آلت تناسلی مردانه اصلاً استخوانی ندارد. بلکه سفت شدن آن در حالت نعوظ با جاری شدن خون در دو لوله بادکنک مانند که به آن جسمهای غاری در آلت تناسلی گفته میشود، حفظ میشود. این باعث بسته شدن قسمت بیرونی آنها میشود که آن را Tunica albuginea (تونیکا آلبوژینا یا سفيد پرده) مینامند و باعث میشود آلت تناسلی حالتی محکم و کشیده داشته باشد و در نتیجه راست و سفت شود.
شکستگی آلت تناسلی شکستگی استخوان نیست بلکه یک پارگی در تونیکا آلبوژینا (و گاهی اوقات نیز جسمهای غاری) است که به طور معمول در صورت ضربه ناگهانی یا خم شدن آلت تناسلی هنگام نعوظ ایجاد میشود. شکستگی آلت تناسلی مرد میتواند بسیار دردناک باشد. شکستگی شافت آلت تناسلی یک فوریت جراحی و پزشکی است. بررسی سابقه بیماری و معاینه دقیق بدنی به طور کلی برای تشخیص شکستگی آلت تناسلی کافی است.
در صورت بروز علائم شکستگی آلت تناسلی یا مشکوک به آسیبدیدگی آلت تناسلی، رسیدگی سریع پزشکی لازم است. در بیشتر موارد، برای رفع و ترمیم شکستگیهای آلت تناسلی به جراحی نیاز است و تأخیر در انجام این عمل جراحی میتواند سلامتی آلت تناسلی فرد را در آینده به خطر بیندازد. عوارضی مانند اختلال نعوظ در آینده، آلت تناسلی خمیده یا نعوظ دردناک در صورت تأخیر یا جلوگیری از مراقبتهای پزشکی، در طولانیمدت خطر بیشتری ایجاد میکنند.
شکستگی آلت تناسلی نه تنها به ندرت به خودی خود بهبود مییابد، بلکه ممکن است دردناک نیز باشد. درحالیکه به دنبال یک راهحل جراحی برای این آسیب هستید، میتوانید برای کنترل درد شدیدی که دچار آن شدهاید، کمک پزشکی دریافت کنید. اگرچه موارد شکسته شدن آلت تناسلی نادر است اما اگر شک دارید که دچار چنین آسیبی شدهاید نباید آن را نادیده بگیرید. علائم شکستگی آلت را جدی بگیرید و بلافاصله با پزشک یا اورژانس محلی تماس بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی شکستگی آلت تناسلی و یا برای دریافت نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفنهای 02188776801 – 09107585358 تماس حاصل فرمایید.
چه عواملی باعث شکستگی آلت تناسلی میشود؟
شکستگی آلت تناسلی بیشتر به دلیل ضربه مستقیم یا ضربه به آلت تناسلی در حالت نعوظ و راست شده رخ میدهد. در صورتی که فرد دچار شکستگي آلت تناسلي شده است اين يك فوريت پزشكي است و بايد درمان فوري برای آن انجام شود. در هنگام شکستگی آلت تناسلی، یک پارگی در سفید پرده یا تونیکا آلبوژینا وجود دارد که این پردهای سفید رنگ است و کار آن حالت نعوظ دادن و حفظ نعوظ آلت تناسلی میباشد. پارگی این پرده معمولاً در اثر مقاربت شدید جنسی، استمناء شدید و با زور زیاد، یا جراحت آلت تناسلی مانند زخم گلوله یا در آوردن یا پوشیدن لباس با عجله با آلت تناسلی نعوظ شده رخ میدهد. در برخی موارد، فقط غلتیدن و روی شکم شدن در تخت خواب در حالتی که آلت تناسلی در حالت نعوظ است نیز ممکن است منجر به شکستگی آلت تناسلی شود.
در میان تمام علل ذکر شده در بالا، رایجترین مکانیسم شکستگی آلت تناسلی در هنگام رابطه جنسی است، وقتی که آلت تناسلی از واژن خارج شده و بر پرینه یا سمفیز شرمگاهی محکم برخورد میکند.
علائم شکستگی آلت تناسلی چیست؟
آلت تناسلی نعوظ شده مملو از خونی است که سینوسها یا استوانههای اسفنجی را پر میکند و یک تکیهگاه آناتومیکی پایدار و محکمی را تشکیل میدهد تا عمل مقاربت جنسی را انجام دهد. رانش یا فشار ناگهانی به آلت تناسلی در حالت نعوظ ممکن است منجر به شکستگی این استوانهها شود (که به آن جسم کاورنوزوم نیز گفته میشود) و منجر به بروز علائم زیر شود:
- شروع ناگهانی درد شدید معمولاً هنگام انجام مقاربت جنسی
- صدای ترک خوردگی قابل شنیدن
- از بین رفتن فوری نعوظ و ثبات در آلت تناسلی
- شروع تورم و کبودی آلت تناسلی به دلیل انتشار / آزاد سازی خون در خارج از جسم غاری (corpus cavernosa)
- تشکیل هماتوم (خون جمع شدگی)
- آسیب به مجرای ادرار که ممکن است به صورت عبور خون از ادرار، مثانه دردناک و احتباس ادراری یا بیاختیاری ادراری باشد. آسیب مجرای ادرار تقریباً در 38٪ موارد شکستگی آلت تناسلی گزارش شده است
- آسیب به ورید عمقی ظهری
در موارد شدید که فاشیای باک (Buck’s fascia) نیز درگیر باشد، بیماران ممکن است یک الگوی پروانه ای شکل از اکیموز (کبودی بزرگ) را تجربه کنند که تا کیسه بیضه، ناحیه پرینه و ناحیه بالای استخوان شرمگاهی گسترش مییابد.
شکستگی آلت تناسلی چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص شکستگی آلت تناسلی، پزشک با پرسیدن و بررسی شرح حال بیمار شروع میکند. پزشک در مورد چگونگی بروز آسیب پرس و جو میکند. سپس پزشک آلت تناسلی را از نزدیک بررسی کرده تا علائمی از تغییر شکل، تغییر رنگ و تورم را جستجو کند. سپس پزشک برای تشخیص هرگونه ناهنجاری در ناحیه آلت تناسلی یا هر گونه آسیب به آلت تناسلی، عکسبرداری رادیولوژی یا در بعضی موارد سونوگرافی تجویز میکند.
ممکن است برای این منظور MRI از آلت تناسلی نیز انجام شود. بسته به نتایج به دست آمده از سابقه بیماری، معاینه فیزیکی و رادیوگرافی تشخیص شکستگی آلت تناسلی انجام میشود
شکستگی آلت تناسلی چگونه درمان میشود؟
شکستگی آلت تناسلی معمولاً نیاز به ترمیم با روش جراحی دارد. با این حال، روشهای خانگی خاصی نیز وجود دارد که میتواند برای درمان این آسیب نیز مفید باشد.
- برای درمان شکستگی آلت تناسلی در خانه، استفاده از کیسهی یخ به مدت 15 تا 20 دقیقه برای دو تا سه بار در روز برای آرام کردن تورم میتواند کاملاً مؤثر باشد.
- همچنین فرد میتواند از یک سوند فولی (Foley) برای تخلیه مثانه و وارد کردن فشار کمتری به آلت تناسلی استفاده کند.
- داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن و تایلنول نیز برای درمان شکستگی آلت تناسلی کاملاً مؤثر هستند.
- در برخی از موارد، پزشکان ممکن است آلت تناسلی را برای چند روز در آتل قرار دهند تا فشار وارد شده به آلت تناسلی تا زمان بهبود شکستگی، کمتر شود.
درمانهای ذکر شده در بالا در برخی موارد میتواند منجر به بروز عوارض خاصی شود از جمله درد در هنگام نعوظ، آلت تناسلی زاویهدار و در رسیدن و حفظ نعوظ کامل برای مدت و دورهی طولانی و قابل توجهی مشکل خواهد بود. به همین دلیل است که بسیاری از پزشکان برای پیشبینی و کیفیت بهتر زندگی برای ترمیم شکستگی آلت تناسلی به ترمیم به روش جراحی روی میآورند.
جراحی
این جراحی شامل برداشتن هر نوع هماتوم (خونمردگی) است که ممکن است به دلیل جمع شدن خون پس از شکستگی ایجاد شده باشد. این جراحی همچنین خونریزی عروق خونی را به دلیل آسیبدیدگی ناشی از شکستگی آلت تناسلی متوقف میکند. عمل جراح همچنین هر نوع پارگی یا بریدگی که منجر به خونریزی پس از شکستگی شده است را میبندد. در صورت آسیب مجرای ادرار به دلیل شکستگی آلت تناسلی، در طی عمل جراحی نیز به آن رسیدگی خواهد شد.
در حین عمل جراحی، جراح برشی ایجاد میکند و به ناحیه پاره شده جسم غاری دسترسی پیدا میکند. سپس با استفاده از بخیههایی آن را ترمیم میکند. سپس زخم ایجاد شده را باندپیچی میکنند و اجازه میدهند تا بهبود یابد.
بهبودی پس از این آسیب
مرحله بهبودی از شکستگی آلت تناسلی، به میزان و شدت بیماری بستگی دارد. معمولاً به بیمار توصیه میشود حداقل یک ماه پس از درمان از هرگونه فعالیت جنسی خودداری کند تا شکستگی بهبود یابد. در بعضی موارد، اگر فردی در ادرار مشکل داشته یا در ناحیه آلت تناسلی درد دارد، ممکن است برای درمان آن نیاز به تجویز دارو باشد.
همچنین ممکن است گاهی در مرحله بهبودی پس از درمان شکستگی آلت تناسلی به بیمار داروهایی برای کاهش نعوظ داده شود. اگر شکستگی آلت تناسلی همچنان درمان نشود، احتمال تغییر شکل دائمی آلت تناسلی مرد زیاد خواهد بود. همچنین ممکن است در نهایت بیمار دچار اختلال نعوظ شود؛ بنابراین، درمان فوری شکستگی آلت تناسلی بالاترین اهمیت را دارد تا فرد بتواند به عملکرد جنسی طبیعی خود برگردد و از نظر عملکرد ادراری نیز مشکلی نداشته باشد.