شانکروئید،یکی از بیماریهای مقاربتی است که میتواند منجر به ایجاد زخمهای دردناک و نرم در ناحیه تناسلی شود و درد و التهاب در ناحیه کشاله ران را نیز به دنبال داشته باشد؛ همچنین، این بیماری با عفونت باکتریایی منتقل شده و در صورتی که به موقع تشخیص داده شود، به راحتی با مصرف آنتیبیوتیکها قابل درمان خواهد بود.
تفاوت زگیل تناسلی و شانکروئید چیست؟ آگاهی از این تفاوت برای درمان زگیل تناسلی و شانکرویید به صورت دقیق و جلوگیری از مشکلات بعدی ضروری است. کلیک کنید و درباره زگیل تناسلی همه چیز را بدانید.
تشخیص بالینی بیماری شانکروئید، بر اساس علائمی مانند زخمهای دردناک تناسلی و تورم غدد لنفاوی صورت میگیرد؛ علاوه بر این، انجام آزمایشهای خاصی برای رد سایر بیماریها مانند سیفلیس و تبخال تناسلی و تشخیص دقیق این بیماری، ضروری است.
با این وجود، لازم است قبل از هر چیزی درمورد خطرات شانکرویید، روشهای پیشگیری و در قدم بعدی، راههای درمان شانکروئید، اطلاعاتی داشته باشید. در این مقاله از سایت دکتر نامداری، علاوه موضوعات مطرح شده، به بررسی عکس زخم شانکروئید و زخمهای مرتبط با شانکروئید تناسلی نیز میپردازیم تا به درک بهتر از این بیماری برسید.
شانکروئید چیست؟ بررسی تخصصی شانکروئید تناسلی
بیماری شانکروئید (Chancroid)، به عنوان یکی از مسریترین بیماریهای مقاربتی، توسط باکتری Haemophilus ducreyi ایجاد میشود و با زخمهای دردناکی در ناحیه تناسلی همراه است؛ علاوه بر این میتواند درد و التهاب در کشاله ران را نیز ایجاد کند. هرچند که زخم شانکروئید به راحتی قابل درمان است؛ اما در صورت عدم درمان ممکن است، خطر انتقال ویروس hiv را نیز افزایش دهد.
با این وجود، شانکرویید به عنوان یک عفونت باکتریایی مقاربتی (STD) شناخته شده و با سایر بیماریهای مقاربتی مانند تبخال تناسلی و سیفلیس، در افزایش احتمال انتقال HIV مشترک است. میزان شیوع این بیماری، با وجود کاهش چشمگیر در ایالات متحده، هنوز هم در برخی مناطق جهان مانند آفریقا و کارائیب به صورت پراکنده، بالا است.
چه افرادی در معرض خطر ابتلا به زخم شانکروئید هستند؟ بررسی روشهای انتقال
بهتر است بدانید هر فردی که رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشد، در معرض خطر ابتلا به شانکروئید تناسلی است؛ اما این بیماری، در میان مردانی که ختنه نشدهاند، شایعتر است. زنان نیز میتوانند به بیماری شانکروئید مبتلا شوند، هرچند اغلب بدون علائم هستند و به همین دلیل تشخیص بیماری در آنها دشوارتر است.
یکی از مشکلات بزرگ در رابطه با درمان شانکروئید، عدم آگاهی عمومی و تشخیص صحیح بیماری است؛ از این رو بررسی انواع عکس زخم شانکروئید و صحبت درمورد آن به منظور آگاهیبخشی، اهمیت بالایی دارد.
روشهای انتقال شانکروئید چیست؟
شانکرویید از دو طریق اصلی منتقل میشود:
- انتقال مقاربتی
- انتقال غیر مقاربتی
انتقال مقاربتی
افرادی که زخمهای فعال دارند، به عنوان ناقل بیماری شناخته میشوند و تا زمان بهبود زخمها، میتوانند شانکرویید را به دیگران منتقل کنند؛ با این وجود راههای انتقال این بیماری عبارتند از:
انتقال غیر مقاربتی
زمانی که مایعات چرکی زخمها، به دیگر قسمتهای بدن یا فرد دیگری منتقل شوند، امکان انتقال بیماری وجود دارد.
خوشبختانه، تاکنون هیچ گزارشی از انتقال شانکرویید به نوزادان از طریق مادران مبتلا در زمان زایمان، وجود نداشته است.
علائم و نشانههای شانکرویید: شناخت بیماری مقاربتی دردناک؛ اما قابل درمان
اولین قدم در درمان شانکروئید، شناخت نشانههای آن است. معمولا پس از 2 الی 3 روز از زمان مواجه با عامل عفونی، علائم شانکرویید بروز میکند و در حالی که زخمهای این بیماری، در مردان بسیار دردناک است، بسیاری از زنان مبتلا به بیماری شانکروئید از وجود آن بیاطلاع میمانند؛ چرا که اغلب بدون علامت هستند.
نشانههای این بیماری مقاربت جنسی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
- علائم اولیه شانکرویید
- نشانههای پیشرفته تر
علائم اولیه شانکرویید
بعد از پاسخ به سوال شانکروئید چیست؛ بهتر است بدانید، علائم آن با ایجاد یک برجستگی حساس و نرم که تبدیل به زخم باز و چرکی با لبههای نامنظم و فرسوده میشود، آغاز خواهد شد. این زخمها که به عنوان زخم شانکروئید یا “شانکر نرم” شناخته میشوند، برخلاف زخمهای سیفلیس که سخت و محکم هستند، بسیار نرم به لمس میباشند.
نشانههای پیشرفتهتر
زخم شانکروئید، در مردان به شدت دردناک بوده و ممکن است به سرعت گسترش پیدا کنند و با ترشح چرک و مایعات عفونی همراه باشند؛ همچنین، این زخمها، میتوانند به مرور به زخمهای بزرگتر تبدیل شوند. در نتیجه این بیماری، غدد لنفاوی دردناک در کشاله ران معمولاً در یک طرف بدن ایجاد میشوند، هرچند که ممکن است در دو طرف نیز دیده شوند.
در زنان، زخمها به ندرت دردناک هستند و اغلب بدون علائم مشخص ظاهر میشوند؛ بنابراین ممکن است تا زمانی که عفونت پیشرفت کند، از وجود آن بیخبر باشند، البته علائمی مانند ترشحات غیرعادی از واژن و سوزش ادرار نیز علاوه بر زخمهای شانکرویید، میتواند زنان را درگیر کند.
بررسی علل ایجاد بیماری شانکروئید
عامل ایجاد این بیماری، باکتری Haemophilus ducreyi (H. ducreyi) است که به طور معمول، از طریق پارگیهای کوچک در پوست که در حین فعالیت جنسی ایجاد میشوند، وارد بدن میگردد؛ اما در صورتی که پوست هیچگونه خراش یا آسیبدیدگی نداشته باشد، احتمال عفونت کمتر است.
با این حال، بیماری شانکروئید در مناطقی مانند آفریقا و اقیانوس آرام جنوبی، باعث ایجاد زخمهای پوستی حتی در کودکان و جوانان نیز شده است. در چنین مواردی، مایع عفونی موجود در زخمها، میتواند به صورت غیرجنسی منتقل شود. این نشان میدهد که ممکن است شانکرویید از طریق تماس با مایعات عفونی زخمها، حتی بدون تماس جنسی، نیز انتقال یابد.
چالشها و روشهای رایج تشخیص شانکروئید
تشخیص زودهنگام این بیماری، از این منظر حائز اهمیت است که میتواند به درمان شانکروئید در سریعترین زمان ممکن منجر شود؛ اما به دلیل پیچیدگیهای موجود و عدم دسترسی به تستهای دقیق، این کار تا حدودی دشوار است؛ چرا که باکتری Haemophilus ducreyi که عامل اصلی این بیماری است، با استفاده از محیطهای کشت خاص شناسایی میشود.
با این حال، این محیطهای کشت به طور گسترده در دسترس نیستند و دقت این تستها نیز 100 درصدی نیست؛ همچنین، تاکنون سازمان غذا و داروی آمریکا هیچ تست PCR تایید شدهای برای بیماری شانکروئید ارائه نکرده است. با این وجود پزشکان اغلب این بیماری را بر اساس علائم بالینی و رد سایر بیماریهای مشابه، مانند زخم تناسلی (GUD)، سیفلیس، تبخال تناسلی یا لنفوگرانولوما ونروم، تشخیص میدهند.
معیارهای تشخیصی شانکروئید، عبارتند از:
- یک یا چند زخم دردناک در ناحیه تناسلی
- تورم و درد در غدد لنفاوی کشاله ران
- منفی بودن نتایج تستهای عفونتهای ویروس تبخال و Treponema pallidum (عامل سیفلیس)
درمان شانکروئید: چگونه این بیماری مقاربتی قابل درمان است؟
درمان شانکروئید با استفاده از آنتیبیوتیکها، علاوه بر رفع عفونت، به کاهش علائم بالینی و جلوگیری از انتقال بیماری به دیگران نیز کمک میکند؛ از این رو، ممکن است پزشک متخصص یکی از گزینههای زیر را برای شما تجویز کند:
- آزیترومایسین، تنها یک کپسول خوراکی به اندازه 1 گرم
- اریترومایسین، به اندازه 500 میلی گرم و 3 بار در روز به مدت 7 روز پیاپی
- سفتریاکسون، 250 میلی گرم تزریق عضلانی در یک دوز
- سیپروفلوکساسین، به اندازه 500 میلی گرم و 2 بار در روز به مدت 3 روز متوالی
بهتر است مصرف هر یک از داروهای بالا با تجویز پزشک و مطابق با دستورالعمل او باشد.
بهترین دکتر مشکلات تناسلی مردان را بشناسید! آیا به دنبال راه حلی موثر و سریع برای درمان بیماری های تناسلی خود هستید؟ پس کلیک کنید و لیست بهترین پزشکان درحال حاضر را از دست ندهید.
درمان شانکروئید در دوران بارداری
زنان باردار و شیرده، باید از مصرف سیپروفلوکساسین خودداری کنند؛ زیرا این دارو برای آنها مناسب نیست. با این وجود، تا کنون اثر منفیای از بیماری شانکروئید بر بارداری گزارش نشده است.
درمان شانکروئید برای افراد مبتلا به عفونت HIV
بیماری شانکروئید، در افراد مبتلا به عفونت HIV ممکن است با چالشهای خاصی همراه باشد. این افراد باید به دقت تحت نظر پزشک باشند؛ زیرا احتمال موفقیت درمان شانکروئید در آنها بسیار کمتر است و زخمها نیز به کندی بهبود میبایند.
مدت زمان بهبود بیماری شانکروئید
بیماران پس از یک تا دو هفته از شروع درمان شانکروئید، به تدریج بهبود قابل توجهی را تجربه میکنند؛ اما در موارد پیشرفته بیماری، ممکن است پس از درمان، جای زخم باقی بماند. در صورت عدم درمان بیماری نیز ممکن است تستهای بیشتری جهت بررسی صحت تشخیص و عدم وجود سایر عفونتهای مقاربتی انجام شود.
پیشگیری از شانکروئید: چگونه ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش دهیم؟
از جمله اقداماتی که میتوانند خطر انتقال این بیماری مقاربتی را کاهش دهند عبارتند از:
- پرهیز کامل از رابطه جنسی محافظت نشده یا داشتن شرکای جنسی متعدد
- استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی
- خودداری از تماس سایر نقاط بدن با زخم باز و چرکی شانکرویید
با رعایت این نکات، میتوانید به کاهش ریسک ابتلا به بیماری شانکروئید و سایر بیماریهای مقاربتی کمک کنید.
مروری بر علائم، درمان و راهکارهای پیشگیری از بیماری مقاربتی شانکروئید
شانکروئید چیست، اولین سوال هر فرد بعد از برخورد با نام این بیماری است. بیماری شانکروئید، یک بیماری مقاربتی باکتریایی است که با زخمهای دردناک در ناحیه تناسلی و تورم غدد لنفاوی شناخته میشود. از جمله بهترین راههای درمان شانکروئید، استفاده از آنتیبیوتیکها میباشد؛ اما پیشگیری از این بیماری از طریق پرهیز از روابط جنسی محافظت نشده، از اهمیت بالایی برخوردار است.
در صورت بروز هر یک از علائم آشکار و پیشرفته این بیماری، میتوانید به دریافت مشاوره تخصصی و خدمات پزشکی برای تشخیص و درمان زودهنگام آن بپردازید؛ از این رو، بهتر است با دکتر فرشاد نامداری به عنوان بهترین متخصص اورولوژی تهران در ارتباط باشید.
شماره تماس: 021_88776801
دریافت مشاوره تخصصی: 09107585358
سایت اینترنتی: https://drnamdari.com/
آدرس: تهران، خیابان ولیعصر عج، 300متر پایین تر از ونک، بالاتر از پل همت، بن بست سیدالشهدا، ساختمان رهام، پلاک 8، واحد 1
منبع
https://dph.illinois.gov/topics-services/diseases-and-conditions/stds/chancroid.html
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22444-chancroid-soft-chancre
https://www.cdc.gov/std/treatment-guidelines/chancroid.htm