علائم سرطان کلیه سرطانی است که از کلیه ها شروع میشود و میتواند به اندام های مختلف بدن افراد مبتلا گسترش یابد. کلیه های شما دو اندام لوبیایی شکل هستند که هر کدام از آن ها به اندازه مشت شماست.
آن ها در پشت اندام های شکمی شما قرار دارند و یک کلیه در هر طرف ستون فقرات شما قرار دارد. در افراد بزرگ سال، کارسینوم شفاف سلول کلیه (clear cell) شایع ترین نوع سرطان کلیه است.
سایر انواع سرطان کلیه کمتر ممکن است رخ دهد. کودکان بیشتر در معرض ابتلا به نوعی سرطان کلیه به نام تومور ویلمز هستند.
به نظر میرسد بروز علایم سرطان کلیه در دنیا رو به افزایش است. یکی از دلایل این امر ممکن است به دلیل این واقعیت باشد که تکنیک های تصویر برداری مانند توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
این آزمایش ها ممکن است منجر به کشف تصادفی میزان بیشتری از سرطان کلیه شود. سرطان کلیه اغلب در مراحل اولیه و هنگامی که سرطان در مراحل اولیه و محدود به کلیه است، کشف میشود.
مطالعه بیشتر: برای آشنایی و اطلاع با قرص فنازومکس و اطلاعات مم قبل از مصرف فنازومکس 100 و مشکلات کلیه، کلیک کنید.
انواع سرطان کلیه
سرطان کلیه سرطانی است که از سلول های کلیه شروع میشود و شامل موارد زیر میباشد:
- شایع ترین نوع سرطان کلیه، کارسینوم سلول کلیه (RCC) است که حدود 90 درصد از موارد را تشکیل میدهد و معمولاً فقط یک کلیه را تحت تأثیر قرار میدهد، اما در موارد نادر ممکن است سرطان کلیه در هر دو کلیه فرد مبتلا ایجاد شود.
سایر انواع کمتر شایع سرطان کلیه شامل دو نوع زیر میباشد:
- کارسینوم اروتلیال (که به آن کارسینوم سلول انتقالی نیز میگویند) که میتواند در حالب یا لگنچه کلیه، جایی که کلیه و حالب به هم میرسند، شروع شود. به طور کلی این بیماری مانند سرطان مثانه درمان میشود.
- تومور ویلمز که بیشتر در کودکان کوچکتر شایع است، اگرچه شیوع کلی آنها در مناطق مختلف دنیا نادر است.
بیشتر بدانید: برای آگاهی و آشنایی با جدیدترین لیست بهترین دکتر سرطان کلیه در تهران و معرفی کامل هرکدام از آنها، کلیک کنید.
علل ایجاد سرطان کلیه
مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد سرطان کلیه میشود. دانشمندان میدانند که سرطان کلیه زمانی شروع میشود که در برخی از سلولهای کلیه تغییراتی (جهش) در DNA ایجاد شود.
DNA سلول حاوی دستور العملهایی است که به سلول فرمان میدهد که چه کاری انجام دهد.
تغییرات به سلول ها میگوید که به سرعت رشد کرده و تقسیم شوند. در نتیجه تجمع سلول های غیر طبیعی توموری را تشکیل میدهد که میتواند فراتر از کلیه گسترش یابد. برخی از سلول ها میتوانند شکسته شوند و به نقاط دوردست بدن گسترش مییابند (متاستاز).
مطالعه بیشتر: برای آشنایی و اطلاع از اینکه pcnl چیست و چه چیزهای را باید قبل از عمل جراحی pncl باید انتظار داشت، کلیک کنید.
عوامل خطر در ابتلا به سرطان کلیه
عواملی که میتوانند خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهند شامل موارد زیر میباشند:
- سن بالا: خطر ابتلا به سرطان کلیه با افزایش سن افزایش مییابد.
- سیگار کشیدن: خطر ابتلا به سرطان کلیه در افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری است. پس از ترک سیگار این خطر به تدریج کاهش مییابد.
- چاقی: خطر ابتلا به سرطان کلیه در افرادی که چاق هستند نسبت به افرادی که وزن مناسبی دارند بیشتر است.
- فشار خون بالا (هایپرتنشن): فشار خون بالا، خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش میدهد.
- درمان نارسایی کلیه: افرادی که برای درمان نارسایی مزمن کلیه دیالیز طولانی مدت دریافت میکنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کلیه هستند.
- برخی از سندرم های ارثی افرادی که با برخی از سندرم های ارثی متولد میشوند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهند، مانند افرادی که به بیماری فون هیپل-لیندو، سندرم Birt-Hogg-Dube، کمپلکس توبروس اسکلروزیس، کارسینوم سلولی پاپیلاری ارثی کلیوی یا سرطان کلیوی خانوادگی مبتلا هستند.
سابقه خانوادگی سرطان کلیه: اگر اعضای نزدیک خانواده این بیماری را داشته باشند، خطر ابتلا به سرطان کلیه بیشتر است.
مطالعه بیشتر: برای آشنایی بیشتر با انواع سنگ کلیه و عوامل ابتلا به بدترین نوع سنگ کلیه، کلیک کنید.
علائم سرطان کلیه
سرطان کلیه معمولاً در مراحل اولیه علامت یا علائمی ندارد؛ اما با گذشت زمان، نشانهها و علائم سرطان کلیه ممکن است ایجاد شوند که شامل موارد زیر میباشند:
- خون در ادرار شما که ممکن است به رنگ صورتی یا قرمز به نظر برسد.
- دردی در پشت یا پهلو که از بین نیافته و تسکین نمییابد.
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن بدون دلیل
- بروز حالت خستگی
- بروز تب
علائم سرطان کلیه بدخیم
علائم سرطان کلیه بدخیم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- وجود خون در ادرار یا دفع مکرر ادرار یا در طول شب،
- تغییر رنگ ادرار به رنگ تیره یا قهوهای.
- بروز درد یا درد مبهم در پهلو یا کمر که به دلیل وارد شدن آسیب به فرد مبتلا نیست.
- وجود یک توده در شکم
- خستگی مداوم
- کاهش وزن سریع و بدون دلیل
- تب که ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا نیست.
نکته مهم: همانطور که دیده شد علائم سرطان کلیه بدخیم تفاوت چندانی با علائم بیماریهای کلیه در حالت کلی و حتی بیماری های گوارشی دیگر ندارد. از این رو در تشخیص سرطان کلیه بدخیم باید دقت و تمرکز بالایی وجود داشته باشد تا پزشک معالج دچار تشخیص اشتباه نشود.
مطالعه بیشتر: برای اطلاع کامل از پیوند کلیه و اینکه اهدا کننده کلیه چند روز بستری می شود؟ کلیک کنید.
علائم سرطان کلیه چپ
علائم سرطان کلیه چپ و علائم سرطان کلیه در زنان تفاوت چندانی با علائم کلی سرطان کلیه ندارد. علائم سرطان کلیه چپ مشابه علائم سرطان کلیه راست بوده و تفاوت چندانی ندارد.
همچنین بروز سرطان کلیه در زنان موجب تفاوت رفتاری یا بروز علائم متفاوتی در زنان نسبت به مردان نمیشود.
نشانه های پنهان سرطان کلیه
به طور کلی علائم سرطان کلیه خود حالتی کلی دارند و نشانه های پنهان سرطان کلیه چندان قابل ارزیابی نیستند مگر اینکه پزشکان معالج از روش های جدید و خیلی دقیقی استفاده کنند که بیمار را از جنبه های مختلف مورد ارزیابی قرار دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت داشتن هرگونه علائم سرطان کلیه و نشانههای مداوم آن که شما را نگران میکند، باید با پزشک خود قرار ملاقات گذاشته و توسط ایشان ویزیت شوید.
کراتینین خون و سرطان کلیه
فرايند پيدا كردن علت سرطان کلیه روندی پیچیده دارد. تشخیص سرطان کلیه یا علائم تومور کلیه معمولاً با مراجعه به پزشک معالج آغاز میشود. پزشک از شما در مورد علائمی که دارید سؤال میپرسد و یک معاینه فیزیکی انجام میدهد.
بر اساس این اطلاعات، پزشک شما را به یک متخصص ارجاع میدهد یا آزمایش هایی را برای بررسی سرطان کلیه یا سایر مشکلات سلامتی تجویز میکند. روند تشخیص ممکن است طولانی و خسته کننده به نظر برسد.
طبیعی است که نگران باشید، اما سعی کنید به یاد داشته باشید که سایر بیماری ها میتوانند علائمی مشابه سرطان کلیه ایجاد کنند. از این رو نیاز به انجام آزمایش هایی تخصصی و دقیق میباشد. آزمایش های زیر معمولاً برای رد یا تشخیص سرطان کلیه استفاده میشود.
بسیاری از آزمایش های مشابهی که برای تشخیص سرطان استفاده میشوند، برای تعیین مرحله (میزان گسترش سرطان) مورد استفاده قرار میشوند. این موارد شامل سونوگرافی، ام آر ای، سی تی اسکن، بیوپسی (نمونه برداری)، آزمایش شاخص های شیمیایی خون و سنجش میزان کراتینین و نیتروژن اوره خون (BUN) میباشد.
مطالعه بیشتر: برای آشنایی و اطلاع از اینکه tul چیست؟ و مراقبت های بعد از عمل tul، کلیک کنید.
اما رابطه کراتینین خون و سرطان کلیه چیست؟
معمولاً کراتین خون و سرطان کلیه رابطه مستقیمی دارند یعنی هرچقدر کراتینین خون بالاتر باشد احتمال بالاتری برای ابتلای به سرطان کلیه وجود دارد و از نشانه های سرطان کلیه میتواند احتمالا باشد.
از این رو کراتینین خون ممکن است برای بررسی میزان عملکرد کلیه ها اندازهگیری شود.سطوح بالاتر کراتینین خون میتواند به این معنی باشد که کلیهها خوب کار نمیکنند که یکی از دلایلش میتواند ابتلای فرد به سرطان کلیه باشد.
البته لزوماً کراتینین خون بالا به معنای ابتلای به سرطان کلیه نیست. به جز کراتینین خون، کراتینین موجود در ادرار را میتوان با آزمایش ادرار اندازهگیری کرد.
داروهای خاصی را که میتوانند بر روی آزمایش کراتین خون و سرطان کلیه، تأثیر بگذارند، شامل موارد زیر میباشند:
- سایمتیدین، فاموتیدین و رانیتیدین
- آنتی بیوتیک های خاص مانند سفوکسیتین و تری متوپریم
ارزیابی نتایج آزمایش کراتینین خون
نتیجه طبیعی آزمایش کراتینین خون، 0.7 تا 1.3 میلی گرم در دسی لیتر (61.9 تا 114.9 میکرومول در لیتر) برای مردان و 0.6 تا 1.1 میلی گرم در دسی لیتر (53 تا 97.2 میکرومول در لیتر) برای زنان است.
زنان اغلب سطح کراتینین خون کمتری نسبت به مردان دارند. این امر به این دلیل است که زنان اغلب توده عضلانی کمتری نسبت به مردان دارند. سطح کراتینین خون و ادرار بر اساس اندازه و توده عضلانی فرد متفاوت است.
سطح کراتینین بالاتر از حد طبیعی ممکن است به دلایل زیر باشد:
- انسداد مجاری ادراری
- وجود مشکلات کلیوی، مانند آسیب یا نارسایی کلیه، عفونت یا کاهش جریان خون
- از دست دادن مایعات بدن (کم آبی)
- مشکلات عضلانی، مانند تجزیه فیبرهای عضلانی (رابدومیولیز)
- مشکلات دوران بارداری، مانند تشنج ناشی از اکلامپسی یا فشار خون بالا ناشی از پره اکلامپسی
سؤالات متداول علائم سرطان کلیه
1) علائم سرطان کلیه چیست؟
سرطان کلیه معمولاً در مراحل اولیه علامت یا علائمی ندارد؛ اما با گذشت زمان، نشانهها و علائم سرطان کلیه ممکن است ایجاد شوند که شامل وجود خون در ادرار شما که ممکن است به رنگ صورتی یا قرمز به نظر برسد، دردی در پشت یا پهلو که از بین نیافته و تسکین نمییابد، از دست دادن اشتها، کاهش وزن بدون دلیل، بروز حالت خستگی و بروز تب میباشد.
2) علائم سرطان کلیه بدخیم شامل چه مواردی است؟
علائم سرطان کلیه بدخیم ممکن است شامل موارد زیر باشد: وجود خون در ادرار یا دفع مکرر ادرار یا در طول شب، تغییر رنگ ادرار به رنگ تیره یا قهوهای. بروز درد یا درد مبهم در پهلو یا کمر که به دلیل وارد شدن آسیب به فرد مبتلا نیست.
وجود یک توده در شکم، بروز حالت خستگی مداوم، کاهش وزن سریع و بدون دلیل و تب که ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا نیست.
3) کراتینین خون و سرطان کلیه چه رابطهای دارند؟
اما رابطه کراتینین خون و سرطان کلیه چیست؟ معمولاً کراتینین خون و سرطان کلیه رابطه مستقیمی دارند یعنی هرچقدر کراتینین خون بالاتر باشد احتمال بالاتری برای ابتلای به سرطان کلیه وجود دارد.
از این رو کراتینین خون ممکن است برای بررسی میزان عملکرد کلیهها اندازهگیری شود. سطوح بالاتر کراتینین خون میتواند به این معنی باشد که کلیهها خوب کار نمیکنند که یکی از دلایلش میتواند ابتلای فرد به سرطان کلیه باشد.
برای انجام درمان سرطان کلیه بعد از دیدن علائم سرطان کلیه خوش خیم یا بدخیم میتوان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه میتوان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت.
دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی میباشد. ایشان دانش آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران میباشند. با بهرهگیری از دانش و تجربه ایشان میتوان بهخوبی از درمان سرطان کلیه اطمینان حاصل کرد.
منبع مقاله