علت خارش بیضه و درمان سریع آن

  1. خانه
  2. /
  3. مقالات
  4. /
  5. علت خارش بیضه و درمان سریع آن

خارش کیسه بیضه یکی از علائم ابتلا به بیماری های دستگاه تناسلی است. خارش بیضه یک بیماری در ناحیه تناسلی مردان شایع است که شاخصه آن خارش کیسه بیضه (کیسه پوستی حاوی بیضه) است. در واقع، اصطلاح خارش بیضه نادرست است زیرا بیضه‌ها داخل کیسه بیضه هستند و خارش ندارند.

آنچه معمولاً تحت تأثیر بثورات خارش دار قرار می‌گیرد، پوست کیسه بیضه و کشاله ران است. ناحیه شرمگاهی، ساقه آلت تناسلی و نوک آلت تناسلی کمتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند. این بیماری ممکن است به دلیل بروز عفونت‌ها، اختلالات التهابی سیستمیک، آلودگی به انگل، آلرژی و تومورها رخ دهد.

tel://02188776801

معمولاً آب و هوای گرم و مرطوب موجب مستعد شدن افراد برای ابتلا به عفونت و بثورات قارچی و باکتریایی و متعاقباً خارش بیضه می‌شود. همچنین خارش سوارکار، اگزمای کیسه بیضه، واکنش‌های آلرژیک و عفونت‌های مقاربتی (STI) از شایع‌ترین علت خارش بیضه و ناحیه کیسه بیضه در بسیاری از مردان هستند. خارش بیضه همچنین می‌تواند با خارش در سایر قسمت‌های بدن و سایر علائم و نشانه‌های سیستمیک همراه باشد.

خارش بیضه چگونه بیماری است؟

بیشتر بخوانید: عوامل خطر ابتلا به سرطان بیضه، علائم و چه زمانی باید به پزشک مراجعه باید کرد.

از این رو ممکن است برای تشخیص علت خارش بیضه به بررسی‌های آزمایشگاهی، کشت باکتری و قارچ، بیوپسی پوست و غیره نیاز باشد. درمان خارش بیضه شامل درمان علت خارش بیضه، تسکین علائم خارش بیضه و اصلاح شیوه زندگی فرد مبتلا است.

علائم و نشانه‌های ابتلا به بیماری خارش بیضه چیست؟

روش تشخیص خارش بیضهخارش می‌تواند هر قسمتی از بدن ما را درگیر کند. خارش کیسه بیضه خارش مختص ناحیه کیسه بیضه بوده و ممکن است با هیچ تغییر قابل توجه دیگری روی پوست همراه نبوده و یا با موارد زیر همراه باشد:
● قرمزی یا تغییر رنگ
● بروز سوزش در ناحیه بیضه
● برجسته شدن پوست بیضه
● برجستگی بودن پوست یا وجود لکه یا تاول در ناحیه کیسه بیضه
● پوست بسیار خشک
● ترک خورده بودن پوست
● وجود لکه‌های چرمی یا پوسته پوسته
● پوستی که مایع ترشح کرده و تاول‌های پر از مایع شفاف در آن وجود دارد.

در ابتلای به بیماری خارش بیضه، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر دارای این علائم بودید مراجعه به پزشک توصیه می‌شود:
● خارش بیضه‌ای که بیش از 2 هفته طول کشیده و با انجام درمان‌های خانگی یا مصرف داروهای بدون نسخه بهبود نمی‌یابد.
● خارش بیضه‌ای که در روال روزانه اختلال ایجاد کرده یا خواب فرد مبتلا را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
● خارش بیضه ناگهانی و بدون دلیل شروع می‌شود.
● خارش بیضه‌ای کل بدن فرد مبتلا را تحت تأثیر قرار می‌دهد
● خارش بیضه با علائم و نشانه‌های سیستمیک، مانند کاهش وزن، بروز تب، تعریق شبانه، تغییر رنگ یا زرد شدن چشم یا پوست یا تیره رنگ بودن ادرار.
علت خارش بیضه شامل چه مواردی می‌باشد؟

مطالعه بیشتر: جهت اطلاع از عکس مربوط به بیضه سالم و  ناسالم و بیماری های بیضه، کلیک کنید.

خارش روی یا اطراف بیضه‌ها یا کیسه بیضه، کیسه‌ای از پوست که بیضه‌ها را در جای خود نگه می‌دارد، غیر معمول نیست. ابتلای به خارش بیضه می‌تواند در اثر تعریق، تحریک یا یک بیماری مانند عفونت قارچی ایجاد شود. به طور کلی علل خارش بیضه شامل موارد زیر است: ابتلای به بیماری‌های پوستی: خشکی پوست، اگزما (درماتیت)، عفونت‌های قارچی، گال، پسوریازیس، انگل‌ها، سوختگی‌ها، اسکارها، نیش حشرات، کهیر و غیره.
بیماری‌های زمینه‌ای: خارش روی بدن ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای مانند موارد زیر باشد.
● کم‌خونی،
● دیابت،
● بیماری کبد،
● بیماری کلیوی،
● مشکلات تیروئید،
● مولتیپل میلوما، یا
● لنفوم
● ابتلای به اختلالات عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیس، گرفتگی اعصاب و زونا (هرپس زوستر)
● ابتلای به بیماری روان‌پزشکی مانند اضطراب، اختلال وسواس فکری- اجباری، توهمات لمسی و افسردگی
● تحریک و واکنش‌های آلرژیک مانند تحریک در مقابل محرک‌هایی مانند پشم، مواد شیمیایی، صابون‌ها، لوازم آرایشی و بهداشتی و سایر مواد که می‌توانند باعث تحریک پوست و ایجاد بثورات و خارش شوند.

خارش بیضه و بیماری‌های جنسی

پوشیدن کاندوم در حین رابطه جنسی می‌تواند در جلوگیری از گسترش تقریباً هر بیماری مقاربتی کمک کند. انجام آزمایش‌های منظم برای تشخیص ابتلای به بیماری‌های مقاربتی، به خصوص اگر از نظر جنسی فعال هستید، می‌تواند به شما کمک کند تا از سلامت جنسی خود آگاه شوید و از انتقال عفونت‌ها بدون اطلاع به دیگران جلوگیری کنید. اگر متوجه شدید که به STI مبتلا هستید، به شریک جنسی خود در این زمینه اطلاع‌رسانی کنید.

این احتمال وجود دارد که شما یا بیماری را به آن‌ها منتقل کرده باشید یا از آن‌ها گرفتار شده باشید، بنابراین مطمئن شوید که شما و شرکایتان برای جلوگیری از گسترش بیشتر عفونت تحت درمان قرار گرفته‌اید.

روش‌های تشخیص خارش بیضه چیست؟

روش درمان خارش بیضه

برای تشخیص خارش بیضه و یا درمان علت خارش بیضه در شب، در ابتدا پزشک معالج یک معاینه فیزیکی کامل را به همراه گرفتن شرح حال کامل از بیمار و بررسی سوابق ابتلای وی به بیماری‌های مختلف در گذشته انجام می‌دهد و ممکن است موارد زیر را نیز برای تکمیل فرایند تشخیص خارش بیضه پیشنهاد کند:

● انجام آزمایش‌های خون، مانند شمارش کامل خون و تحلیل آن.
● انجام آزمایش‌های برای بررسی عملکرد تیروئید، کبد و کلیه و تحلیل آن.
● گرفتن عکس با استفاده از اشعه ایکس از قفسه سینه فرد مراجعه کننده

بیشتر بخوانید: عوامل خطر در ابتلا به کیست بیضه،درمان قطعی کیست بیضه

درمان خارش بیضه و کشاله ران شامل چه روش‌هایی چیست؟

خوشبختانه خارش بیضه بیماری است که آن را می‌توان به راحتی می‌توان کنترل و مدیریت کرد. گزینه‌های درمانی برای رفع خارش بیضه و کشاله ران شامل موارد زیر است:
● کرم‌ها و پمادهای کورتیکواستروئیدی: این داروها می‌توانند التهاب، خارش و قرمزی بیضه را کاهش دهند. پمادها ممکن است حاوی 0.025٪ تا 0.1٪ کورتیکواستروئید باشند. توصیه می‌شود بیش از 7 روز از کرم‌های استروئیدی استفاده نکنید زیرا استروئیدها می‌توانند باعث نازک شدن پوست فرد مبتلا به خارش بیضه در شب شوند. آن‌ها همچنین می‌توانند شانس عفونت قارچی در ناحیه تحریک شده را افزایش دهند. سایر کرم‌ها و پمادها و دیگر درمان‌های موضعی خارش بیضه شامل مهارکننده‌های کلسینورین هستند که خارش بیضه تسکین می‌دهند.
● داروهای خوراکی: بسته به علت خارش بیضه، داروها شامل داروهای ضد خارش، آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد افسردگی هستند.
● نور درمانی (فتوتراپی): فتوتراپی از نوع خاصی از نور برای کنترل احساس خارش بیضه استفاده می‌کند.

آیا شیوه زندگی متناسب و درمان‌های خانگی برای خارش بیضه وجود دارد؟

انجام اقدامات زیر می‌تواند به طور موقت خارش بیضه (خارش پوست بیضه، خارش زیر بیضه و خارش بیضه در شب و..) را تسکین دهد:
● از عوامل تحریک کننده که دلیل خارش بیضه هستند، اجتناب کنید.
● استرس خود را مدیریت کنید.
● از داروهای خوراکی مصرفی برای کنترل آلرژی مانند دیفن هیدرامین یا هیدروکسی زین، لواراتادین استفاده کنید.
● برای از بین بردن خشکی پوست از یک مرطوب کننده ملایم و بدون عطر استفاده کنید.
● از کرم ها، لوسیون ها یا ژل‌هایی که پوست را تسکین و خنک می‌کنند استفاده کنید. برخی از کرم‌های کورتیکواستروئیدی شامل لوسیون کالامین یا کرم‌های حاوی منتول، کافور، کپسایسین یا یک بی‌حس‌کننده موضعی مانند پراموکسین (فقط برای افراد بزرگ‌سال) هستند.
● ضمن پوشاندن نواحی خارش‌دار از خاراندن ناحیه بیضه خودداری کنید.
● لباس زیر و شلوار نخی گشاد و دارای منافذ مناسب برای تنفس پوستی بپوشید.
● با آب ولرمی در حدود نیم فنجان (100 گرم) نمک اپسوم، جوش شیرین یا محصولات حمام تولیدی از بلغور جو دوسر حمام کنید. حمام کردن یا دوش گرفتن منظم می‌تواند از شایع‌ترین علل خارش بیضه‌ها از جمله تحریک و عفونت‌های قارچی جلوگیری کند. حداقل یک بار در روز یا بعد از اینکه برای مدت طولانی بیرون بودید، دوش بگیرید، به خصوص اگر زیاد عرق کرده‌اید.
● از یک پاک کننده ملایم استفاده کنید.
● استراحت کافی داشته باشید، آب مورد نیاز بدن خود را تأمین کنید و از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید.

سؤالات متداول علت خارش بیضه

1) خارش بیضه چگونه بیماری است و علت خارش بیضه چیست؟

خارش بیضه یک بیماری در ناحیه تناسلی مردان شایع است که شاخصه آن خارش کیسه بیضه (کیسه پوستی حاوی بیضه) است. این بیماری ممکن است به دلیل بروز عفونت‌ها، اختلالات التهابی سیستمیک، بیماری‌های زمینه‌ای و عصبی، آلودگی به انگل، آلرژی و تومورها رخ دهد. آب و هوای گرم و مرطوب و همچنین خارش سوارکار، اگزمای کیسه بیضه، واکنش‌های آلرژیک و عفونت‌های مقاربتی (STI) رخ دهد.

2) درمان خارش بیضه شامل چه مواردی است؟

کرم‌ها و پمادهای کورتیکواستروئیدی که می‌توانند التهاب، خارش و قرمزی بیضه را کاهش دهند، درمان‌های موضعی خارش بیضه شامل مهارکننده‌های کلسینورین، داروهای خوراکی، نور درمانی (فتوتراپی).

3) تشخیص خارش بیضه مبتنی بر چه روش‌هایی است؟

روش‌های تشخیص خارش بیضه شامل معاینه فیزیکی و گرفتن شرح از فرد مراجعه، انجام آزمایش‌های مختلف مثل آزمایش خون برای بررسی شاخص‌های خونی، تیروئید، کبد و کلیه و گرفتن عکس با استفاده از اشعه ایکس از قفسه سینه.

برای درمان خارش بیضه می‌توان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه می‌توان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت. دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی می‌باشد. ایشان دانش‌آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران می‌باشند. با بهره‌گیری از دانش و تجربه ایشان می‌توان به‌خوبی از موفق بودن درمان خارش بیضه اطمینان حاصل کرد.

منبع مقاله:

https://www.medicinenet.com/what_are_the_symptoms_of_pruritus_scroti/article.htm
https://www.healthline.com/health/itchy-balls

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید