تودهی هیپواکو بافتی فشرده است که ممکن است در هر جای بدن از جمله کلیه ظاهر شود. توده هیپواکو کلیه اگر از نوع بدخیم باشد به سایر قسمت بدن نیز انتقال مییابد و سلامت فرد را در خطر میاندازد. برای تشخیص این بافت سرطانی متخصصین اورولوژی از تستهای تشخیصی اولتراسوند ، سونوگرافی کلیه، سی تی اسکن، ام آر آی، بیوپسی و آزمایش خون استفاده میکنند که رایجترین آنها در وهلهی اول همان سونوگرافی است. در صورت تشخیص زودهنگام میتوان از گسترش توده هیپواکو جلوگیری کرد و روند درمان را سریعتر انجام پیش برد. جراحی بهترین گزینه برای درمان این عارضه میباشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان توده هیپواکو کلیه و یا رزرو نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفنهای 09107585358 و 88776801 تماس حاصل فرمایید.
مراحل رشد تومور کلیه
مرحله سرطان نشان دهنده اندازه تومور و شیوع سرطان است. آزمایشات تصویربرداری ، جراحی و معاینه آسیب شناسی اطلاعات مربوط به مرحله بیماری را ارائه میدهد. برای انواع تومور کلیه :
- مرحله یک و مرحله دوم نشان دهنده بیماری موضعی است که در خارج از کلیه گسترش نیافته است.
- بیماری مرحله سوم در خارج از کلیه گسترش یافته است ، اما سرطان در داخل شکم باقی مانده است.
- بیماری مرحله چهارم در خارج از شکم به سینه ، استخوان ، مغز ، کبد یا سایر غدد لنفاوی سرایت کرده است.
- بیماریهای مرحله V هر دو کلیه تحت تأثیر قرار میگیرند.
در مورد کلیه تومورهای کلیوی ، بیماران مبتلا به بیماری مرحله پیشرفته (سرطان منتشر شده و یا به سایر نقاط بدن متاستاز شده است) پیش آگهی ضعیف تری دارند زیرا این بیماری جدی تر و سخت تر است.
علائم توده هیپواکو کلیه
سرطانهای کلیه اغلب در مراحل اولیه علائمی ایجاد نمیکنند. در صورت بروز علائم ، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- وجود خون در ادرار شما
- درد در قسمت پایین کمر در یک طرف
- یک توده یا غده در یک طرف یا پایین کمر
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- تبهای مکرر که با سرماخوردگی یا آنفولانزا همراه نیستند
- تورم مچ پا و پاها
بیماریهایی به غیر از سرطان ممکن است باعث همان علائم سرطان کلیه شود. اگر علائمی دارید که شما را نگران کرده است، با پزشک خود مشورت کنید.
چه افرادی بیشتر در معرفت تودههای سرطانی کلیه میباشند؟
عوامل خطر سرطان کلیه عبارتاند از:
- سن – با افزایش سن ، خطر ابتلا به سرطان کلیه افزایش مییابد. سرطان کلیه قبل از سن 45 سالگی شایع نیست. بیشتر اوقات در افراد 55 سال یا بالاتر مشاهده میشود. سن متوسط تشخيص 64 سال است.
- جنسیت – تودههای سرطانی کلیه در مردان تقریبا دو برابر زنان است.
- سیگار کشیدن – افراد سیگاری دو برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری به سرطان کلیه مبتلا میشوند.
- چاقی و رژیم غذایی – اضافه وزن و داشتن رژیم غذایی پرچرب خطر ابتلا شما را افزایش میدهد.
- قرار گرفتن در معرض مواد محیطی خاص – آزبست ، کادمیوم و حلالهای آلی از جمله موادی هستند که خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش میدهد.
- عوامل ژنتیکی و ارثی – داشتن بیماری کلیوی یا سابقه خانوادگی سرطان کلیه شما را در معرض خطر بیشتری قرار میدهد.
- فشار خون بالا – خطر ابتلا به سرطان کلیه در افرادی که فشار خون بالا دارند ، بالا میرود.
تشخیص توده هیپواکو
اگر پزشک شما مشکوک است که شما به سرطان کلیه یا توده هیپواکو مبتلا هستید ، آنها معاینه جسمی را برای جستجوی علائم بیماری انجام میدهند و از علائم ، تاریخچه پزشکی و خانوادگی و عوامل خطر سؤال میکنند.
شما همچنین ممکن است یک یا همه این تستها را داشته باشید:
- بیوپسی – برای از بین بردن سلولها و بررسی آنها در زیر میکروسکوپ ، هم برای تشخیص سرطان و هم برای شناسایی نوع سلول درگیر ، که در برنامه ریزی درمان اهمیت دارد
- آزمایشات ژنتیکی – اگر از اقوامی که به سرطان کلیه مبتلا شده اند ، بخصوص در سنین پایینتر ، یا اینکه یک بیماری ژنتیکی دارید که یک عامل خطر برای سرطان کلیه است ، به دنبال جهش ژنی باشید.
- OncoScan CGAT – آزمایش جدید آرایه ژنومی کروموزومی در SCCA که میتواند در شناسایی تغییرات ژنتیکی مفید در تشخیص سرطان کلیه ، تعیین زیرگروه ، درک خطر عود و چشم انداز زنده ماندن و تصمیم گیری در مورد درمان کمک کند.
- آزمایشهای تصویربرداری – مانند سونوگرافی ، پیلوگرام داخل وریدی (IVP) ، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یا اسکن تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) برای کمک به پیدا کردن اینکه آیا یک منطقه مشکوک سرطانی است یا اینکه مشخص میکند سرطان شیوع پیدا کرده است یا خیر.
- آزمایش خون – برای بررسی تعداد سلولهای خون ، الکترولیتها و سطح آنزیمها ، که ممکن است ناهنجاریهای ناشی از سرطان کلیه را مشخص کند
رایجترین تست تشخیصی برای انواع مشکلات کلیوی از جمله تودههای سرطانی استفاده از امواج صوتی اولتراسوند میباشد . این امواج هیچ ضرری برای بیمار ندارد . تودههای سرطانی توده هیپواکو در سونوگرافی کلیه به صورت هاله ای خاکستری رنگ و با شکلهای پراکنده و خط دار در اسکن مشاهده میشود.
عمل جراحی توده هیپواکو
جراحی بهترین شیوه برای از بین بردن تودههای هیپواکو کلیوی (بافتی جامد و سفت) میباشد. اگر توده هیپواکو درمان نشود، میتواند کل بدن را درگیر کند و باعث درد، انسداد و عوارض بسیاری برای بیمار داشته باشد. به گفته ی پزشکان حتی توده خوش خیم هیپواکو باید درمان شود چرا که این توده هر چه که باشد سرطانی است و احتمال پاره شدن و خونریزی داخلی آن زیاد است. در برخی از موارد حتی پزشک ممكن است نیاز به جراحی کاملا باز سنتی داشته باشد. انواع روشهای جراحی تودههای سرطانی کلیه :
نفرکتومی
برداشتن کلیه یا بخشی از کلیه با عمل جراحی ، نفرکتومی نامیده میشود. این روش شایع ترین درمان سرطان کلیه است. بیشتر افراد مبتلا به سرطان اولیه کلیه (مراحل I ، II و II) با جراحی قابل درمان هستند. نفروکتومی برای سرطان کلیه دو نوع اساسی وجود دارد: دو نوع اساسی نفروکتومی برای سرطان کلیه وجود دارد:
- نفرکتومی جزئی: در این روش ، جراح فقط تومور یا قسمتی از کلیه که تومور دارد را بر میدارد. و باقی کلیه دست نخورده باقی میماند.
- نفرکتومی رادیکال: در این روش ، جراح کلیه را به طور کامل بر میدارد. در صورت نیاز ، بافتهای اطراف و غدد لنفاوی نیز ممکن است برداشته شوند. بیشتر افراد میتوانند با یک کلیه زندگی سالم و عادی داشته باشند.
برداشت کلیه با حرارت
این روش درمانی است که تومور را با سوزاندن یا انجماد از بین میبرد. متداولترین انواع برداشت کلیه با حرارت به وسیله فرکانس رادیویی (سوزش) یا سرما زدگی (انجماد) است. بیشتر در افراد دارای تومورهای کوچک که نامزد مناسبی برای جراحی نیستند ، مورد استفاده قرار میگیرد.
مراقبت فعال
در برخی موارد ، یک تومور کوچک (کمتر از 4 سانتی متر) را میتوان از نزدیک تماشا کرد تا ببیند که رشد میکند. به این کار “مراقبت فعال” گفته میشود. بسیاری از تومورهای کوچک به آرامی رشد میکنند و همه تومورهای کلیه نیازی به جراحی ندارند. برخی در واقع مانند تومورهای غیر سرطانی رفتار میکنند. این امر ممکن است در صورت سالخوردگی ، ضعیف بودن یا داشتن چندین مشکل سلامتی مانند دیابت ، بیماری قلبی و سرطان گزینه خوبی باشد. به ندرت برای افرادی که سالم و جوان هستند توصیه میشود. با تصویربرداری منظم و کارهای آزمایشگاهی به نظارت دقیق نیاز خواهید داشت. حتماً با یک متخصص با تجربه در زمینه سرطان کلیه ، معمولاً یک متخصص ارولوژی مشورت کنید.
درمان پزشکی
برای مبتلایان به سرطان پیشرفته کلیه که به قسمتهای دیگر بدن گسترش یافته است ، ممکن است درمان با یک دارو همراه با جراحی یا به جای جراحی توصیه شود. برخی از این داروها به عنوان قرصی که از طریق دهان مصرف میکنید به شما داده میشوند. انواع دیگر داروها ممکن است به صورت تزریقی باشند. در سالهای اخیر پیشرفتهای زیادی صورت گرفته است و افرادی که مبتلا به سرطان کلیه پیشرفته هستند ، بسیار طولانی تر از ده سال گذشته زندگی میکنند. انواع داروهایی که بیشتر برای سرطان پیشرفته کلیه استفاده میشوند عبارتاند از:
- ایمونوتراپی. این روش نوعی از درمان است که از توانایی طبیعی بدن (سیستم ایمنی) برای متوقف کردن یا کند کردن رشد سلولهای سرطانی استفاده میکند. متأسفانه بسیاری از این داروها عوارض جانبی جدی دارند.
- روشهای ضد آنژیوژنیک. این یک دسته از داروها باعث کاهش خون رسانی به تومور و کندتر یا متوقف شدن رشد تومور میشوند.
- درمانهای هدفمند. این دسته از داروها به طور مستقیم رشد سرطان را مهار میکنند. درمانهای هدفمند نمیتوانند سرطان پیشرفته را درمان کنند اما ممکن است به شما امکان دهد زندگی طولانی تری داشته باشید و علائم کمتری داشته باشید.
مهارکنندههای مناطق بازرسی. این کلاس جدید داروها با سیستم ایمنی بدن برای شناسایی و از بین بردن سلولهای سرطانی عمل میکند.
آیا پس از جراحی توده بدخیم هیپواکو احتمال بازگشت مجدد این تومور وجود دارد؟
از آنجایی که تومورهای بدخیم عاشق رشد کردن و پیشرفت در نقطههای مختلف بدن هستند، در برخی از موارد احتمال بازگشت مجدد آنها وجود دارد. بنابراین پس از جراحی لازم است که بیمار تحت نظر و مراقبتهای پزشک باشد و دستورالعملهای ذکر شده را برای پیشگیری از این عارضه در زندگی روزمره خود اعمال کند. مصرف نوشیدن مایعات و غذاهای کم نمک برای بیماران کلیوی تحت هر شرایطی کمک بسیاری به آنها میکند.
بهبودی پس از برداشتن توده هیپواکو کلیه
مدت زمان بهبودی بستگی به عوامل متعددی از جمله خوش خیم و یا بدخیم بودن تومور هیپواکو و شرایط فیزیولوژیکی بیمار دارد. بیمار ممکن است پس از عمل کمی احساس درد و ناخوشی را تجربه کند. برای کاهش درد و پیشگیری از بروز عفونت استفاده از آنتی بیوتیک ها برای بیمارضروری است. داروهای پس از عمل هیپواکو باید تحت نظر پزشک با میزان دوز تعیین شده مصرف شود. کشیدن سیگار به علت نیکوتین و مواد شیمیایی موجود در سیگار بعد از عمل نیز روند بهبود را به تعویق میاندازد. در صورت بروز هر گونه ناراحتی ، احساس درد بیشتر و غیر عادی،تب ، وجود خون در ادرار و یا مدفوع باید حتما و فورا به پزشک مراجعه شود.