انزال معکوس یا پس گرد زمانی اتفاق میافتد که منی به جای بیرون آمدن از آلت تناسلی در هنگام ارگاسم، وارد مثانه شود. اگرچه به ارگاسم رسیدهاید، اما ممکن است منی بسیار کمی از آلت تناسلی شما خارج شود یا اصلا منی نداشته باشید که گاهی اوقات به آن ارگاسم خشک میگویند. انزال معکوس مضر نیست، اما میتواند باعث ناباروری مردان شود. درمان انزال معکوس معمولاً فقط برای بازگرداندن باروری لازم است.
با مراجعه به یک اورولوژیست، سابقه پزشکی بیمار، وضعیت سلامتی فعلی وی و هر دارویی که برای وی تجویز شده است، بررسی میشود. پزشک همچنین یک معاینه بدنی انجام میدهد، و ادرار بیمار را برای تعیین وجود اسپرم در ادرار تجزیه و تحلیل میکند. اگر بیمار دارویی را مصرف میکند که تاثیر آن در انزال معکوس شناخته شده است، ممکن است دارو متوقف شود یا تغییر کند. بسته به علت بیماری، گاهی اوقات میتوان برای درمان آن داروهایی را تجویز کرد. با این حال، آسیب عصبی که تحت درمان قرار میگیرد باید خفیف باشد و در اثر یک بیماری یا آسیب جزئی به نخاع ایجاد شده باشد. دارو نمیتواند آسیب ناشی از جراحی یا آسیب شدید عصبی را معکوس کند.
انزال معکوس مضر نیست و فقط در صورت اقدام برای بچهدار شدن به درمان نیاز دارد. در چنین مواردی، ممکن است لازم باشد برای بارداری موفقیت آمیز، روشهای باروری مانند بازیابی اسپرم و لقاح آزمایشگاهی (IVF) در نظر گرفته شود.
برای دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفنهای 09107585358 – 02188776801 تماس حاصل فرمایید.
علتها
در طی ارگاسم مردان، لولهای به نام Vas deferens اسپرم را به پروستات منتقل میکند. اسپرمها در پروستات با مایعات دیگر مخلوط میشوند و اسپرم مایع را تولید میکنند (انزال). عضله دهانه مثانه (عضله گردن مثانه) سفت میشود تا از ورود انزال به مثانه در هنگام عبور از پروستات به لوله داخل آلت تناسلی (مجرای ادرار) جلوگیری کند. این همان عضلهای است که ادرار را تا زمانی که ادرار کنید در مثانه نگه میدارد.
با انزال معکوس، عضله گردن مثانه به درستی سفت نمیشود. در نتیجه، اسپرم ممکن است به جای اینکه از طریق آلت تناسلی مرد از بدن خارج شود، وارد مثانه شود.
چندین علت میتواند باعث ایجاد مشکل در عضلهای شود که مثانه را در هنگام انزال میبندد. این دلایل عبارتند از:
- آسیب جراحی – مردانی که جراحی مربوط به سرطان پروستات، مثانه یا بیضه انجام دادهاند ممکن است دچار آسیب به عضله یا اعصاب اطراف را شده باشند. این جراحیها شامل پروستاتکتومی رادیکال (برداشتن پروستات)، سیستکتومی (برداشتن مثانه) و جراحی غدد لنفاوی خلف صفاقی (سرطان بیضه) است. مردانی که تحت جراحیهای خاص برای هیپرپلازی خوشخیم پروستات (بزرگ شدن پروستات) قرار میگیرند نیز ممکن است آسیب ببینند.
- داروها – برخی از داروهایی که برای بزرگ شدن پروستات، فشار خون بالا یا اختلالات خلقی تجویز میشوند (مانند افسردگی) ممکن است باعث انزال معکوس شوند.
- بیماریها – انزال معکوس میتواند ناشی از بیماریهایی باشد که میتواند باعث آسیب عصبی شود، از جمله دیابت، مولتیپل اسکلروزیس و پارکینسون. آسیب به نخاع نیز یکی از عوامل است.
در مورد پرتودرمانی و این شرایط بحثهایی وجود دارد. تشعشع کشاله ران باعث انزال معکوس نمیشود. باعث انزال خشک میشود که مشابه آن است. اگر منی خشک نشود، باز هم به سمت جلو دفع میشود. انزال معکوس معمولاً به دلیل اختلال آناتومیکی پروستات یا اعصابی که باعث انزال میشوند، ایجاد میشود. پرتودرمانی برای سرطان پروستات باعث ایجاد این علائم میشود. اما، پرتودرمانی برای سرطان بیضه هرگز در اطراف کشاله ران انجام نمیشود. هدف آن شکم و لگن بالای کشاله ران است که باعث انزال معکوس نمیشود.
علائم
انزال معکوس بر توانایی شما در نعوظ یا ارگاسم تأثیر نمیگذارد. اما وقتی به ارگاسم میرسید، مایع منی به جای بیرون آمدن از آلت تناسلی به داخل مثانه میرود. علائم و نشانههای انزال معکوس عبارتند از:
- ارگاسمهایی که در آنها منی از آلت تناسلی بسیار کم بیرون میآید یا اصلا هیچ مایع منی تخلیه نمیشود (ارگاسم خشک)
- ادراری که بعد از ارگاسم کدر است زیرا حاوی منی است
- ناتوانی در بارور کردن یک زن (ناباروری مردان)
درمان
انزال معکوس معمولاً به درمان نیاز ندارد مگر اینکه در باروری تداخل ایجاد کند. در چنین مواردی، درمان به علت اصلی بستگی دارد.
دارو
داروها ممکن است برای انزال معکوس ناشی از آسیب عصبی موثر باشند. این نوع آسیب میتواند ناشی از دیابت، مولتیپل اسکلروزیس، جراحیهای خاص و سایر بیماریها و درمانها باشد.
اگر انزال معکوس به دلیل جراحی باشد که باعث تغییرات جسمی دائمی آناتومی شما شود، داروها به طور کلی کمکی نمیکنند. به عنوان مثال میتوان به جراحی گردن مثانه و برداشتن مجاری ادرار از پروستات اشاره کرد.
اگر دکتر شما فکر میکند داروهایی که میخورید بر توانایی شما در انزال طبیعی تأثیر میگذارد، ممکن است داروی شما را برای مدتی قطع کند. داروهایی که میتوانند باعث انزال معکوس شوند شامل داروهای خاصی برای افسردگی و مسدود کنندههای آلفا هستند. داروهایی که برای درمان فشار خون بالا و برخی از بیماریهای پروستات استفاده میشوند.
داروهای مورد استفاده برای درمان انزال معکوس، داروهایی هستند که عمدتا برای درمان سایر بیماریها استفاده میشوند، از جمله:
- ایمی پرامین (توفرانیل)
- میدودرین
- کلروفنیرامین (کلر-تریمتون و …) و برمفنیرامین (ولتان و …)
- افدرین (Akovaz و …)، سدودافدرین (سودافد و …) و فنیل افرین (Vazculep و …)
این داروها به بسته شدن عضله گردن مثانه در حین انزال کمک میکنند. با اینکه این داروها اغلب در درمان انزال معکوس بسیار موثر هستند اما میتوانند باعث عوارض جانبی یا واکنشهای جانبی با سایر داروها شوند. داروهای خاصی که برای درمان انزال معکوس استفاده میشوند میتوانند فشار خون و ضربان قلب شما را افزایش دهند که در صورت وجود فشار خون بالا یا بیماری قلبی میتواند خطرناک باشد.
درمان ناباروری
اگر دچار انزال معکوس هستید، برای باردار شدن همسرتان احتمالاً به درمان احتیاج دارید. برای رسیدن به بارداری، باید اسپرم را به اندازه کافی تخلیه کنید تا نطفه خود را به واژن همسرتان و رحم او منتقل کنید.
اگر دارو به شما اجازه انزال نطفه را نمیدهد، برای باردار شدن شریک زندگی خود به احتمال زیاد به روشهای باروری معروف به فنآوری کمک باروری نیاز دارید. در برخی موارد، میتوان اسپرم را از مثانه بازیابی کرد، در آزمایشگاه پردازش کرد و از آن برای لقاح همسر شما استفاده کرد (تلقیح داخل رحمی).
گاهی اوقات، تکنیکهای کمک باروری پیشرفتهتر مورد نیاز است. بسیاری از مردان مبتلا به انزال معکوس پس از اقدام به درمان میتوانند شریک زندگی خود را باردار کنند.
پیشگیری
اگر از دارو استفاده میکنید یا مبتلا به مشکل یا بیماری خاصی هستید که خطر انزال معکوس را به وجود میآورد، از پزشک خود بپرسید چه کاری میتوانید برای کاهش خطر آن انجام دهید.
اگر نیاز به جراحی دارید که ممکن است روی عضله گردن مثانه تأثیر بگذارد، مانند جراحی پروستات یا مثانه، در مورد خطر انزال معکوس سوال کنید. اگر در آینده قصد بچهدار شدن دارید، با پزشک خود در مورد گزینههای نگهداری مایع منی قبل از جراحی صحبت کنید.