU)؛ روشی است که با استفاده از اشعه ایکس، تصاویر دقیقی از حالب‌ها، کلیه‌ها و مثانه ارائه می‌دهد.
  3. ام‌آر اوروگرافی (MRU)؛ یک متد تصویربرداری با استفاده از امواج مغناطیسی برای بیمارانی است که سی‌تی مناسب آن‌ها نمی‌باشد.
  4. پت اسکن (PET)؛ برای ارزیابی گسترش سرطان حالب به دیگر نقاط بدن استفاده می‌شود.

2.      آزمایش‌های ادرار

  • آنالیز ادرار: آزمایشی شامل بررسی رنگ و ترکیبات ادرار برای شناسایی هرگونه ناهنجاری است.
  • سیتولوژی ادرار: به جستجوی سلول‌های غیرطبیعی در نمونه ادرار برای تشخیص سرطان، گفته می‌شود.

3.      یورتروسکوپی و نمونه‌برداری

در روش یورتروسکوپی، متخصص اورولوژی یک لوله نازک و مجهز به دوربین را از طریق مجرای ادرار وارد مثانه و حالب می‌کند تا داخل حالب‌ها را بررسی کرده و در صورت لزوم، نمونه‌ای از بافت (بیوپسی) آن بردارد تا در آزمایشگاه از نظر وجود سلول‌های سرطانی مورد بررسی قرار گیرد.

روشی کم تهاجمی برای تشخیص و درمان بیماری های کلیه و مجاری ادرار! کلیک کنید و بدانید اورتروسکوپی چیست و با صفر و تا صد مراحل آن آشنا شوید.

4.      بررسی خطر ابتلا به سرطان مثانه

افراد مبتلا به سرطان حالب، در معرض خطر ابتلا به سرطان مثانه نیز قرار دارند.  برای بررسی این موضوع، ممکن است پزشک از روش‌هایی مانند سیستوسکوپی، یعنی مشاهده داخل مثانه با استفاده از لوله مجهز به دوربین یا دیگر آزمایش‌های تصویربرداری، استفاده کند.

آیا سرطان حالب کشنده است؟ راهکارهای درمانی تومور حالب

آیا سرطان حالب کشنده است؟ راهکارهای درمانی تومور حالب

درمان تومور حالب کلیه، بسته به مرحله سرطان، نوع تومور، وضعیت جسمانی بیمار و ترجیحات فردی او متفاوت است. روش‌های درمانی مختلف این بیماری به شرح زیر هستند:

  1. جراحی
  2. شیمی درمانی
  3. ایمونوتراپی
  4. درمان هدفمند

1.      جراحی

جراحی، یکی از روش‌های اصلی درمان تومور حالب است. نوع جراحی به اندازه، موقعیت و مرحله سرطان بستگی دارد.

  1. برداشتن بخشی از حالب(Segmental ureterectomy): در مواردی که تومور کوچک و موضعی باشد، تنها بخش آسیب‌دیده حالب برداشته خواهد شد.
  2. نفرویورترکتومی(Nephroureterectomy): در این روش از درمان سرطان حالب که برای تومورهای بزرگ و پیشرفته توصیه می‌شود، کلیه، حالب و بخشی از مثانه که درگیر شده‌اند، حذف خواهند شد.
  3. جراحی بازسازی حالب(Ureteroneocystomy): اگر سرطان در بخش پایینی حالب قرار داشته باشد، بخش آسیب‌دیده حذف و حالب باقی‌مانده به مثانه متصل می‌شود.
  4. لیزر درمانی یا الکتروجراحی: در مراحل اولیه سرطان یا زمانی که سلول‌های سرطانی محدود به سطح حالب هستند، از این روش‌ها برای تخریب تومور استفاده می‌شود.

2.      شیمی درمانی

یکی دیگر از روش‌های درمان این بیماری، شیمی درمانی است که با استفاده از داروهای قوی، سلول‌های سرطانی را هدف قرار می‌دهد. این روش ممکن است در شرایط زیر استفاده شود.

  1. قبل از جراحی: در این مرحله به منظور کاهش اندازه تومور و تسهیل جراحی انجام خواهد شد.
  2. بعد از جراحی: برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی‌مانده و کاهش احتمال بازگشت سرطان، در این زمان توصیه می‌شود.
  3. در سرطان‌های پیشرفته: به عنوان روشی برای کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان‌های پیشرفته نیز محسوب می‌گردد.

3.      ایمونوتراپی

ایمونوتراپی، از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده کرده و با تقویت پاسخ ایمنی، به شناسایی و تخریب سلول‌های سرطانی کمک می‌کند. این روش، در مواردی که سرطان پیشرفته است یا  به گره‌های لنفاوی یا دیگر اعضای بدن گسترش یافته، موثر می‌باشد.

4.      درمان هدفمند

در این روش نیز، مواد شیمیایی خاصی به وسیله داروها در سلول‌های سرطانی هدف قرار می‌گیرند و مهار این مواد، باعث مرگ سلول‌های سرطانی می‌شوند. در آخر، آزمایش‌هایی برای بررسی مناسب بودن این روش برای بیمار نیز انجام خواهد شد.

آنچه باید از مراقبت‌های بعد از درمان سرطان حالب بدانید! 

پس از درمان سرطان حالب، طی انتخاب بهترین روش درمانی با مشاوره‌های پزشک متخصص و متناسب با شرایط سلامت عمومی و علائم بیماری و گسترش آن، بهتر است معاینات دوره‌ای، شامل آزمایش‌های ادرار، تصویربرداری و سیستوسکوپی برای بررسی احتمال بازگشت سرطان یا بروز سرطان مثانه، انجام شود.

انتخاب بهترین پزشک متخصص و تیم جراحی با تجربه در این زمینه، بر میزان موفقیت درمان تاثیر بسزایی دارد؛ از این رو، می‌توانید با دکتر فرشاد نامداری فوق تخصص ارولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه در ارتباط باشید تا از بهترین خدمات درمانی بهره‌مند گردید.

  • نشانی ‌سایت اینترنتی: https://drnamdari.com/
  • شماره‌های تماس: ۸۸۷۷۶۸۰۱, ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸
  • آدرس مطب: تهران، خیابان ولیعصر عج، ۳۰۰ متر پایین تر از ونک، بالاتر از پل همت، واقع در بن‌بست سیدالشهدا، ساختمان رهام، پلاک ۸، واحد ۱

منبع

https://www.americanoncology.com/blogs/ureteral-cancer-causes-symptoms-prevention-and-treatment

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ureteral-cancer/symptoms-causes/syc-20360721

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ureteral-cancer/diagnosis-treatment/drc-20360722

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/u/ureter-cancer.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Ureteral_cancer

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید