درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه، یک وضعیت جدی و دردناک است؛ چرا که در صورت بروز این عارضه، طناب اسپرماتیک می‌پیچد و جریان خون به بیضه را نیز قطع می‌کند و اگر به سرعت درمان نشود، باعث از بین رفتن بیضه‌های شما خواهد شد. بهتر است بدانید، طناب اسپرماتیک، وظیفه خون‌رسانی به بیضه را به عهده دارد و بیضه‌ها نیز به عنوان اندام تولید مثل در مردان، در تولید هورمون‌ها و اسپرم، نقش مهمی ایفا می‌کنند.

برای کاهش درد بیضه و آشنایی کامل با تمام راحل ها و مراحل درمان فوری تا انتها مقاله همراه ما باشید.

درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه، در بیشتر مردان دیده می‌شود و گاهی به شکم نیز کشیده شده یا احساس تهوع ایجاد می‌کند. این درد، در مواقعی آنقدر شدید است که راه رفتن را هم برای شما، دشوار خواهد کرد. در مواردی دیگر، درد پیچ‌خوردگی بیضه به صورت متناوب و شدید در بیضه‌ها می‌آید و می‌رود؛ ولی هیچگاه تا طی کردن دوره درمان، قطع نمی‌شود. در این مقاله از سایت دکتر نامداری، به بررسی کامل درد پیچ‌خوردگی بیضه‌ها، علت، علائم و درمان آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه، چقدر جدی و شایع است؟

پیچ‌خوردگی بیضه یا تورشن بیضه، که مانع از عبور جریان خون در بیضه می‌شود و درد شدید در بیضه‌ها و شکم، تورم و گاها حالت تهوع را نیز به همراه دارد؛ یک وضعیت اورژانسی بسیار جدی است و در صورتی که درمان نشود؛ خطر از دست دادن بیضه را افزایش می‌دهد. این عارضه، تقریبا برای همه افراد، ظرف چهار الی شش ساعت، بدون دریافت درمان مناسب، می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری را به همراه داشته باشد؛ البته حدود نیمی از افراد با دریافت درمان فوری بعد از دوازده ساعت، می‌توانند سلامت خود را بازیابی کنند.

درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه بیشتر چه کسانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

تورشن بیضه به صورت نادر، تقریبا یک در 4000 مرد زیر 25 سال را تحت تاثیر قرار داده و آن‌ها را با درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه، روبه‌رو می‌کند؛ این در صورتی است که پیچ‌خوردگی در بیضه‌ها، در بیشتر موارد به صورت خود به خود رخ داده و غالبا یکی از بیضه‌ها و بیشتر بیضه چپ را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بهتر است بدانید، تنها دو درصد از موارد پیچ‌خوردگی بیضه، در هر  دو بیضه رخ خواهد داد.

مطالعه بیشتر: برای مشاهده عکس بیضه سالم و ناسالم و اطلاع کامل کلیک کنید.

علائم پیچ‌خوردگی بیضه: نشانه‌های خطر را بشناسید!

علائم پیچ‌خوردگی بیضهدرد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه، چه در هنگام بیداری یا خواب و چه در حالت ایستاده، نشسته یا خوابیده، از اولین نشانه‌های یک وضعیت اورژانسی است. این درد که غالبا در یکی از بیضه‌ها خود را نشان می‌دهد، می‌تواند با علائم دیگری نیز همراه باشد که در ادامه به این موارد را نام می‌بریم:

  1. تورم دردناک در یک سمت کیسه بیضه
  2. وجود توده قابل مشاهده روی بیضه
  3. بالا رفتن یکی از بیضه‌ها
  4. تغییر رنگ کیسه بیضه
  5. تهوع و استفراغ
  6. درد شکم
  7. افزایش تعداد دفعات ادرار
  8. تب

در ادامه به بررسی هر کدام از این موارد، خواهیم پرداخت:

1.     تورم دردناک در یک سمت کیسه بیضه

این تورم می‌تواند به سرعت و با دردی شدید ظاهر شود.

2.     وجود توده قابل مشاهده روی بیضه

وجود هرگونه توده یا برآمدگی روی بیضه، از علائم پیچ‌خوردگی بیضه می‌باشد.

3.     بالا رفتن یکی از بیضه‌ها

قرار گرفتن یکی از بیضه‌ها بالاتر از دیگری در کیسه بیضه، به همراه درد ناگهانی، از دیگر نشانه‌های خطر است.

4.     تغییر رنگ کیسه بیضه

در چنین مواقعی، ممکن است کیسه بیضه به رنگ‌های قرمز، بنفش، قهوه‌ای یا سیاه، تغییر رنگ دهد.

5.     تهوع و استفراغ

این علائم می‌توانند همراه با درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه، خود را نشان دهند. 

6.     درد شکم

در مواردی که درد شدید باشد، می‌تواند به شکم نیز منتقل شود.

7.     افزایش تعداد دفعات ادرار

باید در نظر داشته باشید، که ادرار بیش از حد معمول از دیگر علائم پیچ‌خوردگی بیضه است.

8.     تب

تب خفیف تا شدید، یکی دیگر از نشانه‌های این عارضه به خصوص در موارد طول کشیده  است که همراه با سایر علائم بروز می‌کند.

حتی اگر هیچ یک از این علائم را در کنار درد ناگهانی بیضه تجربه نکنید، لازم است برای درمان سریع به پزشک اورولوژی مراجعه کرده و نسبت به بازیابی سلامت خود اقدام فرمایید. در نظر داشته باشید، درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه، می‌تواند افزایش یا کاهش یابد؛ ولی به صورت کلی از بین نخواهد رفت.

علت پیچ‌خوردگی بیضه: چرا و چگونه رخ می‌دهد؟

علت پیچ‌خوردگی بیضههر بیضه توسط یک رگ خونی به نام طناب اسپرماتیک به بقیه بدن متصل است و زمانی که جریان خون به بیضه قطع می‌شود؛ فرد دچار درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه خواهد شد. تورشن بیضه می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ در مواردی نیز به  دلایل ژنتیکی یا به صورت خود به خود رخ خواهد داد.

  1. ناهنجاری بیضه آویزان
  2. فعالیت‌های فیزیکی
  3. علل دیگر پیچ‌خوردگی بیضه
  4. دوران بلوغ
  5. سرما
  6. حین فعالیت فیزیکی شدید
  7. آسیب به کیسه بیضه

1.     ناهنجاری بیضه آویزان

پیچ‌خوردگی بیضه در بیشتر موارد برای افرادی رخ می‌دهد که دارای یک ناهنجاری به نام بیضه آویزان (Bell Clapper Deformity)  هستند. در اکثر مردان، بیضه‌ها به کیسه بیضه متصل بوده و این اتصال مانع از پیچ خوردن آنها می‌شود؛ اما در افرادی که این ناهنجاری را دارند، حرکت آزادانه بیضه‌ها می‌تواند منجر به پیچ‌خوردگی شود.

2.     فعالیت‌های فیزیکی

باید بدانید فعالیت‌های فیزیکی مانند پرش، خم شدن یا چرخش، علت اصلی پیچ خوردگی بیضه نیستند؛ اگرچه ممکن است این وضعیت در هنگام ورزش شدید رخ دهد، اما خود فعالیت فیزیکی علت آن نیست.

3.     علل دیگر پیچ‌خوردگی بیضه

  • پیچ خوردگی بیضه می‌تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر در پسران و مردان جوان بین ۱۲ تا ۱۸ سال یا در دوران بلوغ به دلیل رشد سریع بیضه‌ها، شایع است.
  • این مشکل ممکن است در حین انجام ورزش شدید نیز رخ دهد.
  • ماندن زیاد در سرما نیز یکی دیگر از علل احتمالی این عارضه است.
  • پیچ‌خوردگی بیضه، در هنگام خواب یا پس از آسیب به کیسه بیضه نیز رخ می‌دهد.

با این حال، در بسیاری از موارد، هیچ علت مشخصی برای آن وجود ندارد؛ همچنین، با درک بهتر علل پیچ‌خوردگی بیضه،‌ می‌توان از این وضعیت اورژانسی جلوگیری کرده و در صورت وقوع سریعا به دنبال درمان مناسب بود.

درمان پیچ‌خوردگی بیضه: راه‌هایی برای تسکین درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه

پیچ خوردگی بیضه، جریان خون به بیضه را قطع کرده و باعث درد و تورم ناگهانی می‌شود. این عارضه، نیاز به درمان فوری دارد تا بیضه را نجات دهد؛ زیرا اگر بیش از چند ساعت ادامه یابد، می‌تواند به طور دائم به بیضه آسیب برساند و بیضه آسیب دیده نیز باید برداشته شود.

تورشن بیضه، نیاز به جراحی فوری دارد و در طول این عمل، جراح باید بیضه پیچ‌ خورده را باز کند تا جریان خون به آن بازگردد؛ سپس، بیضه را با استفاده از بخیه‌ها به دیواره داخلی کیسه بیضه متصل کند تا از بروز دوباره پیچ‌خوردگی جلوگیری شود. جراح معمولاً از طریق کیسه بیضه به جراحی می‌پردازد؛ اما در برخی موارد نیاز به ایجاد یک برش کوچک از طریق کشاله ران نیز هست.

اگر فردی دارای ناهنجاری بیضه آویزان باشد، پیچ خوردگی معمولاً هر دو بیضه را تحت تأثیر قرار خواهد داد؛ از این رو، متخصص اورولوژی بیضه سالم را نیز به دیواره داخلی کیسه بیضه بخیه می‌کند تا از پیچ خوردگی آن در آینده جلوگیری شود.

آیا پیچ‌خوردگی بیضه به خودی خود درمان می‌شود؟

پیچ خوردگی بیضه به خودی خود بهبود نمی‌یابد و اگر ظرف شش ساعت جراحی انجام نشود، ممکن است بیضه آسیب دیده را از دست داد. نوزادانی که با پیچ‌خوردگی بیضه متولد می‌شوند، اغلب بیضه خود را از دست می‌دهند و پزشک، بیضه مرده را برداشته و بیضه سالم را به دیواره داخلی کیسه بیضه متصل می‌کند تا در آینده پیچ نخورد.

البته گاهی اوقات، طناب اسپرماتیک می‌تواند خود به خود پیچ خورده و سپس باز شود که این حالت، به عنوان تورشن و دی‌تورشن شناخته می‌شود و می‌تواند احتمال پیچ خوردگی بیضه را در آینده افزایش دهد. اگر طناب اسپرماتیک خود به خود باز شود و درد از بین برود، ممکن است به راحتی آن را نادیده بگیرید؛ اما باید فوراً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک می‌تواند شما را بررسی کرده و اقداماتی انجام دهد تا از بروز مجدد درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه جلوگیری کند.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه: روش‌ها و آزمون‌های مورد نیاز

تشخیص پیچ خوردگی بیضهبرای تشخیص پیچ‌خوردگی بیضه، یک متخصص اورولوژی می‌تواند با توجه به علائم شما، تاریخچه پزشکی، سونوگرافی کیسه بیضه و معاینه فیزیکی بیضه‌ها، عمل کند؛ با این وجود بهترین راه تشخیص تورشن بیضه، انجام سونوگرافی کیسه بیضه است؛ چرا که به خوبی نشان می‌دهد آیا جریان خون در بیضه وجود دارد یا نه؛ همچنین یک تصویر کامل از اندام ناحیه لگن در دسترس پزشک معالج قرار می‌دهد.

اهمیت و شدت درد ناگهانی بیضه به علت پیچ‌خوردگی بیضه

عارضه تورشن بیضه که با درد ناگهانی و علائمی دیگری نیز همراه است، می‌تواند درد صورت عدم درمان باعث از بین رفتن بیضه شما شود و عواقب جبران‌ناپذیری نیز به همراه داشته باشد. نکته مهم در صورت بروز پیچ‌خوردگی بیضه این است که، از بین رفتن درد به صورت خود به خودی باعث از بین رفتن خطر جدی بیماری نخواهد شد و در هر صورت شما باید به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید.

برای درمان سریع درد ناگهانی ناشی از پیچ‌خوردگی بیضه، می‌تواند با دکتر فرشاد نامداری فوق تخصص اورولوژی و ارائه‌دهنده بهترین خدمات درمانی مناسب، از طریق راه‌های زیر در ارتباط باشید:

وبسایت اینترنتی به آدرس https://drnamdari.com/

شماره تلفن‌های؛ ۸۸۷۷۶۸۰۱, ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸

تماس برای دریافت مشاوره با شماره؛  ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸

مراجعه حضوری به آدرس؛ خیابان ولیعصر عج، ۳۰۰متر پایین تر از ونک، بالاتر از پل همت، بن‌بست سیدالشهدا، ساختمان رهام، پلاک ۸، واحد ۱

منابع:

https://kidshealth.org/en/teens/torsion.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15382-testicular-torsion

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/testicular-torsion/diagnosis-treatment/drc-20378274

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/testicular-torsion/symptoms-causes/syc-20378270

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید