یک توده (تومور) که روی مثانه یافت میشود کیسه عضلانی در ناحیه لگن است که ادرار را در خود ذخیره میکند گاهی اوقات میتواند نشان دهنده سرطان مثانه باشد. در موارد دیگر، توده مثانه میتواند یک پولیپ خوش خیم (غیرسرطانی) باشد، که یک رشد توده ای کوچک و گل کلم مانند است که میتواند در آینده به سرطان مثانه تبدیل شود. بسیاری از افراد مبتلا به پولیپ مثانه به سرطان مبتلا نمیشوند، اما برخی از آنها ممکن است علائم آزار دهنده ای مانند ادرار مکرر یا دردناک را که نیاز به مراقبت پزشکی دارد ، تجربه کنند.
در ادامهی مطلب دربارهی علت، علائم و درمان پولیپ مثانه بیشتر توضیح داده شده است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان پولیپ مثانه و یا رزرو نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفنهای 09107585358 – 02188776801 تماس حاصل فرمایید.
علت و عوامل خطر در ایجاد پولیپ مثانه
در مورد عواملی که احتمال ابتلا به پولیپ مثانه یا سرطان مثانه را افزایش میدهند اطلاعات بیشتری کسب خواهید کرد.
عامل خطر هر چیزی است که احتمال ابتلا به سرطان در فرد را افزایش دهد. اگرچه عوامل خطر اغلب بر پیشرفت سرطان تأثیر میگذارند، اما بیشتر آنها مستقیماً باعث سرطان نمیشوند. برخی از افراد با چندین فاکتور خطر هرگز به سرطان مبتلا نمیشوند، در حالی که دیگران بدون عوامل خطر شناخته شده مبتلا به این بیماری هستند. دانستن عوامل خطرساز و صحبت در مورد آنها با پزشک ممکن است به شما در آگاهی و انتخاب مراقبتهای بهداشتی مناسب کمک کند.
عوامل زیر ممکن است خطر ابتلا به پولیپ مثانه یا سرطان مثانه را افزایش دهد:
- استعمال دخانیات. شایع ترین عامل خطر سیگار کشیدن است، اگرچه کشیدن سیگار و پیپ نیز میتواند خطر ابتلا به پولیپ مثانه را افزایش دهد. احتمال ابتلا به سرطان مثانه در افراد سیگاری 4 تا 7 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری است. سن. احتمال تشخیص پولیپ مثانه با افزایش سن افزایش مییابد. بیش از 70 درصد افراد مبتلا به پولیپ مثانه بیش از 65 سال سن دارند.
- جنسیت. مردان 4 برابر بیشتر از زنان به پولیپ مثانه مبتلا میشوند، اما زنان بیشتر از مردان به دلیل پولیپ سرطانی مثانه میمیرند.
- مواد شیمیایی. مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع نساجی، لاستیک، چرم، رنگ و صنایع چاپ. برخی از مواد شیمیایی طبیعی و مواد شیمیایی به نام آمین های معطر میتوانند خطر ابتلا به پولیپ و سرطان مثانه را افزایش دهند.
- مشکلات مزمن مثانه. سنگ مثانه و عفونتها ممکن است خطر مشکلات مثانه را افزایش دهد. سرطان مثانه ممکن است در افرادی که از کمر به پایین فلج شده اند و مجبور به استفاده از کاتتر ادرار هستند و عفونتهای ادراری زیادی داشته اند شایع تر است.
- استفاده از سیکلوفسفامید. افرادی که شیمی درمانی با سیکلوفسفامید انجام داده اند بیشتر در معرض خطر ابتلا به پولیپ مثانه قرار دارند.
- استفاده از پیوگلیتازون (Actos). افرادی که بیش از 1 سال از داروی دیابت پیوگلیتازون استفاده میکنند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان و پولیپ پولیپ باشند. با این حال، مطالعات منتشر شده نتایج متناقضی را نشان داده است.
- تاریخچه شخصی. افرادی که قبلا پولیپ مثانه داشته اند بیشتر احتمال دارد که دوباره آن را توسعه دهند.
- سندرم لینچ. افراد مبتلا به یک بیماری ارثی به نام سندرم لینچ، که قبلاً سرطان روده بزرگ غیرپلی پوزیتی ارثی یا HNPCC نامیده میشد ، ممکن است خطر ابتلا به سرطان مثانه (دستگاه فوقانی و تحتانی) را داشته باشند.
قرار گرفتن در معرض آرسنیک. آرسنیک ماده ای است طبیعی که در صورت مصرف زیاد میتواند باعث ایجاد مشکلاتی برای سلامتی فرد شود. هنگامی که این ماده در آب آشامیدنی یافت میشود، با افزایش خطر ابتلا به سرطان مثانه همراه است. احتمال قرار گرفتن در معرض آرسنیک به محل زندگی شما و اینکه آیا آب خود را از چاه میگیرید یا از سیستمی که مطابق با استانداردهای لازم برای سطح قابل قبول آرسنیک است، بستگی دارد.
علائم پولیپ مثانه
اگر نگران سلامت مثانه خود هستید، چندین علائم برای پولیپ مثانه وجود دارد که باید مراقب آنها باشید. لازم به یادآوری است که برخی از افراد مبتلا به پولیپ مثانه ممکن است برخی از این علائم را نشان ندهند، در حالی که دیگران ممکن است علائمی داشته باشند که در واقع به دلیل بیماری دیگری غیر از سرطان ایجاد شده باشد.
علائم اولیه پولیپ مثانه
یکی از رایج ترین علائم بیماری پزشکی در مثانه، خون در ادرار است که به هماچوری معروف است. اگر خون در ادرار وجود داشته باشد، ممکن است به رنگ زرد تیره، قرمز روشن یا قهوه ای تیره و شبیه کولا باشد. با این حال، هماچوری میتواند نشانه ای از مجموعه ای از بیماری های پزشکی غیر از سرطان، مانند سنگ کلیه یا عفونت باشد. به همین دلیل مراجعه به یک پزشک متخصص آموزش دیده عاقلانه است که بتواند آزمایشهای تشخیصی لازم را برای یافتن علت این موضوع انجام دهد.
معمولاً، مرحله اولیه پولیپ مثانه باعث خونریزی در ادرار میشود، اما علائم دیگری ندارد یا فقط درد جزئی دارد. با این حال، گاهی اوقات علائم دیگری از جمله تحریک یا تغییر در عادات مثانه نیز وجود دارد. باز هم، این علائم میتواند شرایط دیگری مانند عفونت ادراری، مثانه بیش فعال یا بزرگ شدن پروستات را نشان دهد، اما این علائم نشانه ای است که باید با پزشک توجه شود. برخی از این علائم بالقوه دیگر سرطان مثانه عبارتند از:
- درد یا احساس سوزش در هنگام ادرار کردن
- تکرر ادرار در طول شب
- احساس نیاز به دفع ادرار، اما عدم توانایی در انجام این کار
- تمایل به ادرار کردن، حتی وقتی مثانه پر نشده باشد
- داشتن جریان ادرار ضعیف
نشانههای بدخیم بودن پولیپ یا سرطان مثانه
با پیشرفت پولیپ مثانه (هنگامی که تومور رشد کرده یا سرطان به سایر نواحی بدن متاستاز داده باشد) ممکن است علائم متفاوت و شدیدتری تجربه شود. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد
- درد غیر قابل توضیح در کمر یا لگن
- کاهش اشتها
- کاهش ناگهانی وزن
- عدم توانایی در ادرار کردن
- درد استخوان
- تورم در پا
- خستگی مفرط یا احساس ضعف شدید
این علائم میتواند نشانه شرایط دیگری غیر از پولیپ یا سرطان مثانه باشد، اما توجه به آنها و مراجعه به پزشک مهم است تا در صورت لزوم آزمایشهای تشخیصی لازم انجام شود. منتقل شدن علائم با این فرض که به علت شرایط کمتر جدی ایجاد شده باشد، میتواند منجر به تأخیر در تشخیص شود و هرچه سرطان مثانه زودتر تشخیص داده شود به طور موثرتری درمان میشود.
تشخیص پولیپ مثانه
اگر پزشک شما به پولیپ و یا سرطان مثانه مشکوک باشد، تعدادی آزمایش برای تعیین تشخیص این وضعیت وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- آزمایش ادرار – ادرار از طریق میکروسکوپ از نظر وجود سلول های سرطانی بررسی میشود.
- معاینه فیزیکی – شامل معاینه لگن و سایر اندام ها است.
- سیستوسکوپی و بیوپسی – شامل وارد کردن یک تلسکوپ انعطاف پذیر کوچک از طریق مجرای ادرار برای نگاه کردن به پوشش مثانه و مجرای ادرار است. در صورت تشخیص هر چیز غیر عادی، یک نمونه کوچک برای بررسی بیشتر برداشته میشود. تزریق داخل وریدی پیلوگرام pyelogram) IVP) رنگ به داخل رگ بازو تزریق میشود و هنگامی که از طریق خون به کلیهها منتقل میشود، کنترل میشود تا هر چیز غیر عادی را مشخص کند.
- سی تی اسکن، اسکن ام آر آی، سونوگرافی، اسکن رادیوایزوتوپ استخوان و اشعه ایکس برای تعیین میزان گسترش سرطان پس از تأیید تشخیص.
درمان
در صورت کوچک بودن پولیپ مثانه نیاز به درمان خاصی نیست اما گر پولیپها بزرگ یا سرطانی باشد پزشک آن را با استفاده از عمل جراحی درمان میکند.
- برداشتن مجاری ادرار (با استفاده از سیتوسکوپ) تحت بیهوشی عمومی برای از بین بردن سرطان انجام میشود. بیماران تا یک دهه پس از جراحی اولیه نیاز به بازبینی منظم شامل سیتوسکوپی معاینه منظم (تحت بی حسی موضعی) دارند.
- گاهی اوقات اگر تومورهای زیادی وجود داشته باشد یا ماهیت آنها تهاجمی باشد، متخصص شما ممکن است شیمی درمانی یا ایمونوتراپی را توصیه کند معمولاً شیمی درمانی به صورت اینتراوزیکال است. این روش شامل رساندن مایعات از طریق کاتتر به مثانه در هفته و یک بار در مدت زمان حدود شش هفته است. به طور کلی، بیهوشی بی مورد است و میتواند در محیط سرپایی انجام شود.
- اگر سرطان مثانه تهاجمی باشد، برداشتن نسبی یا کامل مثانه، معروف به سیستکتومی، اغلب توصیه میشود. این نوع جراحی یک عمل طولانی مدت است که تحت بیهوشی عمومی انجام میشود.