در این مقاله به درمان کجی آلت به صورت مفصل میپردازیم . کجی آلت تناسلی یک بیماری غیر سرطانی است که در اثر بافت فیبری روی آلت تناسلی مردان ایجاد شده و موجب نعوظهای منحنی و دردناک در هنگام رابطه جنسی میشود. آلت تناسلی از نظر شکل و اندازه متفاوت است و داشتن نعوظ خمیده لزوماً دلیلی برای نگرانی نیست.
اما بیماری کجی آلت تناسلی باعث خمیدگی یا درد قابل توجهی در برخی از مردان میشود.و باید سریعا به درمان آن پرداخت مانند درمان شلی الت که بسیار اهمیت دارد .ابتلا به این مشکل میتواند شما را از لذت داشتن رابطه جنسی محروم کرده یا ممکن است نعوظ یا حفظ آن را در طول رابطه جنسی (اختلال نعوظ) سخت کند. در تعداد زیادی از آقایان، بیماری کجی آلت تناسلی موجب بروز استرس و اضطراب میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان کجی آلت و موارد مربوط علائم پروستات در مردان و یا رزرو نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفن های ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸ و ۰۲۱۸۸۷۷۶۸۰۱ تماس حاصل فرمایید.
کوتاه شدن آلت تناسلی یکی دیگر از نگرانیهای رایج است که ممکن است به دلیل کجی آلت تناسلی ایجاد شود.گاهی بیماری کجی آلت تناسلی به ندرت خود به خود از بین میرود. در اکثر مردان مبتلا به این اختلال، این وضعیت به همین شکل باقی مانده یا بدتر میشود.
درمان زود هنگام این مشکل بلافاصله پس از ایجاد این بیماری ممکن است از بدتر شدن آن جلوگیری کرده یا حتی علائم را بهبود بخشد. حتی اگر مدتی است که به این بیماری مبتلا بودهاید، درمان مؤثر ممکن است به بهبود علائم آزاردهنده مانند درد، انحنا و کوتاه شدن آلت تناسلی کمک کرده و موجب صاف کردن آلت تناسلی شود. در این رابطه میتوانید به مطالعه مقاله عمل افزایش سایز اندام تناسلی مراجعه کنید .
علائم کجی آلت تناسلی
علائم و نشانههای ابتلای به کجی آلت تناسلی ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شده و یا به تدریج ایجاد شوند. شایعترین علائم و نشانههای ابتلا به کجی آلت تناسلی موارد زیر میباشند:
-
بافت اسکار
در این بیماری بافت اسکار به نام پلاک (اما متفاوت از پلاکی که میتواند در رگهای خونی ایجاد شود)، میتواند در زیر پوست آلت تناسلی به صورت توده ای مسطح یا نواری از بافتهای سخت احساس شود.
-
خم شدن قابل توجه آلت تناسلی
در این بیماری آلت تناسلی شما ممکن است به سمت بالا یا پایین یا به یک طرف خم شود. مشکلات نعوظ در این اختلال ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در ایجاد یا حفظ نعوظ شود (اختلال نعوظ)؛ اما اغلب مردان قبل از شروع علائم این اختلال، اختلال نعوظ را گزارش میکنند.
-
کوتاه شدن آلت تناسلی
به خاطر ابتلای به بیماری کجی آلت تناسلی ممکن است آلت تناسلی شما کوتاه تر شود. این امر میتواند زمینهساز بروز مشکلاتی در روابط جنسی شود. برای درمان کوچک بودن اندام تناسلی مردان باید سریعا به پزشک مراجعه شود .
-
درد آلت تناسلی
به خاطر ابتلای به این بیماری ممکن است درد آلت تناسلی، با یا بدون نعوظ را تجربه کنید
-
سایر ناهنجاری های آلت تناسلی
در برخی از مردان مبتلا به این بیماری، آلت تناسلی در حالت نعوظ ممکن است باریک، دچار فرورفتگی یا حتی دارای ظاهری شبیه ساعت شنی، با نواری تنگ و باریک در اطرافش باشد. انحنا و کوتاه شدن آلت تناسلی مرتبط با این بیماری ممکن است به تدریج بدتر شود.
با این حال، در برخی موارد، شرایط کلی بیمار معمولاً پس از سه تا ۱۲ ماه یا بیشتر تثبیت میشود. همچنین درد حین نعوظ معمولاً طی یک تا دو سال بهبود مییابد، اما بافت اسکار، کوتاه شدن آلت تناسلی و انحنا اغلب باقی میمانند. در برخی از مردان، هم انحنا و هم درد مرتبط با این بیماری بدون درمان بهبود مییابد.
برای درمان کجی آلت چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
پس از مشاهده علائم یا نشانههای کجی آلت تناسلی باید در اولین زمان ممکن این مشکل را به یک پزشک اطلاع دهید. درمان زودهنگام بهترین شرایط را برای بهبود این بیماری یا جلوگیری از بدتر شدن آن ایجاد میکند. اگر مدتی است به این بیماری مبتلا بودهاید، اگر درد، انحنا، طول یا سایر ناهنجاریها شما یا همسرتان را آزار میدهد، نیاز است که به یک پزشک معالج مراجعه کنید.
مطالعه بیشتر : برای آشنایی با بیماری های تناسلی مردان ، کلیک کنید .
علت کج شدن دستگاه تناسلی مردان چیست؟
علت بیماری کجی آلت تناسلی به طور کامل شناخته نشده است، اما به نظر میرسد تعدادی از عوامل در این زمینه دخیل باشند. تصور میشود که بیماری کجی آلت تناسلی به طور کلی نشات گرفته از وارد شدن آسیب مکرر به آلت تناسلی است. به عنوان مثال، آلت تناسلی ممکن است در حین رابطه جنسی، فعالیت ورزشی یا در نتیجه تصادف آسیب ببیند.
با این حال، اغلب، فرد مبتلا هیچ خاطره از ضربه خاصی به آلت تناسلی را به یاد میآورد.در طول فرآیند بهبودی پس از آسیب به آلت تناسلی، بافت اسکار به صورت نامرتب تشکیل میشود. این امر میتواند منجر به ندولی شود که میتوانید احساس کنید یا انحنای آن ایجاد شود.
هر طرف آلت تناسلی حاوی یک لوله اسفنج مانند (corpus cavernosum) است که حاوی بسیاری از رگهای خونی ریز است. هر یک از اجسام غار مانند آلت در غلافی از بافت الاستیک به نام tunica albuginea پوشیده شده که در طول نعوظ کشیده میشود.هنگامی که شما از نظر جنسی تحریک میشوید.
ریان خون در این حفرهها افزایش مییابد. همانطور که حفرهها از خون پر میشود، آلت تناسلی منبسط شده، صاف و سفت میشود و نتیجتاً به حالت نعوظ میرسد. در بیماری کجی آلت تناسلی، وقتی آلت تناسلی نعوظ پیدا میکند، ناحیه دارای بافت اسکار کشیده نشده و آلت تناسلی خم شده یا تغییر شکل میدهد و احتمالاً دردناک میشود.
در برخی از مردان، بیماری کجی آلت تناسلی به تدریج بروز میکند و به نظر نمیرسد که به علت وارد شدن آسیب به فرد مبتلا باشد. محققان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا بیماری کجی آلت تناسلی ممکن است با یک صفت ارثی یا شرایط سلامت خاص در ارتباط باشد.
مطالعه بیشتر : برای آشنایی با آناتومی دستگاه تناسلی مردان ، کلیک کنید .
عوامل خطر در ابتلای به کجی آلت تناسلی
آسیب جزئی به آلت تناسلی همیشه منجر به بیماری کجی آلت تناسلی نمیشود. با این حال، عوامل مختلفی میتوانند در بهبود ضعیف زخم و ایجاد بافت اسکار که ممکن است در بیماری کجی آلت تناسلی نقش داشته باشند، نقش داشته باشند. این عوامل شامل موارد زیر میباشند:
-
وراثت
اگر یکی از اعضای خانواده به بیماری کجی آلت تناسلی مبتلا باشد، خطر ابتلا به این بیماری در شما افزایش مییابد.
-
اختلالات بافت همبند
به نظر میرسد مردانی که اختلالات بافت همبند خاصی دارند، در معرض خطر ابتلا به بیماری کجی آلت تناسلی هستند. به عنوان مثال، تعدادی از مردان مبتلا به بیماری کجی آلت تناسلی مبتلا به ضخیم شدن بند ناف در کف دست هستند که موجب میشود انگشتان به سمت داخل کشیده شوند (کونترکچر دوپویترن).
-
سن
بیماری کجی آلت تناسلی میتواند در مردان در هر سنی رخ دهد، اما شیوع این بیماری با افزایش به ویژه در مردان 50 تا 60 ساله افزایش مییابد. انحنای آلت در مردان جوان کمتر به دلیل بیماری کجی آلت تناسلی است و بیشتر به آن انحنای مادرزادی آلت تناسلی میگویند. مقدار کمی انحنا در مردان جوان طبیعی بوده و نگران کننده نیست.
-
عوامل دیگر
عوامل دیگری از جمله ابتلا به بیماریها، سیگار کشیدن و انجام برخی از انواع جراحی پروستات ممکن است با بیماری کجی آلت تناسلی در ارتباط باشند.
عوارض کجی آلت تناسلی
عوارض بیماری کجی آلت تناسلی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ناتوانی در برقراری رابطه جنسی
- مشکل در برقراری یا حفظ حالت نعوظ (اختلال نعوظ)
- اضطراب یا استرس در مورد تواناییهای جنسی یا ظاهر آلت تناسلی
- وارد شدن استرس به شریک جنسی در رابطه جنسی
- بروز مشکل در پدر شدن، زیرا با بروز این بیماری رابطه جنسی دشوار یا حتی غیرممکن میشود.
- کاهش طول آلت تناسلی
- درد آلت تناسلی
تشخیص کجی آلت تناسلی
در ابتدا یک معاینه فیزیکی اغلب برای شناسایی وجود بافت اسکار در آلت تناسلی و تشخیص بیماری کجی آلت تناسلی کافی است. به ندرت، بیماری دیگر باعث علائم مشابه شده و نتیجه نیاز به رد آنها وجود دارد. آزمایشهای مورد کاربرد برای تشخیص بیماری کجی آلت تناسلی و درک اینکه دقیقاً چه چیزی موجب بروز علائم در شما میشود، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1 – معاینه بدنی
پزشک برای تشخیص محل و مقدار بافت اسکار آلت تناسلی شما را زمانی که نعوظ ندارد احساس (لمس) میکند. او همچنین ممکن است طول آلت تناسلی شما را اندازهگیری کند. اگر این مشکل بدتر شد، این اندازهگیری اولیه به تعیین اینکه آیا آلت تناسلی کوتاه شده است یا خیر کمک میکند.
همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد که عکسهایی از آلت تناسلی که در خانه گرفته شدهاید را به همراه داشته باشید. این امر میتواند درجه انحنا، محل بافت اسکار یا سایر جزئیات را تعیین کند که به شناسایی بهترین رویکرد درمانی کمک میکند.
مطالعه بیشتر : برای اطلاع از پماد برای درمان بالانیت ، کلیک کنید .
2 – تست های دیگر
ممکن است پزشک برای بررسی کجی آلت تناسلی در حالت نعوظ، سونوگرافی یا آزمایشهای دیگری را درخواست کند. قبل از انجام آزمایش، احتمالاً آلت تناسلی برانگیخته میشود که این امر موجب نعوظ آلت میشود.
3 – سونوگرافی
آزمایشهای اولتراسوند از امواج صوتی برای تولید تصاویر از بافت نرم استفاده میکنند. این روش متداولترین آزمایش برای ناهنجاریهای آلت تناسلی است. این آزمایشها میتوانند وجود بافت اسکار، جریان خون در آلت تناسلی و هرگونه ناهنجاری دیگر را نشان دهند.
درمان کجی آلت
توصیههای درمانی برای درمان کجی آلت تناسلی و صاف کردن آلت تناسلی بستگی به مدت زمانی دارد که علائم شروع شده است که شامل موارد زیر میباشد.
-
فاز حاد
در این حالت، درد در آلت تناسلی یا تغییر در انحنا یا طول یا تغییر شکل آلت تناسلی دارید. مرحله حاد در اوایل بیماری اتفاق میافتد و ممکن است تنها دو تا چهار هفته طول بکشد اما گاهی تا یک سال یا بیشتر هم طول میکشد.
-
فاز مزمن
در این فاز از بیماری، علائم شما ثابت است و هیچ دردی در آلت تناسلی وجود نداشته یا تغییر در انحنا، طول یا تغییر شکلی در آلت تناسلی ندارید. مرحله مزمن به طور کلی حدود 3 تا 12 ماه پس از شروع علائم رخ میدهد.برای مرحله حاد این بیماری، درمان کجی آلت شامل موارد زیر میباشد :
-
درمان توصیه شده
درمان کششی آلت تناسلی در صورت انجام در مراحل اولیه بیماری، از کاهش طول آلت جلوگیری کرده و میزان انحنای ایجاد شده در آلت را به حداقل میرساند و موجب صاف کردن آلت تناسلی خواهد شد.
مطالعه بیشتر : برای اطلاع از پروتز آلت، کلیک کنید .
-
اختیاری
درمانهای پزشکی و تزریقی در این مرحله اختیاری بوده و برخی از آنها در درمان کجی آلت و صاف کردن آلت تناسلی مؤثرتر از بقیه هستند. همچنین تا زمانی که بیماری تثبیت نشود، برای جلوگیری از نیاز به جراحی مجدد، جراحی توصیه نمیشود. برای فاز مزمن این بیماری، چندین گزینه بالقوه برای درمان کجی آلت در دسترس است. این روشها ممکن است به تنهایی یا ترکیبی انجام شوند:
- درمانهای تزریقی
- کشش درمانی
- عمل جراحی
دارو های مورد استفاده در درمان کجی آلت تناسلی
تعدادی از داروهای خوراکی برای درمان کجی آلت و صاف کردن آلت تناسلی آزمایش شدهاند، اما به اندازه جراحی مؤثر نیستند و در مرحله مزمن توصیه نمیشوند. در برخی مردان، داروهایی که مستقیماً به آلت تناسلی تزریق میشوند ممکن است انحنای و درد مرتبط با بیماری کجی آلت تناسلی را کاهش دهند.
بسته به نوع درمان کجی آلت، ممکن است برای جلوگیری از درد در حین تزریق، یک بی حس کننده موضعی به شما زده شود. همچنین داروهای تزریقی برای درمان کجی آلت ممکن است در ترکیب با داروهای خوراکی یا درمانهای کششی استفاده شوند.داروهای مورد استفاده در درمان کجی آلت تناسلی شامل موارد زیر میباشند:
-
کلاژناز
این دارو برای استفاده در مردان بالغ با علائم انحنای متوسط تا شدید و ندول قابل لمس تائید شده است.
-
وراپامیل
این دارویی است که معمولاً برای درمان فشار خون بالا استفاده میشود. به نظر میرسد که تولید کلاژن را مختل کرده و ممکن است درد را نیز کاهش دهد.
-
اینترفرون
این دارو نوعی پروتئین بوده که تولید بافت فیبری را مختل کرده و به تجزیه آن کمک میکند. همچنین این دارو درد آلت تناسلی مردان مبتلا به بیماری کجی آلت را کاهش میدهد.
مطالعه بیشتر : از بیماری پیرونی چه میدانید ، کلیک کنید .
کشش درمانی در صاف کردن آلت تناسلی
روش کششی در درمان کجی آلت و صاف کردن آلت تناسلی، شامل کشش آلت تناسلی با یک دستگاه مکانیکی خودکار برای بهبود طول، انحنا و تغییر شکل آلت تناسلی است. بسته به نوع دستگاه مورد استفاده، برای دستیابی به نتایج مؤثر، ممکن است نیاز باشد که این روش در مدت زمانی بین 30 دقیقه تا هشت ساعت در روز استفاده شود. اثربخشی درمان کجی آلت ممکن است به دستگاه خاص مورد استفاده نیز بستگی داشته باشد.
درمان کششی در مراحل اولیه بیماری توصیه میشود و تنها روش درمان کجی آلت و صاف کردن آلت تناسلی است که برای بهبود طول آلت تناسلی نیز مفید واقع شده است. کشش درمانی همچنین ممکن است در مرحله مزمن بیماری، همراه با سایر درمانها یا پس از جراحی برای نتیجه بهتر مورد کاربرد قرار بگیرد.
درمان خانگی کجی آلت تناسلی به سمت چپ
باید توجه داشت که با توجه به مهم بودن آلت تناسلی و افزایش مخاطرات درمانهای خانگی و خودسرانه توصیه نمیشود. تنها درمان در خانه باید بهرهگیری از دستگاههای مکانیکی تجویز شده توسط پزشک برای درمان کششی باشد.
جراحی برای کجی آلت تناسلی
در صورتی که بدشکلی آلت تناسلی شدید بوده، به اندازه کافی آزاردهنده باشد یا مانع از برقراری رابطه جنسی شود، ممکن است پزشک عمل جراحی را برای درمان کجی آلت پیشنهاد دهد. جراحی معمولاً تا زمانی که به مدت 9 تا 12 ماه دچار این بیماری نشدهاید و انحنای آلت تناسلی شما افزایش نیافته و حداقل برای سه تا شش ماه ثابت نمانده، توصیه نمیشود.
روشهای رایج جراحی شامل موارد زیر میباشند:
-
بخیه زدن ( پیچ کردن ) سمت سالم
این روش اگرچه این اغلب به انحناهای کمتر شدید محدود میشود، منجر به صاف شدن آلت تناسلی میشود.
در عمل جراحی از چندین گزینه میتوان بهره گرفت که به طور کلی بسته به تجربه و ترجیح جراح، میزان موفقیت مشابهی را به همراه دارد.
برش یا برداشتن و پیوند آلت
در این نوع جراحی برای درمان کجی آلت، جراح یک یا چند برش در بافت اسکار ایجاد کرده و به پوشش آلت اجازه میدهد تا کشیده شده و در نتیجه آلت تناسلی صاف شود. همچنین در این روش معمولاً جراح مقداری از بافت اسکار را بردارد. همچنین با یک تکه بافت پیوندی سوراخهای ناحیه غلاف لاستیکی بافت زیر پوست پوشانده میشود.
بافت پیوندی ممکن است بافتی از بدن شما، بافت انسانی یا حیوانی یا یک ماده مصنوعی باشد. این روش عموماً در مردانی که دارای انحنا یا تغییر شکل شدیدتر مانند فرورفتگی هستند، استفاده میشود. این روش با خطرات بیشتری در مورد بدتر شدن اختلال نعوظ در مقایسه با روشهای دیگر همراه است.
مطالعه بیشتر : برای اآشنایی با اپیسپادیاس آلت تناسلی، کلیک کنید .
کاشت آلت تناسلی
در این روش برای درمان کجی آلت، ایمپلنتهای آلت تناسلی که با جراحی گذاشته میشوند، در بافت اسفنجی قرار میگیرند که در حین نعوظ با خون پر میشود. نوع دیگری از ایمپلنت با پمپ کاشته شده در کیسه بیضه باد میشود. اگر فرد توأمان دچار بیماری کجی آلت و هم اختلال نعوظ میباشد، ممکن است ایمپلنت آلت تناسلی برای صاف کردن آلت تناسلی در نظر گرفته شود.
مراقبت های بعد از جراحی
بسته به نوع جراحی که برای درمان کجی آلت دارید، ممکن است بتوانید همان روز از بیمارستان ترخیص شوید و نهایتاً با تشخیص پزشک ممکن است تنها یک شب در بیمارستان بستری باقی بمانید. همچنین باید قبل از بازگشت به کار، چند روز در خانه استراحت کرده و معمولاً باید چهار تا هشت هفته بعد عمل جراحی از فعالیت جنسی پرهیز نمایید.
برای انجام درمان کجی آلت میتوان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه میتوان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت.
دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی میباشد. ایشان دانشآموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران میباشند. با بهرهگیری از دانش و تجربه ایشان میتوان بهخوبی از درمان کجی آلت اطمینان حاصل کرد.
سؤالات متداول
1 – سن ابتلا به بیماری کجی آلت تناسلی چیست؟
بیماری کجی آلت تناسلی میتواند در مردان در هر سنی رخ دهد، اما شیوع این بیماری با افزایش به ویژه در مردان 50 تا 60 ساله افزایش مییابد.
2 – تا چه مدت بعد از عمل جراحی برای درمان کجی آلت باید از فعالیت جنسی پرهیز نمود؟
به طور متوسط 4 تا 8 هفته بعد از عمل جراحی صاف کردن الت تناسلی باید از فعالیت جنسی پرهیز کرد .
3 – داروهای مورد استفاده در درمان کجی آلت کداماند؟ وراپامیل، اینترفرون، کلاژناز
منبع مقاله:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peyronies-disease/diagnosis-treatment/drc-20353473
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/penile-curvature-peyronies-disease