مثانه عصبی یا نوروژنیک، یکی از مشکلات جدی و پیچیده در سیستم ادراری است که می‌تواند زندگی روزمره افراد را مختل کند. این اختلال به دلیل آسیب به اعصاب کنترل کننده مثانه، ایجاد می‌شود؛ چرا که اعصاب و ماهیچه‌های سیستم ادراری، با هم کار می‌کنند تا ادرار را نگه داشته و سپس آزاد کنند؛ از این رو هر گونه آسیب به این اعصاب، منجر به بروز علائم مثانه عصبی خواهد شد.

افراد مبتلا به نوروژنیک با تجربه علائمی مانند: بیش‌فعالی مثانه، بی‌اختیاری در ادرار، کم فعالی مثانه و انسداد آن، در هر زمان، تجربه‌های دردناکی از زندگی خواهند داشت. با این وجود شناخت شایع‌ترین علائم مثانه عصبی، برای تشخیص زود هنگام بیماری، مدیریت و درمان آن، بسیار حیاتی است. در این مقاله از سایت دکتر فرشاد نامداری، به بررسی جامع علل ایجاد مثانه عصبی و علائم اولیه آن، می‌پردازیم تا در ادامه با مطالعه بهترین روش‌های کنترل و مدیریت بیماری، بتوانید دوره بهبودی خوبی را بگذرانید.

جهت مطالعه کامل عمل برداشتن مثانه و اطلاع از عوارض آن کلیک کنید.

آنچه باید درباره مثانه عصبی بدانید!

مثانه و کلیه‌ها، از جمله مهم‌ترین ارگان‌های سیستم ادراری هستند که می‌توانند ادرار را تولید، ذخیره و دفع کنند. مثانه نیز با شکلی بادکنکی، به عنوان واحد ذخیره‌سازی ادرار، نقش مهمی را در این سیستم ایفا می‌کند. هنگامی که مثانه شما در حال پر شدن باشد، سیگنال‌های عصبی در مغز، به شما اطلاع خواهند داد و پیام انقباض برای حرکت ادرار به سوی مجاری ادرار، به مثانه ارسال می‌شود. با این وجود، کنترل دفع ادرار، با انقباضات مثانه انجام خواهد شد.

اما مثانه عصبی، به مجموعه‌ای از اختلالات ادراری، اطلاق می‌شود که در افراد به دلیل مشکلات ناشی از انتقال پیام‌های حیاتی بین مغز، نخاع و مثانه، به وجود خواهد آمد. باید در نظر داشته باشید، این بیماری می‌تواند علل متفاوتی داشته باشد که شناخت هر یک از این عوامل، به خودی خود، قدمی بزرگ رو به درمان است. به این صورت، می‌توان گفت مجموعه‌ای از بیماری‌های نخاعی، عصبی و مشکلات مغزی، از شایع‌ترین دلایل ایجاد این اختلال در افراد هستند.

مثانه عصبی و علائم آن، می‌توانند تاثیرات منفی بی‌شماری بر کیفیت زندگی شما داشته باشند و علاوه بر این، روابط اجتماعی، کاری و حتی خانوادگی شما را تحت تاثیر قرار دهند؛  از این رو یافتن راه درمانی قطعی برای این بیماری از جمله چالش‌های مبتلایان به شمار می‌آید. آن‌ها همواره در پی یافتن پاسخ، آیا مثانه عصبی درمان دارد؟ به دنبال بهترین قرص برای مثانه عصبی هستند تا با کمترین دردسر، خود را از عوارض این بیماری رها کنند.

علائم اولیه و رایج مثانه عصبی: آیا شما این علائم را تجربه می‌کنید؟

مثانه عصبی یا نوروژنیک، باعث ایجاد دو مشکل عمده در مبتلایان می‌شود که شامل بیش‌فعالی مثانه و کم فعالی آن است. هر یک از این مشکلات، علائم متفاوتی را در افراد به جا می‌گذارند که به صورت ویژه، ممکن است از فردی به فرد دیگر نیز متفاوت باشد.

  1. عفونت دستگاه ادراری
  2. سنگ کلیه
  3. بی‌اختیاری ادرار
  4. کم بودن مقدار ادرار در هر بار تخلیه
  5. تکرر ادرار
  6. احتباس ادراری
  7. عدم توانایی در ادرار کردن

از علائم مثانه عصبی هستند که هر یک به نوعی می‌توانند، زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهند و شناخت هر کدام از آن‌ها، در کنار تشخیص زودهنگام بیماری و استفاده از بهترین دارو برای مثانه عصبی، می‌تواند نقش مهمی در درمان بیماری ایفا کند. در ادامه هر کدام از این‌ موارد را به صورت مجزا برای شما توضیح خواهیم داد.

علائم مثانه عصبی:

1.     عفونت دستگاه ادراری

عفونت دستگاه ادراری (UTI)، زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها وارد مجرای ادرار و مثانه می‌شوند. این عفونت می‌تواند باعث درد و سوزش در هنگام ادرار، تب و حتی درد در ناحیه کمر و شکم باشد. افراد مبتلا به مثانه عصبی به دلیل مشکلات در تخلیه کامل مثانه، بیشتر در معرض خطر عفونت‌های دستگاه ادراری قرار دارند.

2.     سنگ کلیه

یکی دیگر از علائم مثانه عصبی، ابتلا به سنگ کلیه و تجربه درد شدید، خون در ادرار و مشکلات تخلیه ادرار است که تمامی این موارد، می‌توانند ناشی از مشکلات نوروژنیک و تخلیه ناقص مثانه باشند؛ چرا که سنگ کلیه به دلیل رسوب مواد معدنی در پی نقص عملکرد مثانه‌ها، ایجاد خواهد شد.

3.     بی‌اختیاری ادرار

بی‌اختیاری ادرار به عدم توانایی کنترل دفع ادرار گفته می‌شود. این مشکل می‌تواند به دلیل ضعیف شدن عضلات کف لگن، آسیب‌های عصبی یا عوامل دیگر رخ دهد و باعث نشت ادرار در زمان‌های نامناسب شود. تاثیر این علائم در زندگی اجتماعی افراد، باعث شده است که آن‌ها به دنبال قرص برای مثانه عصبی و درمان زودهنگام آن، باشند. 

4.     کم بودن مقدار ادرار در هر بار تخلیه

در صورتی که شما نیز علی‌رغم حس پر بودن مثانه، با مشکل تخلیه کم ادرار خود مواجه هستید، باید آگاه باشید که این، یکی از علائم مثانه عصبی به شمار می‌آید و مراجعه به پزشک برای درمان زودهنگام ضروری است. کم بودن ادرار می‌تواند، منجر به تکرر و احتباس ادراری نیز باشد.

5.     تکرر و اضطرار ادرار

تکرر ادرار به معنی نیاز به ادرار کردن در فواصل کوتاه مدت و اضطرار ادرار به معنی نیاز شدید و ناگهانی به ادرار کردن است. این علائم می‌توانند نشان‌دهنده مثانه بیش‌فعال باشند که به دلیل اختلالات عصبی، ایجاد می‌شوند. بهتر است بدانید زمانی که تعداد دفعات تخلیه شما از حد معمول که حداکثر 8 بار در روز است، بیشتر شود؛ شما به تکرر ادرار مبتلا هستید.

6.     احتباس ادراری و عدم توانایی در ادرار کردن

احتباس ادراری یا به عبارتی کم فعال بودن مثانه‌ها در نوروژنیک، به این معنی است که عضلات کف لگن در هنگام تخلیه ادرار، همچنان منقبض می‌مانند و شما نمی‌توانید مثانه خود را تخلیه کنید. در این حالت ادرار شما به صورت قطره‌ای خواهد بود یا به عبارتی شما با مشکل عدم توانایی در ادرار مواجه می‌شوید. این موضوع باعث ایجاد درد و آسیب شدیدتر برای مثانه و کلیه‌های شما خواهد شد.

در تمامی این موارد افراد بعد از تشخیص بیماری خود، با یک سوال مهم مواجه می‌شوند؛ آیا مثانه عصبی درمان دارد؟ این در حالی است که برای درمان نوروژنیک باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با بهترین شیوه‌های درمانی راهی برای کنترل و مدیریت بیماری شما طراحی کند.

علل ایجاد مثانه عصبی: چرا مثانه عصبی میشود!

چندین ماهیچه و اعصاب به صورت همزمان کار می‌کنند تا شما بتوانید ادرار خود را تا زمان تخلیه، نگه دارید؛ به عبارتی تمامی این انقباض و انبساط‌ها، ناشی از سیگنال‌های عصبی مغز به مثانه هستند و زمانی که به هر دلیلی این اعصاب آسیب ببینند؛ شما با مشکل مثانه عصبی مواجه خواهید شد. گاهی اوقات شل بودن زیاد عضلات کف لگن، منجر به تخلیه بی‌اختیار می‌شود؛ در حالی که در مواردی ممکن است به دلیل کم کار بودن مثانه قادر به تخلیه ادرار نباشید.

عوامل مادرزادی

با این حال مثانه عصبی می‌تواند به صورت مادرزادی از بدو تولد وجود داشته باشد و برخی از نواقص مادرزادی که منجر به نوروژنیک می‌شوند؛ عبارتند از:

  1. اسپینا بیفیدا (میلومننگوسل) به معنی عدم رشد ستون فقرات در ماه‌های اول بارداری
  2. اژنزی ساکرال یا عدم وجود بخش‌های پایینی ستون فقرات
  3. فلج مغزی به معنی گروهی از اختلالات مزمن و تضعیف‌کننده حرکت بدن و وضعیت قرار گیری آن، حاصل از آسیب به نواحی حرکتی مغز در حین رشد یا پس از تولد

عوامل پزشکی

در کنار این موارد، شرایط پزشکی که سیستم عصبی را درگیر کرده و منجر به بروز علائم مثانه عصبی می‌شوند؛ عبارتند از:

  1. سکته مغزی
  2. پارکینسون
  3. مولتیپل اسکلروزیس (MS)
  4. تومورهای سیستم مرکزی
  5. آسیب‌های نخاری و جراحی ستون فقرات
  6. اختلال در عملکرد نعوظ
  7. ضربه و حوادث فیزیکی

بعد از تشخیص علت بیماری، پزشک متخصص می‌تواند متناسب با منشا نوروژنیک، موثرترین درمان و بهترین دارو برای مثانه عصبی را تجویز کند. 

آیا مثانه عصبی درمان دارد: بهترین دارو برای مثانه عصبی!

مثانه عصبی یک وضعیت جدی است؛ اما با نظارت دقیق و درمان مناسب، بیماران می‌توانند بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی خود مشاهده کنند. درمان و کنترل این بیماری، متناسب با نوع آن به دو بخش تقسیم می‌شود؛ هرچند تشخیص روش درمانی توسط پزشک به علائم زیر بستگی دارد:

  1. وضعیت سلامت عمومی
  2. سوابق پزشکی
  3. علت آسیب عصبی
  4. شدت علائم
  5. تحمل بیمار برای درد و دارو
  6. سیر پیشرفت بیماری

درمان مثانه بیش‌فعال

1.     اصلاح و تغییرات سبک زندگی

  • انجام دوره‌ای تمریناتی برای تقویت عضلات کف لگن، شامل انقباض و آزاد کردن سریع عضلات
  • استفاده از تاخیر چند دقیقه‌ای و افزایش تدریجی زمان تاخیر در ادرار کردن
  • استفاده از فواصل زمانی مرتب برای ادرار کردن

2.     تغییرات رژیم غذایی

  • کاهش وزن
  • محدود کردن مصرف نوشیدنی‌ها و غذاهای تحریک‌کننده مثانه، مانند قهوه، چای، الکل و نوشیدنی‌های گازدار

3.     دارو درمانی برای کنترل علائم مثانه عصبی

بهترین دارو برای مثانه عصبی عبارت است از، داروهایی برای ارام کردن عضلات بیش‌فعال مثانه و ‌جلوگیری کننده از انقباضات غیرضروری؛ که برخی از این داروها شامل پچ یا ژل موضعی هستند.

4.     سایر راه‌های درمانی

  • تزریق بوتاکس به عضله مثانه که باعث کاهش انقباضات غیرضروری می‌شود.
  • درمان نورومدولاسیون که از طریق سیم نازک در نزدیکی عصب‌های ساکرال یا ورود سوزنی به عصب تیبیال، به دنبال اصلاح سیگنال‌های عصبی مثانه، است.

درمان مثانه کم فعال

شما با بهره گرفتن از روش‌های زیر، می‌توانید به درمان مثانه کم فعال خود کمک کنید:

1.     اصلاح سبک زندگی

  • برنامه‌ریزی برای ادرار کردن در فواصل زمانی مرتب
  • دو بار ادرار کردن در هر بار به توالت رفتن با فاصله زمانی کم
  • تغییرات رژیم غذایی، مانند دوری از غذاهای تحریک کننده مثانه

2.     بهترین دارو برای مثانه عصبی

دارو درمانی برای رفع مشکل مثانه عصبی کم فعال، شامل استفاده از دارو یا قرص برای مثانه عصبی، جهت بهبود تخلیه ادرار و احتباس آن است.

3.     جراحی

  • استفاده از دستگاه اسفنکتر مصنوعی برای درمان بی‌اختیاری شدید
  • جراحی انحراف ادرار برای انتقال آن به کیسه‌ای دیگر
  • افزایش حجم مثانه با انتقال بخشی از روده به آن
  • برش اسفنکتر برای برداشتن بخش ضعیف شده

مروری بر درمان مثانه عصبی | قرص برای مثانه عصبی

در این مقاله از سایت دکتر نامداری، به بررسی علل و علائم مثانه عصبی پرداختیم؛ ضمن اینکه با مطالعه این مقاله می‌توانید به سوال، چرا مثانه عصبی میشود؟ به خوبی پاسخ دهید و برای کنترل علائم دردناک و تاثیرات اجتماعی ناشی از نوروژنیک، بهترین راه‌های درمانی را پیگیری کنید.

در نظر داشته باشید که برای درمان و کنترل مثانه عصبی، می‌توانید به بهترین پزشک متخصص اورولوژی، دکتر فرشاد نامداری، مراجعه کرده و برای ارتباط با ایشان، از راه‌های ارتباطی زیر استفاده کنید.

وبسایت اینترنتی: https://drnamdari.com/

شماره تلفن‌: ۸۸۷۷۶۸۰۱, ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸

تماس برای دریافت مشاوره:  ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸

مراجعه حضوری: خیابان ولیعصر عج، ۳۰۰متر پایین تر از ونک، بالاتر از پل همت، بن‌بست سیدالشهدا، ساختمان رهام، پلاک ۸، واحد ۱

منابع

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15133-neurogenic-bladder

https://www.uofmhealth.org/conditions-treatments/adult-urology/neurogenic-bladder

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/neurogenic-bladder

https://health.ucsd.edu/care/urology/neurogenic-bladder/

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید