موکوس یا مخاط موجود در ادرار از طریق غشاهای مخاطی که در مجرای ادرار و مجرای مثانه قرار دارند دفع می‌شود و سپس با ادرار مخلوط می‌شود. ترشحات مخاط اغلب از نظر ظاهری شفاف و مایع هستند. وجود مخاط در ادرار شایع است و اغلب به هیچ وجه مشکلی برای سلامتی ندارد. از طرف دیگر ، هر چیزی که بیش از حد باشد نشان دهنده یک مشکل احتمالی است – به عنوان مثال یک عفونت – که ممکن است نیاز به درمان داشته باشد. درمان به علت وجود مخاط در ادرار بستگی به شرایط فرد دارد. پزشک ممکن است دارو تجویز کند یا بخواهد رژیم غذایی شما را تغییر دهد.

در ادامه‌ی مطلب درباره علت و درمان وجود موکوس ( مخاط) در ادرار بیشتر توضیح داده شده است.

اگر به نظر می‌رسد نخ‌های مخاطی در ادرار دارید، ضروری است که علت را پیدا کنید. چشم پوشی از علائم این عارضه، خوشایند نیست و ممکن است نشانه یک بیماری جدی باشد. اولین قدم برای حل مشکل، یافتن شرایط زمینه ای مانند عفونت، مشکلات سیستم ایمنی بدن، مشکلات سیستم دفع یا ناهنجاری‌های سیستم تولید مثل است. بهترین راه برای این کار مشاوره با پزشک است! جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره­ی وجود موکوس ( مخاط) در ادرار و یا رزرو نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفن­‌های 09107585358 و ­ 02188776801 تماس حاصل فرمایید.

 

 دلایل شایع وجود انواع مخاط در ادرار


دلایل شایع وجود انواع مخاط در ادرار

دو نوع اصلی از مخاط وجود دارد که در آزمایش‌های آزمایشگاهی نشان داده می‌شود: نخ‌ها و پیکره‌ها. نخ‌ها به صورت الیاف به هم پیوسته ظاهر می‌شوند و یک قطعه طولی کم رنگ و نامنظم را تشکیل می‌دهند که از یک انتهای آن باریک است. پیکره‌های مخاطی شبیه سلول‌های چرکی به نظر می‌رسند ، زیرا اجساد بدخیم نسخه‌های کج سلول‌های مخاطی هستند.

در آنالیز ادرار ، پزشک بررسی می‌کند که این رشته‌های مخاطی یا موکوسی در ادرار به صورت نادر ، کم ، متوسط یا زیاد باشد. شایع‌ترین علت وجود مخاط در ادرار به شرح زیر است:

  • ترشحات طبیعی: وجود مخاط در ادرار یک اتفاق طبیعی است زیرا از غشا مجرای ادرار و مثانه منشا می‌گیرد. مخاط حاوی پروتئین‌هایی است که از کلیه‌ها به مثانه منتقل می‌شود. در دوران قاعدگی و تخمک گذاری ، ترشحات واژن و مخاط دهانه رحم نیز در ادرار وجود دارد.
  • عفونت‌های دستگاه ادراری: عفونت ادراری (خصوصاً در خانم‌ها) کاملاً شایع است. وقتی باکتری‌ها به هر بخشی از سیستم مجاری ادراری وارد می‌شوند ، ممکن است عفونت ایجاد شود. اگر عفونت مجاری ادراری درمان نشود ، می‌تواند عملکرد کلیه را تحت تأثیر قرار داده و به اپیتلیوم غشای مخاطی آسیب برساند. در نتیجه ، اپیتلیوم به صورت رشته‌های مخاط در ادرار ریخته می‌شود.
  • بیماری‌های مقاربتی: بیماری‌های مقاربتی مشترک (کلامیدیا و سوزاک) معمولاً با افزایش محتوای مخاط در ادرار همراه است. در کلامیدیا ، ترشحات ممکن است مایل به سفید باشد ، در حالی که در سوزاک ، مایل به زرد است.
  • سندرم روده تحریک پذیر: IBS می‌تواند منجر به آزاد شدن بیشتر مخاط در ادرار و مدفوع شود. اگر شخصی همزمان مدفوع کند و ادرار کند ، در این صورت ادرار با مخاط موجود در مقعد مخلوط می‌شود.
  • کولیت اولسراتیو: مشابه IBS ، در بیماران کولیت اولسراتیو ، مخاط در ادرار اغلب در نتیجه مخلوط شدن محتوای مقعد با ادرار است.
  • سرطان مثانه: در بعضی موارد ، وجود مخاط در ادرار می‌تواند نشانه ای از سرطان مثانه باشد – همراه با خون در ادرار.
  • بیماری سنگ کلیه: سنگ کلیه می‌تواند باعث افزایش میزان مخاط در ادرار شود. همچنین ممکن است ادرار تیره به نظر برسد و عبور سنگ‌ها با درد شدید همراه باشد.

علائم


ادرار (به دلیل متفاوت بودن سطح آبرسانی در بدن فرد یا سایر عوامل ، در شرایط طبیعی از نظر ظاهر متفاوت است).• به طور معمول ، ادرار فرد شفاف است و رنگ آن از بی رنگ تا کهربایی متفاوت است. معمولاً زرد کم رنگ است. رنگ ادرار یک فرد سالم با مقدار اوروبیلین در ادرار تعیین می‌شود.• اگر مقدار مشخصی از ماده مایل به زرد ، غیر بلوری ، ژلاتینی و چسبناک در ادرار شما ظاهر شود ، به احتمال زیاد در ادرار خود مواد موکوسی دارید.

  • این نوع ماده می‌تواند در قسمت‌های دیگر بدن مانند روده بزرگ یا ریه‌ها نیز ظاهر شود. اگر مخاط در ادرار شما باشد ، ممکن است کدر به نظر برسد در حالی که ادرار طبیعی شفاف می‌باشد.
  • علائم نیز متفاوت است و به عامل اصلی ایجاد کننده بیماری بستگی دارد. به عنوان مثال ، اگر سندرم روده تحریک پذیر علت وجود مخاط باشد، فرد علائم دیگری از جمله نفخ ، درد معده ، اسهال ، یبوست و اختلال عملکرد روده را نیز تجربه خواهد کرد.
  • اگر علت آن بیماری STD باشد ، فرد علائم اضافی مانند ادرار دردناک ، ترشح ناخوشایند از واژن یا آلت تناسلی و ناراحتی در هنگام رابطه جنسی و غیره را تجربه می‌کند.
  • احساس سوزش هنگام دفع ادرار و بوی بد ادرار نیز از علائم وجود مخاط در ادرار فرد است.

درمان وجود موکوس در ادرار


اگر در ادرار خود کمی مخاط دارید ، این طبیعی است و نباید نگران باشید. اما ، اگر بیش از حد مخاط در ادرار دارید و اگر فکر می‌کنید ممکن است یک بیماری جدی باشد ، باید در اسرع وقت به دنبال کمک پزشکی باشید. مهم ترین مسئله تعیین علت واقعی وجود مخاط در ادرار ، به منظور درمان صحیح آن‌ها است. اگر این یک بیماری پزشکی جدی نباشد ، درمان آن دشوار نخواهد بود. البته مهم ترین نکته این است که با پزشک خود مشورت کنید ، وی یک روش درمانی مناسب برای شما تجویز می‌کند.

داروها

داروها

اگر وجود مخاط ناشی از عفونت دستگاه ادراری باشد ، ممکن است با آنتی بیوتیک درمان شود. در این حالت پزشک احتمالاً آموکسی سیلین برای شما تجویز می‌کند که به شما کمک می‌کند فقط در یک هفته عفونت را درمان کنید. اما ، اگر کلامیدیا یا هر بیماری آمیزشی دیگری دارید ، پزشک به شما توصیه می‌کند از اریترومایسین به عنوان یکی از موثرترین آنتی بیوتیک ها برای از بین بردن ترکیبات مخاطی در ادرار استفاده کنید.

همچنین داروهای ضد التهابی وجود دارد که در صورت داشتن نخ مخاطی در ادرار ممکن است مفید باشد. اگر نخ‌های مخاط به علت کولیت اولسراتیو ایجاد شده باشد ، باید مقداری کورتون مصرف کنید ، اما بهتر است ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

تغییرات در رژیم غذایی

تغییرات در رژیم غذایی

اگر سندرم روده تحریک پذیر دلیل ایجاد مخاط در ادرار شما باشد ، تغییراتی در رژیم غذایی مانند از بین بردن برخی غذاها و افزودن گزینه‌های بهتر به کنترل مشکل کمک می‌کند. در مورد IBS ، تمرکز بر روی درمان علائم است. پرهیز از غذاهای گازدار و نوشیدنی‌های گازدار و همچنین پیروی از یک برنامه غذایی سالم ، می‌تواند شما را از علائم IBS راحت کند. عملکرد طبیعی روده را می‌توان با داروهای ضد اسهال و یا مکمل‌های فیبر بازیابی کرد. IBS خود را کنترل کنید و به نظر می‌رسد ادرار شما فاقد مخاط خواهد بود.

تغییرات سالم در رژیم غذایی همچنین می‌توانند به سیستم ایمنی بدن شما کمک کنند. همچنین پرهیز از استعمال سیگار و الکل نیز مفید است. با خوردن مقدار زیادی سبزی‌ها و میوه‌ها می‌توان عفونت را از بین برد.غذاهایی که می‌توانند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کنند شامل سالادها ، سبزی‌ها سبز ، پرتقال ، سیب هستند. ویتامین‌ها و آب‌میوه‌ها نیز به کنترل عفونت کمک می‌کنند.

مایعات بیشتر

مایعات بیشتر

نکته مهم دیگر در صورت وجود مخاط در ادرار ، نوشیدن مایعات بیشتر است. هیدراته ماندن بسیار مهم است. دکتر به شما توصیه می‌کند مقدار زیادی آب بنوشید زیرا به شما در از بین بردن مخاط اضافی ادرار کمک می‌کند.

بهداشت مناسب 

اگر اجزای مخاطی در ادرار دارید ، رعایت بهداشت شخصی مناسب نیز بسیار مهم است. بهداشت مناسب در ناحیه تناسلی شما بسیار مهم است. این امر از بسیاری از بیماری‌های مقاربتی و همچنین عفونت‌های دستگاه ادراری جلوگیری خواهد کرد.

رابطه جنسی ایمن 

همان‌طور که ذکر شد ، بیماری‌های مقاربتی یکی از مهم ترین دلایل ایجاد مخاط در ادرار است. اگر می‌خواهید از این مشکلات جلوگیری کنید ، باید یک رابطه جنسی ایمن انجام دهید. اگر شما رابطه جنسی محافظت نشده دارید ، ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری مقاربتی باشید.

مقالات مرتبط