اگر درد در شکم، درد در هنگام ادرار کردن و یا ناتوانی در تخلیه کامل مثانه خود دارید، ممکن است به چسبندگی مجاری ادراری مبتلا باشید. چسبندگی مجرای ادرار، به حالتی اطلاق میشود که عاملی در گردن مثانه، یعنی درست قبل از ورود به مجرای ادرار، باعث انسداد مسیر ادرار شده باشد؛ همچنین، علل مختلفی مانند بافت اسکار، سنگ مثانه، بزرگ شدن غده، سرطان یا تومور، میتوانند از عواملی باشند که بدانیم چسبندگی ادرار نشانه چیست .
همانطور که مشخص است این انسداد باعث توقف جریان ادرار یا کند شدن آن و در نتیجه عوارض جبرانناپذیر دیگری میشود و درمان به موقع آن، تحت نظر پزشک متخصص از اهمیت بالایی برخوردار است؛ البته اولین قدم در درمان چسبندگی مجاری ادراری، برطرف کردن علت آن است. در این مقاله از سایت دکتر نامداری به بررسی کامل راههای تشخیص و درمان انسداد مجرای ادرار میپردازیم.
چسبندگی ادرار نشانه چیست: علل ایجاد بیماری
هنگام بروز بیماری چسبندگی مجاری ادراری ، اولین قدم برای ریشهکن کردن آن، این است که بدانیم چسبندگی ادرار نشانه چیست ؛ چرا که اینها نشانهای از ریشه بیماری چسبندگی مجرای ادرار در بدن انسان محسوب میشوند.
- وجود بافت اسکار در مجرای ادرار
- ابتلای به سنگ مثانه
- وجود تومور در راست روده
- روشهای جراحی بی اختیاری ادرار استرسی (SUI)
- وجود ضایعات یا کیستهای غیر سرطانی (خوش خیم) در مجاری ادراری
- ابتلا به سرطان مجرای ادرار، واژن یا دهانه رحم
- ابتلا به بیماری اسکار مجرای ادرار (استریکچر)
- وجود تومور در رحم یا دهانه رحم شما
- پرولاپس اندام لگنی (افتادن رحم یا مثانه در ناحیه واژن)
- بزرگ شدن غده پروستات (هیپرپلازیک خوش خیم پروستات یاBPH ) یا سرطان پروستات
- ابتلا به یبوست شدید
از علل ایجاد چسبندگی مجاری ادراری هستند که شناخت هر یک از آنها در ایجاد بهترین روش درمانی برای بیمار مبتلا به چسبندگی مجرای ادرار نقش مهمی ایفا میکند.
برای خواندن کاملترین مقاله راجع به اینکه علت بزرگ شدن پروستات چیست کلیک کنید.
علائم چسبندگی مجاری ادراری چیست؟
علائم زیر هرکدام نشاندهنده عارضه چسبندگی مجرای ادرار هستند و لازم است با مشاهده هر یک از آنها برای تشخیص زودهنگام بیماری به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
- وجود اشکال در شروع دفع ادرار
- احساس پر بودن مثانه و عدم توانایی در تخلیه آن
- دفع مکرر ادرار شبانه خصوصا در ساعات مخصوص خواب
- احساس درد در قسمت پایین شکم
- جریان ادراری منقطع یا بسیار کند
- خالی بودن مثانه در اغلب مواقع و دفع بسیار کم ادرار
- احساس درد در هنگام دفع ادرار
عوارض طولانی مدت چسبندگی مجاری ادراری چیست؟
درمان زودهنگام چسبندگی مجرای ادرار از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که عدم درمان میتواند عوارض زیر را برای بیمار به همراه داشته باشد:
- بروز مشکلات کلیوی
- بروز مشکلات در ناحیه مثانه فرد مبتلا
چسبندگی مجاری ادراری چگونه ارزیابی و تشخیص داده میشود؟
اولین قدم در درمان چسبندگی مجاری ادراری ، تشخیص زودهنگام آن به بهترین روش ممکن است؛ از این رو برای تشخیص چسبندگی مجرای ادرار و ارزیابی بیماری، از روشهای زیر تحت نظارت پزشک متخصص استفاده میشود:
- آزمایش خون برای بررسی آسیب وارده به کلیه
- کشت ادرار برای سنجش میزان عفونت مجاری ادراری
- سونوگرافی از کلیهها و مثانه برای پیدا کردن محل انسداد ادرار
- آزمایش ادرار برای یافتن خون در ادرار
- مشاهده باریک شدن مجرای ادرار
- ارزیابی اورودینامیک (آزمایشی برای نشان دادن نحوه عملکرد عضلات مثانه و اسفنکترها)
برای تشخیص چسبندگی مجاری ادراری پزشک متخصص شما چه سؤالاتی را ممکن است بپرسد؟
برای تشخیص ابتلای افراد به چسبندگی مجاری ادراری و درمان چسبندگی مثانه، پزشک متخصص معالج سؤالات زیر را ممکن است از فرد مشکوک به عارضه چسبندگی مجرای ادرار بپرسد:
- آیا در شکم خود احساس درد میکنید یا هنگام ادرار کردن درد دارید؟
- وقتی میل به دفع ادرار دارید، شروع آن کمی طول میکشد؟
- آیا تا به حال در خواب ادرار کردهاید؟
- وقتی ادرار کردن شما تمام شد، آیا احساس میکنید مثانه شما هنوز پر یا نیمه پر است؟
- آیا وقتی ادرار میکنید، جریان ادرار شما شروع و سپس متوقف میشود (این امر خارج از کنترل شما باشد) ؟
مجموعه تمامی این سوالات میتواند به خوبی شرح حالی از وضعیت عمومی شما در اختیار پزشک متخصص اورولوژی قرار داده و به تشخیص درست آن نسبت به بیماری چسبندگی مجرای ادرار و پیشرفت آن و همچنین دانستن اینکه چسبندگی ادرار نشانه چیست , کمک کند.
راههای مدیریت و درمان چسبندگی مجرای ادرار
نوع درمان چسبندگی مجاری ادراری بستگی به علت مسدود شدن آن دارد؛ از این رو متناسب با ریشه بیماری و شرایط عمومی بیمار، پزشک متخصص روشی شخصی برای درمان او انتخاب میکند. البته لازم است بدانید، اگر درمان چسبندگی مثانه را به فوریت انجام ندهید، ممکن است دچار عوارض جبرانناپذیری شوید که سلامتی شما را به خطر بیندازد. برخی از موارد چسبندگی مجاری ادراری را میتوان با روشهای زیر درمان کرد:
- استفاده از کاتتر
- کاتترازیسیون از طریق شکم
- دارو درمانی
- جراحی
1. استفاده از کاتتر
در این روش برای درمان چسبندگی مجاری ادراری از یک لوله نازک و انعطافپذیر به نام کاتتر استفاده میکنند؛ به این صورت که این لوله را از طریق مجرای ادرار به مثانه وارد میکنند تا حریان ادرار برقرار شود.
2. کاتتریزاسیون از طریق شکم
این روش از دیگر راههای درمانی چسبندگی مجاری ادراری است که در آن از طریق یک برش کوچک در پایین شکم، کاتتر را وارد مثانه میکنند.
3. دارو درمانی
استفاده از دارو، یکی از اولین و سادهترین راههای درمان چسبندگی مجرای ادرار است که میتواند کمک شایانی برای بهبود حال بیماران محسوب شود. داروهایی برای رفع انسداد مجاری ادرار و جلوگیری از توقف یا کند شدن جریان ادرار وجود دارند که باید تحت نظر پزشک متخصص تجویز و مصرف شوند.
4. جراحی
آخرین راه برای درمان انسداد مجرای خروجی مثانه، جراحی برای برداشتن عامل انسداد است. این روش در صورتی که از سوی پزشک اورولوژی پیشنهاد میگردد که هیچ یک از روشهای قبلی تاثیری در بهبود بیماری چسبندگی مجرای ادرار نداشته باشند.
برای کسب جامع ترین اطلاعات درباره اینکه اورولوژی چیست کلیک کنید.
هر آنچه باید درمورد پیشگیری از ابتلا به چسبندگی مجاری ادراری بدانید!
چسبندگی مجرای ادرار میتواند ناشی از عواملی باشد که به انسداد مسیر ادرار منجر میشوند. اگر این عوامل قابل پیشگیری باشند، احتمال بروز چسبندگی نیز کاهش مییابد. برای پیشگیری از این مشکلات، مشاوره با پزشک متخصص اهمیت زیادی دارد. متخصص اورولوژی با دانش و تخصص خود در زمینه دستگاه تناسلی و ادراری، بهترین گزینه برای راهنمایی در این زمینه است.
این متخصصان میتوانند درمورد داروها و روشهای درمانی مناسب برای کاهش خطر انسداد مثانه یا چسبندگی مجاری ادراری، بهترین مشاوره را به بیماران خود ارائه دهند؛ ضمن اینکه برخی داروها میتوانند خطر ابتلا به این عارضه را افزایش دهد. دارو درمانی برای پیشگیری از این بیماری باید تحت نظارت پزشک و با ویزیتهای شخصی متناسب با شرایط بیمار انجام شود.
از این رو، برای ارتباط با دکتر فرشاد نامداری فوق تخصص ارولوژی ، میتوانید از راههای ارتباطی زیر استفاده کنید تا ضمن دریافت مشاورههای تخصصی و شروع بهترین روشهای درمانی، جهت پیشگیری از بیماری چسبندگی مجرای ادرار نیز اقدامی موثر انجام دهید.
وبسایت اینترنتی: https://drnamdari.com/
شماره تماس: ۸۸۷۷۶۸۰۱, ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸
تماس برای دریافت مشاوره: ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸
آدرس مراجعه حضوری: خیابان ولیعصر (عج)، ۳۰۰متر پایین تر از ونک، بالاتر از پل همت، بنبست سیدالشهدا، ساختمان رهام، پلاک ۸، واحد ۱
سؤالات متداول چسبندگی مجاری ادراری
1) چسبندگی ادرار نشانه چیست ؟
بافت اسکار یا زخم در مجرای ادرار، ابتلا به سنگ مثانه، تومور در راست روده، عوارض ناشی از روشهای جراحی بی اختیاری ادرار استرسی، ضایعات یا کیستهای غیر سرطانی در مجاری ادراری، ابتلا به سرطان مجرای ادرار، واژن یا دهانه رحم، ابتلا به بیماری اسکار مجرای ادرار، تومور در رحم یا دهانه رحم، افتادگی مثانه یا رحم در ناحیه واژن، بزرگ شدن غده پروستات یا سرطان پروستات، از جمله علل مختلف این هستند که چسبندگی ادرار نشانه چیست .
2) علائم چسبندگی مجاری ادراری چیست؟
اگر در شروع دفع ادرار مشکل دارید یا احساس میکنید مثانه شما پر است؛ اما نمیتوانید آن را به طور کامل تخلیه کنید، به چسبندگی مجرای ادرار مبتلا هستید. علائمی مانند، دفع مکرر ادرار شبانه خصوصا در ساعات مخصوص خواب، درد در پایین شکم، جریان ادراری منقطع یا بسیار کند، درد در هنگام دفع ادرار و مثانه اغلب خالی با ادرار بسیار کم، از دیگر علائم انسداد مجرای خروجی مثانه هستند.
3) روشهای درمان چسبندگی مجرای ادرار کدام اند؟
روشهایی مانند قرار دادن کاتتر از طریق مجرای ادرار یا برشهای پایین شکم در داخل مثانه، دارو درمانی و استفاده از روشهای جراحی، از جمله شایعترین روشهای درمانی برای بیماری چسبندگی مجرای ادرار هستند که متناسب با تشخیص پزشک، پیشرفت بیماری چسبندگی مجاری ادراری و وضعیت عمومی بیمار انتخاب میشوند.
منبع
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15181-bladder-outlet-obstruction