طبق اظهارات سازمان جهانی و بهداشت انجمن بین المللی فناوری بارداری کمکی در صورتی که فرایند بارداری تا ۱۲ ماه پس از رابطه جنسی محافظت نشده رخ ندهد به این امر ناباروری گفته می‌شود. گاهی اوقات یکی از زوجین و گاهی هر دوی آنها مشکل باروری دارند و تشخیص ناباروری زن یا مرد از انجام آزمایشات رسمی و تایید نهایی اعلام می‌شود.

از هر ۸ زن و شوهر یک زوج دچار مشکل باروری یا ادامه باروری از تقریباً یک سوم از انواع ناباروری به مشکلات زنان ارتباط دارد و یک سوم از ناباروری به مشکلات مردان و یک سوم دیگر نیز به مشکلات هر دو ارتباط دارد و هر دو زوج باهم مشکل دارند یا آنکه دلیل ناباروری آنها مشخص نیست. ناباروری مردان در محیط‌هایی که میزان آلودگی محیط از قبیل آلودگی آب و آلودگی با حشره کش‌ها و علف کش‌ها وجود دارد بسیار زیاد است. در تحقیقاتی که برای افراد نابارور انجام شده است محققان به این نتیجه رسیده اند که تعداد اسپرم مردان در سراسر نقاط جهان کاهش پیدا کرده است حال آنکه ناباروری افزایش نداشته است. دکتر نامداری می‌تواند برای تشخیص و درمان ناباروری مردان به شما کمک کند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در با شماره تلفن­ 88776801 تماس حاصل فرمایید.

 آزمایشات تشخیصی برای ناباروری مردان


 هنگامی ‌که یک زن و شوهر برای باردار شدن مشکل دارند احتمال آنکه آقا دچار مشکل باشد ۵۰ درصد است و ممکن است با یکی از مشکلات زیر مواجه باشد:

  • برای بارور کردن تخمک اسپرم بسیار کمی تولید می‌کند.
  • به تولید اسپرمی ‌می‌پردازد که شکل مناسبی ندارد و یا آنگونه که باید حرکت کند حرکت ندارد.
  • در مجرای دستگاه تولید مثل خود دچار انسداد شده است و از بیرون آمدن اسپرم جلوگیری می‌شود.

 در صورتی که شما به عنوان آقا دچار مشکل باروری باشید پزشک به بررسی سابقه پزشکی شما می‌‌پردازد و آزمایشات مختلفی برای تشخیص علت ناباروری استفاده خواهد کرد.

 آزمایش اسپرم 

آزمایش اسپرم

 به احتمال زیاد آزمایش سمن اولین آزمایشی است که پزشک درخواست انجام آن را می‌دهد. مایع منی که پس از ارگاسم در مردان مشاهده می‌شود حاوی مقداری اسپرم است. این مایع از اسپرم‌ها محافظت می‌کند و آنها را تغذیه می‌نماید. برای انجام این آزمایش پزشک از شما می‌خواهد که مایع منی خود را درون یک لیوان استریل جمع آوری کنید. در صورتی که خود ارضایی و تهیه نمونه از لحاظ فرهنگ شما قابل قبول نباشد پزشک به شما یک نوع کاندوم مخصوص می‌‌دهد و شامل جمع آوری مایع منی در رابطه جنسی بپردازید. آزمایش مایع منی می‌تواند اطلاعات بسیار زیادی را در خصوص کیفیت و کمیت مایع منی و اسپرم موجود در آن ارائه دهد. برخی از مواردی که مورد ارزیابی قرار می‌گیرند به شرح زیر می‌باشند:

  • مقدار مایع منی که تولید می‌‌شود و به عبارتی حجم آن
  • تعداد کامل اسپرم موجود در مایع منی
  • تعداد اسپرم در هر میلی لیتر از مایع منی
  • درصد اسپرم‌هایی که در حال حرکت هستند.
  • مناسب بودن شکل و سایز اسپرم‌ها که به آن مورفولوژی گفته می‌شود.

 آزمایش مایع منی می‌تواند وجود هرگونه عفونت در دستگاه تولید مثل را نشان دهد. آزمایش سمن باید طی مدت یک ساعت پس از تهیه نمونه انجام شود که معمولاً در آزمایشگاه انجام می‌گردد و اغلب پزشک از شما می‌خواهد که به فاصله دو هفته دو بار آزمایش بدهید زیرا نمونه تهیه شده از یک فرد می‌‌تواند در شرایط مختلف وضعیت متفاوتی داشته باشد. جمع آوری نمونه باعث می‌شود که پزشک بتواند با دقت و اطمینان بیشتری وجود هرگونه مشکلی را تایید یا رد کند. پزشک عز شما می‌خواهد که ۲ تا ۵ روز قبل از آزمایش رابطه جنسی نداشته باشید.

 باروری و سطح هورمون‌ها

باروری و سطح هورمون‌ها

 هورمون‌ها مهمترین ترکیبات شیمیایی موجود در بدن هستند که به کنترل تولید اسپرم می‌‌پردازند و بر تمایل به انجام رابطه جنسی و توانایی انجام آن تاثیر می‌گذارند. بالا بودن یا پایین بودن سطح این هورمون‌ها باعث بروز مشکلاتی در ارتباط با تولید اسپرم یا انجام روابط جنسی خواهد شد. دو هورمون مهمی که در باروری نقش دارند عبارتند از هورمون تحریک کننده فولیکول و تستسترون. پزشک انجام آزمایش خون می‌‌پردازد تا از مناسب بودن سطح این هورمون‌ها اطمینان حاصل نماید. ممکن است پزشک درخواست بررسی سطح سایر هورمون‌ها از قبیل پرولاکتین استرادیول و هورمون لوتئینیزه کننده را بدهد.

 سایر آزمایشاتی که در اکثر مردان ضروری نیست 

 در صورتی که جواب آزمایش اسپرم فرد عادی باشد پزشک درخواست آزمایشات بیشتری را می‌دهد یا ممکن است فرد را به متخصص اورولوژی ارجاع دهد. این آزمایش‌ها می‌توانند موارد زیر را نشان دهند:

  • در صورتی که در نمونه سمن به اندازه کافی اسپرم زنده وجود داشته باشد.
  • در صورتی که آنتی بادی‌هایی به اسپرم متصل شده باشد و حرکت کردن آن را به طور صحیح دچار مشکل کرده باشد.
  • در صورتی که فرد دچار عفونت یا التهاب باشد که بر روی مایع منی تاثیر بگذارد.

 آزمایشات بیشتر که در همه مردان درخواست نمی‌شود 

 در صورتی که علیرغم انجام آزمایشات بالا پزشک نداند که علت مشکل شما چیست درخواست انجام آزمایشات بیشتری را خواهد داد که به شرح زیر می‌باشد:

  • بررسی پوسته خارجی اسپرم به لحاظ ترک خوردگی یا هرگونه آسیب دیدگی
  • آنالیز نحوه حرکت و مسیر اسپرم‌ها توسط کامپیوتر
  • تست دی ان آ اسپرم برای بررسی علت آسیب دیدگی پوسته اسپرم‌ها

 در صورتی که سطح تولید اسپرم در بدن شما کمتر است یا آنکه هیچ گونه اسپرمی ‌تولید نمی‌شود پزشک درخواست انجام آزمایش ژنتیک را می‌دهد تا به این نتیجه برسد که آیا عوامل ژنتیکی در ناباروری شما نقش دارند یا خیر. این آزمایشات نشان می‌دهند که آیا شما دچار یک مشکل ژنتیکی هستید که احتمال انتقال آن به فرزندان تان وجود دارد یا خیر. نتایج حاصل از این آزمایشات اطلاعات زیر را در اختیار پزشک قرار می‌دهد:

  • اطمینان از مناسب بودن تعداد کروموزوم‌ها
  • آنالیز کروموزوم‌ها به لحاظ تشخیص نقص کروموزومی‌
  • انجام نمونه برداری از بیضه‌ها یا بررسی علت عدم وجود اسپرم

 هیچ ‌یک از آزمایشات سمن نمی‌‌توانند به طور کامل باروری را پیش بینی کنند به غیر از آزمایش سمن تمامی این آزمایشاتی که به آنها اشاره کردیم برای همه مردان درخواست نمی‌شود.

 درمان پس از تشخیص علل و درمان ناباروری در مردان


 همیشه ناباروری آقایان دائمی نیست و در اکثر موارد قابل درمان است که می‌توان به کمک یک یا چند روش ترکیبی به درمان ناباروری آنها پرداخت. برخی از روش‌هایی که به آقایان برای درمان ناباروری کمک می‌کند به شرح زیر می‌باشند:

  • اجتناب از فاکتورهای آسیب رسان محیطی از قبیل سیگار کشیدن، قرار گرفتن در معرض گرما، ورزش سنگین، اجتناب از قرار گرفتن در معرض سموم، مصرف برخی داروهای خاص یا مصرف مشروبات الکلی
  • کاهش استرس
  • مصرف برخی داروها از قبیل آنتی بیوتیک برای درمان عفونت و مصرف داروهای کمک باروری از قبیل کلومیفن، تزریق hcg یا تزریق LH/ FSH
  • مصرف ویتامین‌ها از قبیل فولیک اسید، زینک یا ال کارنیتین
  • مصرف آنتی اکسیدان
  • روش‌های درمانی جایگزین اما مصرف داروهای گیاهی و انجام طب سوزنی با مضرات و مزایای خاص خود همراه هستند که باید در خصوص انجام آنها با پزشک خود مشورت نمایید.
  • انجام عمل جراحی مانند جراحی رفع وازکتومی ‌یا جراحی واریکوسل برای درمان واریسی شدن عروق کیسه بیضه
  • لقاح آزمایشگاهی که در آن نمونه اسپرم و تخمک تهیه می‌‌شوند و در آزمایشگاه به جنین تبدیل می‌گردد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید