عمل سرطان بیضه، یکی از تاثیرگذارترین روشهای درمانی برای برداشتن تومورهای بیضه و جلوگیری از پیشرفت بیماری است؛ از این رو، جراحی سرطان بیضه زمانی توصیه میشود که تودههای سرطانی به مرحلهای رسیدهاند که نمیتوان با سایر درمانها، مانند شیمیدرمانی یا پرتودرمانی، به طور کامل بر آنها غلبه کرد.
قبل از اینکه دیر شود علائم سرطان بیضه را بشناسید! کلیک کنید تا بدانید چگونه می توان علائم سرطان بیضه را در مراحل اولیه شناسایی کرد.
عمل توده بیضه، ممکن است شامل برداشتن کامل بیضه آسیبدیده (ارکیکتومی) یا در برخی موارد، برداشتن غدد لنفاوی پشت شکم (RPLND) باشد؛ اما rplnd چیست؟ در پاسخ به این سوال، باید گفت، این جراحی خاص با هدف حذف غدد لنفاوی صورت میگیرد که احتمال گسترش سرطان در آنها وجود دارد.
مراقبت بعد از جراحی سرطان بیضه، نقش مهمی در روند بهبودی بیمار ایفا میکند. استراحت کافی، مراقبت از محل جراحی و پیروی از دستورات پزشک، از نکات کلیدی برای جلوگیری از عوارض پس از عمل هستند؛ همچنین بیمار باید علائم غیرطبیعی، مانند درد شدید یا تورم را به پزشک خود اطلاع دهد. در ادامه این مقاله از سایت دکتر نامداری، به بررسی جزئیات مرتبط با عمل توده بیضه و مراحل لازم برای بازگشت به فعالیتهای عادی میپردازیم.
بررسی روشهای مختلف عمل سرطان بیضه
سرطان بیضه دیگر پایان راه نیست! کلیک کنید و با بهترین درمان سرطان بیضه در ایران و جهان آشنا شوید.
استفاده از روشهای جراحی، به ویژه برای افرادی که با درمانهای دیگر مانند شیمی درمانی به نتیجهای نرسیدهاند، توصیه میشود. برخی از بهترین روشهای عمل سرطان بیضه عبارتند از:
- عمل جراحی ارکیکتومی رادیکال اینگوینال
- ارکیکتومی ساده
- ارکیکتومی زیرکپسولی
- ارکیکتومی دوطرفه
- برداشتن گرههای لنفاوی رتروپریتونئال (RPLND)
- جراحی لاپاراسکوپی
1. عمل جراحی ارکیکتومی رادیکال اینگوینال
ارکیکتومی رادیکال اینگوینال، به معنای برداشتن یک بیضه سرطانی است. در این روش، یک برش کوچک در ناحیه بالای کشاله ران ایجاد میشود و بیضه به آرامی از کیسه بیضه خارج میگردد. پزشک متخصص اورولوژی، تومور را به همراه بیضه و طناب منوی که شامل قسمتهایی از لولههای منیبر، رگهای خونی و لنفاوی است، برمیدارد؛ همچنین، این رگها که میتوانند راهی برای گسترش سرطان باشند را در ابتدای عمل میبندد.
این جراحی سرطان بیضه، برای همه انواع سرطانها، حتی در مواردی که بیماری به سایر نقاط بدن گسترش یافته است، توصیه میشود؛ اما نکته مهم این است که بسته به شرایط و هدف درمان، انواع دیگری از ارکیکتومی نیز توصیه میگردد:
ارکیکتومی ساده
در این روش، یک یا هر دو بیضه از طریق یک برش کوچک در کیسه بیضه برداشته میشوند. این جراحی، برای کاهش تولید تستوسترون در بدن و درمان سرطانهای پروستات یا پستان نیز انجام میشود.
ارکیکتومی زیرکپسولی
بافتهای اطراف بیضه در این عمل سرطان بیضه، برداشته میشوند؛ اما کیسه بیضه دست نخورده باقی میماند تا تغییر ظاهری مشهود نباشد.
ارکیکتومی دوطرفه
هر دو بیضه در این عمل توده بیضه، برداشته میشوند. این جراحی، میتواند برای درمان سرطان پروستات، سرطان پستان یا تغییر جنسیت از مرد به زن نیز انجام شود.
2. برداشتن گرههای لنفاوی رتروپریتونئال (RPLND)
rplnd چیست؟ باید بدانید که بسته به نوع و مرحله سرطان، ممکن است نیاز به برداشتن گرههای لنفاوی قرار گرفته در پشت شکم نیز تشخیص داده شود. این عمل میتواند همزمان با ارکیکتومی یا در یک عمل جداگانه صورت گیرد؛ البته برای همه افراد توصیه نخواهد شد و مشاوره پزشک برای انتخاب آن ضروری است.
این عمل سرطان بیضه، پیچیده و طولانی بوده و معمولاً نیاز به ایجاد برش بزرگی در وسط شکم دارد؛ از این رو، باید توسط جراحان با تجربه و ماهر انجام شود و مراقبت بعد از جراحی سرطان بیضه نیز برای بیماران مورد توجه قرار گیرد.
3. جراحی لاپاراسکوپی
در برخی موارد، گرههای لنفاوی از طریق برشهای کوچک در شکم و با استفاده از لاپاراسکوپ و ابزارهای جراحی باریک برداشته میشوند. لاپاراسکوپ، یک لوله باریک و نورانی با دوربین کوچک است که به پزشکان امکان مشاهده داخل شکم را میدهد. در این نوع عمل توده بیضه، ابزارهای جراحی از طریق برشهای کوچک وارد شده و گرههای لنفاوی برداشته میشوند.
بیماران پس از این جراحی، سریعتر بهبود مییابند و درد کمتری احساس میکنند؛ با این حال، پزشکان مطمئن نیستند که این روش نیز به اندازه جراحی باز در برداشتن همه گرههای سرطانی موثر باشد. به همین دلیل، اگر در گرههای لنفاوی سلول سرطانی پیدا شود، ممکن است شیمیدرمانی پس از جراحی توصیه گردد.
خطرات و عوارض جراحی سرطان بیضه
هر نوع جراحی، ممکن است با خطراتی مانند واکنش به بیهوشی، خونریزی شدید، لختههای خونی و عفونت همراه باشد. اغلب مردان پس از جراحی، مقداری درد را تجربه میکنند که در صورت نیاز با داروهای مسکن نیز قابل کنترل است؛ علاوه بر این توجه به مراقبت بعد از عمل سرطان بیضه، میتواند به کنترل عوارض آن و تسریع دوران بهبودی کمک کند.
عوارض بعد از جراحی ارکیکتومی
از دست دادن یک بیضه، معمولا بر توانایی مرد برای نعوظ و رابطه جنسی تأثیری ندارد؛ اما اگر هر دو بیضه برداشته شوند، مرد نابارور خواهد شد؛ زیرا، تولید اسپرم ممکن نیست. علاوه بر این، بدن بدون بیضهها نمیتواند به میزان کافی تستوسترون تولید کند که این موضوع باعث کاهش میل جنسی شده و بر توانایی نعوظ تاثیر میگذارد. سایر عوارض این عمل توده بیضه، شامل خستگی، گرگرفتگی و کاهش توده عضلانی است.
این عوارض را میتوان با مصرف مکملهای تستوسترون به صورت ژل، پچ یا تزریق برطرف کرد؛ اما قرصها معمولا منابع قابل اعتمادی برای تستوسترون نیستند. از آنجایی که بسیاری از مبتلایان به این بیماری، مردان جوان هستند، ممکن است نگرانیهایی درباره ظاهرشان نسبت به حضور در جامعه داشته باشند. با این وجود، برای بازیابی ظاهر طبیعیتر، میتوان یک پروتز بیضه که با سالین (آب نمک) پر شده و در سایزهای مختلف وجود دارد، در کیسه بیضه کاشت.
عوارض جراحی برداشتن گرههای لنفاوی
در جراحی برداشتن گرههای لنفاوی به عنوان یک عمل بزرگ، اگرچه عوارض جدی، نادر هستند؛ اما احتمال وقوع آنها وجود دارد. حدود 5 تا 10 درصد بیماران پس از این عمل سرطان بیضه، دچار مشکلاتی مانند عفونت یا انسداد روده میشوند؛ همچنین، ممکن است بهبود جای زخم جراحی، توانایی حرکت و فعالیت پس از جراحی، تا مدتی طول بکشد؛ اما این مشکل در جراحی لاپاراسکوپی که از برشهای کوچکتری استفاده میکند، کمتر رخ میدهد.
با اینکه این روش باعث ناتوانی جنسی نمیشود؛ اما میتواند برخی از اعصابی که کنترل انزال را بر عهده دارند، دچار آسیب کند، در اینصورت انزال به جای خروج از بدن به داخل مثانه برگشته و مشکلات باروری را به دنبال خواهد داشت. در چنین شرایطی، بهتر است بیمار با مشاوره پزشک به دنبال راهی برای حفظ عملکرد طبیعی انزال باشد.
مراقبت بعد از عمل سرطان بیضه
پس از عمل سرطان بیضه، ممکن است تا چند روز دردی خفیف تا متوسط را احساس کنید که مصرف داروهای مسکن میتواند به شما کمک کند؛ همچنین، تورم در کیسه بیضه طبیعی است و معمولاً بین 2 تا 4 هفته کاهش مییابد. تا 2 یا 3 هفته بعد از جراحی نیز، قادر به انجام بیشتر فعالیتهای معمول خود خواهید بود؛ اما باید از فعالیتهای بدنی شدید، مانند بلند کردن اجسام سنگین یا هر چیزی که باعث فشار زیاد میشود و تلاش شدید در دفع مدفوع، پرهیز کنید.
برخی از مهمترین توصیهها برای مراقبت بعد از عمل سرطان بیضه، به شرح زیر هستند:
- روی کیسه بیضه هر 1 تا 2 ساعت به مدت 10 تا 20 دقیقه یخ یا کمپرس سرد بگذارید و این کار را برای 2 یا 3 روز اول بعد از عمل انجام دهید.
- به منظور کاهش تورم کیسه بیضه، روزانه چند بار به مدت 15 دقیقه دراز بکشید.
- هر روز پیادهروی کنید و زمان آن را نیز به تدریج افزایش دهید؛ چرا که به بهبود جریان خون کمک کرده و از یبوست جلوگیری میکند.
- به مدت 2 تا 3 هفته، هرگونه فعالیت سنگین، مانند دوچرخهسواری، دویدن، وزنهبرداری یا ورزشهای هوازی ممنوع است.
- از بلند کردن اجسام سنگین با فشار زیاد، شامل بلند کردن کودکان، کیسههای خرید، کیفهای سنگین یا حتی جاروبرقی بپرهیزید.
- تا یک الی دو هفته رانندگی نکنید مگر اینکه پزشک تایید کند.
- دوش گرفتن مجاز است؛ اما محل برش را با ملایمت خشک کنید.
- محل جراحی را به صورت روزانه با آب گرم و صابون بشویید؛ همچنین، تا زمانی که محل جراحی ترشح داشته باشد، با گاز استریل بپوشانید و هر روز باند را عوض کنید.
- برای چند هفته اول از لباسهای زیر تنگ یا شورتهای فشاری برای حمایت از کیسه بیضه استفاده کنید.
- فعالیتهای جنسی را با توصیه پزشک از سر بگیرید.
- در صورتی که با ناراحتی معده مواجه هستید، غذاهای ساده و کمچرب، مانند برنج ساده، مرغ پخته، نان تست و ماست بخورید.
- برای جلوگیری از یبوست، مصرف مکمل فیبر را در نظر بگیرید و در صورت عدم اجابت مزاج بعد از چند روز، میتوانید با توصیه پزشک از ملین خفیف استفاده کنید.
- داروهای مسکن را طبق دستور بخورید و مصرف مجدد آسپرین را تنها با توصیه پزشک شروع کنید.
- مصرف آنتیبیوتیک را طبق دستور پزشک و در یک دوره کامل، در دستور کار خود قرار دهید.
با رعایت این توصیهها، بهبودی سریعتر و راحتتر را تجربه خواهید کرد.
بهترین راه درمان سرطان بیضه: عمل توده بیضه
در مواردی که روشهای درمانی سرطان بیضه، مانند دارو درمانی یا شیمی درمانی پاسخگو نیستند، استفاده از بهترین روش عمل سرطان بیضه، متناسب با شدت و نوع بیماری و سوابق پزشکی بیمار توصیه خواهد شد؛ علاوه بر این، انتخاب روش جراحی مناسب باید با در نظر گرفتن عوارض آن و مراقبت بعد از عمل سرطان بیضه، صورت گیرد.
از این رو، مشاوره با پزشک متخصص برای شروع درمانی مناسب و تاثیرگذار، از اهمیت بالایی برخوردار است. با این وجود، به منظور برخورداری از مشاوره تخصصی برای انتخاب بهترین خدمات درمانی با سریعترین دوران بهبودی، میتوانید با دکتر فرشاد نامداری فوق تخصص ارولوژی در ارتباط باشید.
شمارههای تماس: ۸۸۷۷۶۸۰۱, ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸
نشانی سایت اینترنتی: https://drnamdari.com/
آدرس حضوری: خیابان ولیعصر عج، ۳۰۰متر پایین تر از ونک، بالاتر از پل همت، بنبست سیدالشهدا، داخل ساختمان رهام، پلاک ۸، واحد ۱
منبع :
https://nyulangone.org/conditions/testicular-cancer/treatments/surgery-for-testicular-cancer
https://www.cancer.org/cancer/types/testicular-cancer/treating/surgery.html
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/testicular-cancer/treatment/surgery/removing-testicle
https://www.healthline.com/health/mens-health/orchiectomy#types
https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ud1357