بزرگی غده پروستات یک بیماری شایع است که با افزایش سن در مردان رخ می‌دهد. این وضعیت که تحت عنوان بزرگی (هایپرپلازی) خوش‌خیم پروستات (BPH) نیز شناخته می‌شود می‌تواند موجب علائم ادراری آزاردهنده‌ای گردد.

tel://02188776801

این بیماری در صورت عدم درمان می‌تواند موجب انسداد جریان ادرار به سمت مثانه شده و مشکلات مثانه، مجاری ادراری یا کلیوی را به همراه داشته باشد. مشکلات پروستات مانند بزرگی پروستات یا سرطان پروستات که معمولاً در مردان مسن مشاهده می‌شود، اما تورم پروستات در مردان با سنین مختلف رخ دهد، هر چند معمولاً مردان بین ۳۰ تا ۵۰ ساله را درگیر می‌کند. در سن 80 سالگی، علائم BPH درحدود 20 تا 30 درصد از مردان شدت پیدا میکند که این نیاز به درمان دارد.

مطالعه بیشتر: برای کسب دانش بیشتر در خصوص اینکه پروستات چیست و پروستات در کدام سمت بدن قرار دارد، کلیک کنید.

درمان بزرگ شدن غده پروستات به این بستگی دارد که چقدر علائم بر کیفیت زندگی شما اثرگذار باشند. درمان بدون جراحی شامل تغییر سبک زندگی استفاده از داروها، کاتترها، جراحی و… است.

تا زمانی که روش‌های کم تهاجمی مجرای ادرار پروستات را باز می‌کنند و داروها می‌توانند علائم را با کوچک کردن پروستات یا با شل کردن بافت ماهیچه‌ای پروستات تسکین دهند، نیاز به جراحی نخواهد بود. برای انتخاب بهترین گزینه، متخصص اورولوژی علائم، اندازه پروستات، سایر بیماری‌هایی که ممکن است به آن مبتلا باشید را در نظر می‌گیرد.

در این مقاله اطلاعات گسترده در زمینه درمان بزرگی پروستات بدون جراحی در اختیار شما قرار می‌دهیم. مطالعه مقاله زیر برای افرادی که به دنبال درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات هستند، بسیار مفید است. ما را همراهی کنید. در ضمن برای طرح سوالات خود در این زمینه ‌می‌توانید با شماره‌ ۰۲۱۸۸۷۷۶۸۰۱ تماس حاصل نمایید.

علائم بزرگی(هیپرپلازی) خوش خیم پروستات

علائم بزرگی(هیپرپلازی) خوش خیم پروستات

شدت علائم در افراد مبتلا به بزرگی پروستات متغیر است، اما این علائم به تدریج در طول زمان بدتر می‌شوند. علائم و نشانه‌های شایع BPH عبارتند از:
● نیاز فوری و مکرر به ادرار
● افزایش دفعات نیاز به ادرار در شب
● مشکل در شروع ادرار
● کم‌فشاری ادرار یا جریان منقطع ادرار
● چکه کردن در انتهای ادرار
● فشار زیاد در حین ادرار کردن
● ناتوانی برای خالی کردن کامل مثانه
● علائم و نشانه‌های کمتر شایع عبارتند از:
● عفونت مجرای ادرار
● ناتوانی در ادرار
● وجود خون در ادرار

اندازه‌ی پروستات لزوماً به این معنی نیست که علائم بدتر خواهند شد. برخی از مردان با غده‌ی پروستاتی که اندکی بزرگ شده است، می‌توانند علائم قابل توجهی داشته باشند، در حالیکه سایر مردان مبتلا به بزرگی قابل توجه پروستات ممکن است علائم ادراری جزئی داشته باشند. بنابراین همه افراد ممکن است به یک شکل به درمان بزرگی پروستات بدون جراحی یا جراحی نیاز نداشته باشند.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص التهاب وزیکول سمینال و درمان کیست سمینال وزیکول، بر روی لینک کلیک کنید.

بررسی بیماری‌هایی که می‌توانند علائم مشابه بزرگی پروستات داشته باشند
آشنایی با بیماری‌هایی که می توانند علائمی شبیه به علائم بزرگی پروستات داشته باشند، باعث میشود تا از درمان bph به شکل خودسرانه جلوگیری کرد. این بیماری‌ها عبارتند از :

1) عفونت مجرای ادرار
2) التهاب پروستات
3) تنگ‌شدگی مجرای ادرار
4) زخم شدن گردن مثانه در اثر جراحی‌های قبلی و دستکاری مجرا
5) سنگ مثانه یا سنگ کلیه
6) مشکلاتی در اعصاب کنترل کننده‌ی مثانه
7) سرطان پروستات یا سرطان مثانه

دلایل بزرگ شدن پروستات

دلایل بزرگ شدن پروستات

قبل از آغاز درمان بزرگی پروستات بدون جراحی باید دلیل ابتلا به این عارضه تشخیص داده شود. البته دلیل بزرگ شدن پروستات کاملاً مشخص نمی‌باشد. هر چند ممکن است به علت تغییراتی در تعادل هورمون‌های جنسی در اثر افزایش سن ایجاد شود. عوامل خطر بزرگی غده پروستات عبارتند از:

مطالعه بیشتر: برای کسب دانش و آگاهی در مورد پرازوسین ۱ برای چیست و عوارض قرص پرازوسین پروستات، کلیک کنید.

1) افزایش سن
2) سابقه‌ی خانوادگی
3) پیش زمینه‌های نژاد
4) دیابت و بیماری‌های قلبی
5) شیوه زندگی

1.افزایش سن

حدود یک سوم از مردان تا ۶۰ سالگی مبتلا به علائم متوسط تا شدید می‌شوند و حدود نیمی از مردان نیز تا ۸۰ سالگی دچار این بیماری می‌شوند. درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات بیشتر برای این گروه سنی انجام می‌شود.

2.سابقه‌ی خانوادگی

داشتن نسبت خونی مانند پدر یا برادری که مبتلا به مشکلات پروستات می‌باشد به این معنی است که احتمال ابتلا به این مشکلات بیشتر خواهد بود و شما در آینده ممکن است نیاز به درمان bph داشته باشد.

3.پیش زمینه‌های نژاد

بزرگی پروستات در مردان آسیایی بیشتر از مردان سیاه و سفید شایع است.

4.دیابت و بیماری قلبی

دیابت و بیماری قلبی و استفاده از مسدودکننده‌های بتا ممکن است خطر ابتلا به بزرگی پروستات را افزایش دهد. استفاده مداوم از این داروها به بزرگی پروستات منجر شده و احتمال درمان هیپرتروفی پروستات را در سال‌های آینده افزایش میدهد.

5.شیوه زندگی

چاقی خطر ابتلا به بزرگی پروستات را افزایش می‌دهد در حالیکه ورزش می‌تواند این خطر را کاهش دهد. پس برای در امان ماندن از درمان بزرگی پروستات بدون جراحی یا جراحی سبک زندگی سالم را دنبال کنید. رعایت رژیم غذایی، تحرک بیشتر، انجام تمرینات ورزشی، دوری از غذاهای فست فودی و غذاهای آماده از مهمترین نکاتی است که باید مد نظر داشته باشید.

عوارض بزرگی(هیپرپلازی) خوش خیم پروستات

عوارض بزرگی پروستات

عوارض بزرگی پروستات که نیاز به درمان bph را افزایش میدهند، شامل موارد زیر هستند:
● عفونت مجرای ادرار
● سنگ کلیه
● آسیب مثانه
● آسیب کلیوی

بیشتر بدانید: برای کسب آگاهی در مورد مهمترین دلیل مبتلا شدن به پروستات و همچنین علائم پروستات در مردان چیست؟ کلیک کنید.

● عفونت مجرای ادرار

ناتوانی در خالی کردن کامل مثانه می تواند خطر عفونت مجرای ادرار را افزایش دهد. اگر این عفونت‌ها به دفعات رخ دهند، ممکن است نیاز به درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات ازطریق جراحی باشد.

● سنگ کلیه

این سنگ‌ها در اثر ناتوانی در خالی کردن کامل مثانه تشکیل می‌شوند. سنگ مثانه می‌تواند موجب عفونت، سوزش در هنگام ادرار، ادرار خونی و انسداد جریان ادرار گردد.

● آسیب مثانه

مثانه‌ای که بطور کامل تخلیه نشود می‌تواند در طول زمان کشیده و ضعیف شود. در نتیجه دیواره‌ی عضلانی مثانه بطور مناسب منقبض نخواهد شد. اولین گزینه برای رفع این مشکل، درمان بزرگی پروستات بدون جراحی برای ترمیم غلات دیواره مثانه است.

● آسیب کلیوی

فشار در مثانه در اثر احتباس ادرار می تواند مستقیماً به کلیه‌ها آسیب برساند یا امکان رسیدن عفونت‌های مثانه به کلیه را ممکن سازد.

لیست آزمایشات تشخیصی برای بزرگی(هیپرپلازی) خوش خیم پروستات

درمان بزرگی پروستات بدون جراحی

پزشک ابتدا سوالاتی را درباره‌ی علائم شما می‌پرسد و یک معاینه‌ی بدنی انجام می‌دهد. معاینه‌ی اولیه احتمالاً شامل موارد زیر است:
1) معاینه مقعد با انگشت
2) آزمایش ادرار
3) آزمایش خون
4) آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)
5) معاینه عصبی
6) آزمایش جریان ادرار
7) آزمایش PRV
8) جمع‌آوری ۲۴ ساعته ادرار
اگر وضعیت شما پیچیده باشد ممکن است پزشک موارد زیر را توصیه کند:
● سونوگرافی از طریق مقعد
● نمونه‌برداری از پروستات
● آزمایشات اورودینامیک و جریان فشار
● سیستوسکوپی
● پیلوگرافی داخل وریدی یا سی تی اوروگرام

مصرف چه داروهایی برای درمان هیپرتروفی پروستات توصیه میشود؟

درمان‌های مختلفی برای بزرگی پروستات وجود دارد. بهترین گزینه‌ی درمانی برای شما بستگی به عوامل مختلفی مانند اندازه‌ی پروستات، سن، وضعیت کلی سلامتی و میزان درد یا ناراحتی دارد. اگر علائم شما قابل تحمل باشند، درمان بزرگی پروستات بدون جراحی بهترین گزینه است. در زیر به لیستی از داروها برای درمان bph اشاره شده است:
1) مسدودکننده‌های آلفا
2) مهارکننده‌های ۵ آلفا ردوکتاز
3) دارو درمانی ترکیبی
4) تادالافیل (سیالیس)

چه زمانی درمان درمان bph از طریق جراحی امکان پذیر است؟

درمان با حداقل تهاجم یا عمل جراحی پروستات ممکن است در شرایط زیر توصیه شود:
● علائم متوسط تا شدید باشند
● دارو موجب برطرف شدن علائم نشود
انسداد مجاری ادراری، سنگ مثانه، خون در ادرار یا مشکلات کلیوی وجود داشته باشد
● ترجیح میدهید درمان قطعی انجام دهید

درمان بزرگی پروستات بدون جراحی چه زمانی توصیه می‌شود؟

درمان bph بدون جراحی برای شرایط زیر بهترین انتخاب است:
1) عفونت درمان نشده مجرای ادرار
2) بیماری تنگی مجرای ادرار
3) سابقه‌ی پرتودرمانی پروستات یا جراحی مجرای ادرار
4) اختلال عصبی مانند بیماری پارکینسون یا ام اس

درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات از طریق جراحی‌های کم تهاجمی

1) همیشه درمان بزرگی پروستات بدون جراحی امکان پذیر نیست. گاهی لازم است درمان هیپرتروفی پروستات یا هایپرپلازی خوش خیم پروستات از طریق جراحی انجام شود:
2) برداشتن پروستات از طریق مجرای ادرار (TURP)
3) برش پروستات از طریق مجرای ادرار (TUIP)
4) گرمادرمانی مایکروویو از طریق مجرای ادرار (TUMT)
5) تخریب سوزنی از طریق مجرای ادرار (TUNA)

1) برداشتن پروستات از طریق مجرای ادرار (TURP)

یک اسکوپ نورانی داخل مجرای ادرار قرار داده می‌شود و جراح به جز بخش بیرونی پروستات تمام آن را جدا می‌کند. پس از این عمل ممکن است موقتاً نیاز به یک کاتتر برای تخلیه‌ی مثانه باشد و تا زمان بهبودی تنها می‌توانید فعالیت‌های سبک انجام دهید.

بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات و دانش بیشتر در مورد جدیدترین درمان پروستات و عمل پروستات با لیزر، بر روی لینک کلیک کنید.

2) برش پروستات از طریق مجرای ادرار (TUIP)

جراح یک یا دو برش کوچک در غده پروستات ایجاد می‌کند که حرکت ادرار در داخل مجرای ادرار را آسان‌تر می‌کند. این جراحی برای درمان bph ممکن است در صورتی که بزرگی غده‌ی پروستات کم یا متوسط باشد، گزینه‌ی مناسبی باشد بویژه اگر مشکلات سلامتی انجام جراحی‌های دیگر را بیش از حد خطرناک می‌کند.

3) گرمادرمانی مایکروویو از طریق مجرای ادرار (TUMT)

برای درمان bph پزشک یک الکترود مخصوص را از طریق مجرای ادرار به ناحیه‌ی پروستات وارد می‌کند. انرژی مایکروویو ناشی از الکترود بخش داخلی غده بزرگ شده پروستات را از بین می‌برد و با کوچک شدن غده جریان ادرار راحت‌تر می‌گردد.

4) تخریب سوزنی از طریق مجرای ادرار (TUNA)

در این روش سرپایی درمان bph، یک اسکوپ به داخل مجرای ادرار هدایت می‌شود و به پزشک اجازه می‌دهد تا سوزن‌ها را در داخل غده پروستات قرار دهد. امواج رادیویی از طریق سوزن‌ها عبور کرده و موجب داغ شدن و از بین رفتن بافت پروستات که مانع جریان ادرار شده است، می‌شود. این روش ممکن است در صورتی که به راحتی دچار خون‌ریزی می‌شوید یا دارای مشکلات سلامتی دیگری هستید، گزینه‌ی مناسبی باشد.

لیزر درمانی روشی دیگر برای درمان بزرگی پروستات بدون جراحی

درمان بزرگی پروستات با لیزر

یک لیزر با انرژی بالا بافت بزرگ شده‌ی پروستات را از بین می‌برد و یا جدا می‌کند. لیزردرمانی بطور کلی بلافاصله موجب تسکین علائم شده و خطر عوارض جانبی آن نسبت به جراحی غیر لیزری کمتر است. لیزر درمانی را می‌توان در مردانی که به دلیل مصرف داروهای رقیق کننده‌ی خون نباید از سایر روش‌های درمانی استفاده کنند، مورد استفاده قرار داد. گزینه‌های موجود برای لیزرتراپی عبارتند از:

● روش‌های حذف کننده
● روش‌های تخلیه کننده
● بالا کشیدن پروستات
● آمبولیزاسیون
● پروستاتکتومی باز

1. روش‌های حذف کننده

این روش‌ها بافت مسدودکننده‌ی پروستات را تبخیر می‌کند تا جریان خون افزایش یابد. روش‌های حذف کننده می‌توانند پس از جراحی موجب بروز علائم سوزش ادراری شوند،‌ بنابراین در موارد نادر ممکن است همزمان نیاز به یک روش ریسکشن دیگر باشد.

مطالعه بیشتر: شاید برای شما جالب باشد در مورد علت بزرگ شدن پروستات چیست و علائم بزرگ شدن پروستات بیشتر بدانید، برای دریافت اطلاعات کلیک کنید.

2.روش‌های تخلیه کننده

برای درمان هیپرتروفی پروستات از این روش استفاده می‌شود. روش‌هایی مانند تخلیه پروستات با لیزر هولمیوم (HoLEP)، معمولاً موجب برداشته شدن کل بافت پروستات که مانع جریان ادرار است، می‌گردند و در نتیجه از رشد مجدد بافت جلوگیری می‌شود.

3.بالا کشیدن پروستات

در این روش آزمایشگاهی که از راه مجرای ادرار انجام می‌شود، از تگ‌های مخصوصی برای فشرده کردن طرفین پروستات استفاده می‌شود تا جریان ادرار افزایش پیدا کند. اطلاعات دراز مدتی از کارایی این روش در دسترس نمی‌باشد.

4.آمبولیزاسیون

در این روش آزمایشگاهی، جریان خون به یا از پروستات مسدود می‌شود و در نتیجه اندازه‌ی پروستات کاهش پیدا می‌کند. اطلاعات دراز مدتی از کارایی این روش در دسترس نمی‌باشد.

5.پروستاتکتومی باز

گاهی لازم است برای درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات از این تکنیک استفاده شود. برای این منظور جراح برشی را در پایین شکم ایجاد می‌کند تا به پروستات برسد و بافت آن را بردارد. پروستاتکتومی (برداشتن پروستات) باز معمولاً در صورتی انجام می‌شود که دارای پروستات بسیار بزرگی باشید، مثانه آسیب‌دیده باشد یا سایر عوامل پیچیده وجود داشته باشد. این جراحی معمولاً مستلزم بستری کوتاه مدت در بیمارستان بوده و احتمال نیاز به انتقال خون نیز بیشتر است.

مراقبت پس از درمان بزرگی پروستات

مراقبت پس از درمان بستگی به روش درمان بزرگی پروستات بدون جراحی یا جراحی دارد. پزشک ممکن است در صورت درمان با روش‌های تخریب با لیزر، تخریب سوزنی از طریق مجرای ادرار یا گرمادرمانی مایکروویو از طریق مجرای ادرار توصیه کند که از بلند کردن اجسام سنگین و ورزش بیش از حد به مدت هفت روز پرهیز شود.

در صورت درمان با پروستاتکتومی باز، ممکن است نیاز باشد که به مدت شش هفته فعالیت خود را محدود کنید. در صورت انجام هر یک از روش‌های درمانی پزشک به احتمال زیاد توصیه خواهد کرد که پس از عمل مقداری زیادی مایعات مصرف کنید.

آیا راهی برای پیشگیری از بزرگی پروستات وجود دارد؟

خیر، نمی‌توان از بزرگی خوش‌خیم پروستات یا مشکلات ادراری ناشی از آن پیشگیری کرد. هر چند برخی افراد عقیده دارند که انزال‌های منظم به پیشگیری از بزرگ شدن پروستات کمک می‌کند، اما اثبات علمی برای این نظریه وجود ندارد.

بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات و دانش بیشتر در مورد علائم پروستات و مهمترین علائم خطرناک پروستات، کلیک کنید.

بررسی همه آنچه که در مورد درمان بزرگی(هیپرپلازی) خوش خیم پروستات گفته شد

با افزایش سن احتمال بزرگی غده پروستات وجود دارد. در صورت ورود برخی علائم مانند مشکل در ادرار باید به پزشک مراجعه کنید تا پس از بررسی علائم و تجویز آزمایشات تشخیصی بهترین روش درمانی برای شما انتخاب شود. درمان بزرگی پروستات بدون جراحی اولین اقدام درمانی است که پزشک توصیه می‌کند.

این نوع درمان bph شامل مصرف انواع داروها و تغییر سبک زندگی است؛ با این وجود گاهی دارو به تنهایی کافی نیست. در این صورت ممکن است نیاز به درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات از طریق جراحی باشد. لیزر درمانی نیز روش دیگری برای درمان هیپرتروفی پروستات است.

برای اطمینان از انتخاب بهترین تکنیک درمانی قبل از هر چیز باید به جراح حاذق و مجرب مانند دکتر فرشاد نامداری فوق تخصص ارولوژی مراجعه نمایید. ایشان به دلیل دانش، تجربه و تخصص بالا توانسته اند کارنامه کاری درخشانی ثبت نمایند. رضایت کامل بیماران و انجام عمل‌های متعدد موفقیت آمیز همگی نشان از تبحر ایشان در زمینه درمان مشکلات مربوط به مجاری ادرار و کلیه است.

مقالات مرتبط

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • رحمت ا... مخبریان نژاد
    13 بهمن1402 7:48 ق.ظ

    بسیاری از عوارض بیماریها بخاطر نداشتن دانش مفید در پیشکیری که این نحوه اطلاع رسانی جلوی بسیاری از مشکلات خانواده ها را ازبین میبرد ممنون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید