علائم عفونت کلیه | پیشگیری و درمان

  1. خانه
  2. /
  3. مقالات
  4. /
  5. علائم عفونت کلیه | پیشگیری و درمان

عفونت کلیه نوعی از انواع عفونت مجاری ادراری (UTI) است که در افراد مختلف اعم از هر سن و جنسی ممکن است رخ دهد. عفونت کلیه ممکن است در لوله‌ای که ادرار را از بدن دفع می‌کند یا در مثانه شروع شود. عفونت می‌تواند به یک یا هر دو کلیه برسد.

tel://02188776801

عفونت کلیه همچنین پیلونفریت نیز نامیده می‌شود؛ و گاها درمان علائم عفونت کلیه نیاز به مداخله فوری پزشکی دارد. اگر عفونت کلیه به درستی درمان نشود، می‌تواند باعث آسیب دائمی به کلیه‌های فرد مبتلا به آن شود.

بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرایط اهدا کننده کلیه برای پیوند کلیه همچنین اهدا کننده کلیه چند روز بستری می شود؟ کلیک کنید.

همچنین باکتری‌های مولد عفونت کلیه می‌توانند به جریان خون فرد مبتلا گسترش یافته و عفونت کلیه خطرناکی را ایجاد کند. درمان عفونت کلیه اغلب شامل استفاده از داروهای آنتی بیوتیک است که ممکن است در مطب یا بیمارستان به فرد مبتلا به عفونت کلیه داده شود.

علت التهاب کلیه چیست؟

اما علت التهاب کلیه چیست؟ علت التهاب کلیه و متعاقب آن عفونت و بروز علائم عفونت کلیه در زنان و مردان می‌تواند موارد زیادی را در بر گیرد. اولین مورد درگیر شدن با میکروارگانیسم‌های مخربی اعم از باکتری، ویروس و … است.

باکتری‌هایی که از طریق مجرای ادرار، وارد مجاری ادراری می‌شوند، می‌توانند تکثیر شده و به کلیه‌های شما برسند و آنجا را دچار آلودگی و علائم عفونت کلیه کنند. این مورد شایع‌ترین علت عفونت کلیه است.

مطالعه بیشتر: جهت کسب آگاهی بیشتر در مورد نشانه های پنهان سرطان کلیه و علائم سرطان کلیه، کلیک کنید.

باکتری‌های ناشی از عفونت در قسمت دیگری از بدن نیز می‌توانند از طریق جریان خون به کلیه‌ها انتقال یابند. در موارد نادر، یک مفصل مصنوعی یا دریچه قلب که عفونی می‌شود می‌تواند باعث عفونت کلیه شود.
به ندرت، عفونت کلیه پس از جراحی کلیه اتفاق می‌افتد. مورد بعدی ابتلا به دیگر بیماری‌ها است که می‌تواند کلیه را تحت تأثیر سو خود قرار دهد. علت دیگر وارد شدن ضربه (تروما) به کلیه است که می‌تواند سبب بروز عفونت کلیه شود.

علائم عفونت کلیه

علائم عفونت کلیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

علائم عفونت کلیه

1.تب: یکی از شایع‌ترین علائم عفونت کلیه است که از تب خفیف تا تب شدید در نوسان است.
● لرز: لرز نیز یکی از علائم عفونت کلیه است که می‌تواند متعاقب بروز عفونت کلیه رخ دهد.
● احساس سوزش یا درد هنگام دفع ادرار: این امر می‌تواند موجب سختی و دشواری در دفع ادرار توسط فرد مبتلا به عفونت کلیه شود.
● نیاز به دفع مکرر ادرار
● میل شدید و پایدار برای دفع ادرار
● بروز درد پشت، پهلو یا کشاله ران که از مهم‌ترین علائم عفونت کلیه در زنان و مردان می‌باشد.
● تهوع و استفراغ
● وجود چرک یا خون در ادرار
● ادراری که بوی بد می‌دهد یا کدر است: معمولاً بوی بد یا کدر و ابری بودن ادرار یکی از بارزترین علائم عفونت کلیه است.
● شکم درد که می‌تواند هم‌زمان با عفونت کلیه رخ دهد.

علائم عفونت کلیه در زنان چیست؟

علائم عفونت کلیه در زنان تا حد زیادی مشابه علائم عفونت کلیه در مردان می‌باشد. البته لازم به ذکر است که در یک دختر کوچک‌تر از 2 سال مبتلا به عفونت کلیه ممکن است فقط شامل تب بالا باشد.

علائم عفونت کلیه در زنان

بانوان بالای 65 سال مبتلا به عفونت کلیه ممکن است هیچ یک از علائم معمولی را نداشته باشند. یک زن سالخورده ممکن است متعاقب ابتلا به عفونت کلیه فقط مشکلات فکری داشته باشد که شامل گیجی، توهمات ذهنی و در هم بودن گفتار می‌باشد.

عوامل خطر در ابتلا به عفونت کلیه

عوارض ابتلا به عفونت کلیه

عوامل خطر در ابتلا به عفونت کلیه گاهی به طور مستقیم موجب بروز عفونت در فرد می‌شوند اما گاها علت عفونت کلیه نیستند ولی می‌توانند احتمال ابتلای فرد به عفونت کلیه را به طور محسوسی بالا ببرند. عواملی که خطر عفونت کلیه را افزایش می‌دهند شامل موارد زیر هستند:

بیشتر بدانید: اگر می خواهید بدانید که عوارض قرص فنازومکس برای سنگ کلیه همچنین قرص فنازومکس برای چیست؟ کلیک کنید.

● زن بودن: مجرای ادرار در زنان کوتاه‌تر از مردان است. همین امر باعث می‌شود که باکتری‌ها از خارج از بدن به مثانه حرکت کنند. مجرای ادرار نزدیک به واژن و مقعد نیز ورود باکتری‌ها به مثانه را آسان می‌کند.

● هنگامی که در مثانه دچار عفونت می‌شوید، عفونت مثانه می‌تواند به کلیه‌ها سرایت کند. زنان باردار حتی بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت کلیه هستند.

● وجود انسداد در مجرای ادرار: هر چیزی که جریان ادرار را کند کرده یا تخلیه کامل مثانه را سخت‌تر کند، می‌تواند خطر عفونت کلیه را افزایش دهد. این شامل موارد ابتلا به سنگ کلیه، تنگی مجرای ادرار یا بزرگ شدن غده پروستات است.

● داشتن سیستم ایمنی ضعیف: ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت و HIV می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند. برخی داروها نیز می‌توانند ایمنی عمومی بدن فرد مصرف کننده را کاهش دهند. این‌ها داروها شامل داروهایی هستند که پس از پیوند عضو مصرف می‌شوند و به جلوگیری از پس زدن کمک می‌کنند.

● آسیب به اعصاب اطراف مثانه: ابتلا به آسیب عصبی یا نخاعی می‌تواند احساس عفونت مثانه را مسدود کند. این امر می‌تواند تشخیص زمان انتقال عفونت به کلیه را دشوار کند.

● استفاده از کاتتر ادراری: کاتترهای ادراری لوله‌هایی هستند که برای تخلیه ادرار از مثانه استفاده می‌شوند. کاتترها گاهی اوقات پس از یک عمل جراحی یا آزمایش تشخیصی استفاده می‌شوند. آن‌ها همچنین در افرادی که بستری هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

● ابتلا به بیماری‌هایی که باعث می‌شود ادرار به روش اشتباه جریان یابد: در ابتلا به بیماری رفلاکس مثانه، مقدار کمی ادرار از مثانه به لوله‌هایی که مثانه و کلیه‌ها را به هم متصل می‌کنند، جریان می‌یابد. افراد مبتلا به این عارضه در سنین کودکی و بزرگ‌سالی بیشتر در معرض خطر عفونت کلیه قرار دارند

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

عوارض ابتلا به عفونت کلیه

اگر علائم عفونت کلیه را دارید، باید به یک پزشک متخصص اورولوژی مراجعه نمائید. همچنین اگر برای عفونت ادراری تحت درمان هستید اما علائم شما بهتر نشده است، باید به پزشک خود مراجعه کرده و در زمینه رفع مشکل یاد شده چاره جویی کنید.

عفونت کلیه شدید می‌تواند منجر به عوارض خطرناکی شود. این عوارض خطرناک ممکن است شامل مسمومیت خونی، وارد شدن آسیب به بافت‌های بدن یا حتی مرگ باشند. اگر علائم عفونت کلیه و ادرار خونی یا حالت تهوع و استفراغ دارید باید فوراً به اورژانس پزشکی مراجعه نمائید.

عوارض ابتلا به عفونت کلیه

اگر عفونت کلیه درمان نشود، می‌تواند منجر به بروز عوارض بالقوه خطرناکی در فرد مبتلا شود که شامل موارد زیر می‌باشد:
اسکار (زخم) کلیوی: این مشکل می‌تواند منجر به بیماری مزمن کلیه، فشار خون بالا و نارسایی کلیه شود.
مسمومیت یا عفونت خونی (سپتی سمی): در حالت عادی کلیه‌ها مواد زائد خون را فیلتر می‌کنند و خون تصفیه شده را به بقیه بدن باز می‌گرداند. عفونت کلیه می‌تواند باعث گسترش باکتری از طریق جریان خون شود.
بروز عوارض در دوران بارداری: عفونت کلیه که در دوران بارداری رخ می‌دهد می‌تواند خطر تولد نوزادی با وزن کم را افزایش دهد.

پیشگیری از ابتلا به عفونت کلیه

با انجام اقداماتی که برای پیشگیری از عفونت مجاری ادراری انجام می‌دهید، به طور معنی‌داری خطر ابتلا به عفونت کلیه را کاهش خواهید داد. به ویژه در زنان، اگر اقدامات زیر را انجام دهید، ممکن است خطر ابتلا به عفونت ادراری را کاهش دهید:

مطالعه بیشتر: برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ارتباط درد کلیه با کمر درد همچنین ایا عفونت کلیه باعث کمر درد میشود؟ کلیک کنید.

● مایعات زیادی به خصوص آب بنوشید: خوردن مایعات می‌توانند به حذف باکتری‌ها از بدن هنگام ادرار کردن کمک کنند.
● به محض نیاز ادرار کنید: وقتی احساس می‌کنید ادرار کردن را به تأخیر نیندازید.
● بعد از رابطه جنسی، محتویات مثانه خود را تخلیه کنید: ادرار کردن در اسرع وقت بعد از رابطه جنسی به پاک‌سازی باکتری‌ها از مجرای ادرار کمک می‌کند. این خطر ابتلا به عفونت کلیه را کاهش می‌دهد.
● بعد از اجابت مزاج با دقت بدن خود را پاک کنید. بعد از ادرار کردن و بعد از اجابت مزاج بدن خود از جلو به عقب پاک کنید. این امر به جلوگیری از گسترش باکتری به مجرای ادرار و ابتلای به عفونت کلیه کمک می‌کند.
● از استفاده از محصولات بهداشتی در ناحیه تناسلی خودداری کنید: اسپری‌های دئودورانت در ناحیه تناسلی یا دوش‌ها می‌توانند تحریک کننده باشند.

سؤالات متداول علائم عفونت کلیه

1) علائم عفونت کلیه شامل چه مواردی است؟

تب، لرز، احساس سوزش یا درد هنگام دفع ادرار، نیاز به دفع مکرر ادرار، میل شدید و پایدار برای دفع ادرار، بروز درد پشت، پهلو یا کشاله ران، تهوع و استفراغ، وجود چرک یا خون در ادرار، ادراری که بوی بد می‌دهد یا کدر است، شکم درد.

2) علائم عفونت کلیه در زنان چیست؟

علائم عفونت کلیه در زنان تا حد زیادی مشابه علائم عفونت کلیه در مردان می‌باشد. در یک دختر کوچک‌تر از 2 سال مبتلا به عفونت کلیه ممکن است فقط شامل تب بالا باشد. یک زن سالخورده ممکن است متعاقب ابتلا به عفونت کلیه فقط مشکلات فکری داشته باشد که شامل گیجی، توهمات ذهنی و در هم بودن گفتار می‌باشد.

برای درمان بیماری عفونت کلیه می‌توان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه می‌توان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت.

دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی می‌باشد. ایشان دانش‌آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران می‌باشند. با بهره‌گیری از دانش و تجربه ایشان می‌توان به‌خوبی از انجام درمان عفونت کلیه اطمینان حاصل کرد.

منبع مقاله:

https://www.mayoclinic.org/

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید