لکوسیت چیست و چه چیزی باعث لکوسیت در ادرار می‌شود؟ لکوسیت نام دیگری برای گلبول سفید (WBC) است. این نوع از سلول‌ها بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند که کار آن‌ها محافظت از بدن در برابر مهاجمان خارجی و بیماری‌های عفونی می‌باشد.پنج نوع مختلف از لکوسیت وجود دارد: بازوفیل، ائوزینوفیل، لنفوسیت، مونوسیت و نوتروفیل. طبیعی است که هنگام آنالیز میکروسکوپی ادرار (آنالیز ادرار)، مقداری گلبول‌ سفید در ادرار یافت می‌شود. دامنه طبیعی آن 0 تا 5 WBC / HPF است.

اگرچه بالاتر بودن سطح لکوسیت و گلبول سفید در ادرار بدون نیترات می‌تواند وجود یک بیماری یا عفونت را نشان دهد اما همچنین این مورد می‌تواند نشانه‌ای از عفونت دستگاه ادراری یا سنگ کلیه، فشارخون بالا، دیابت یا سایر بیماری‌های کلیه باشد. جدای از موارد بالا بالاتر بودن سطح لکوسیت ها در ادرار می‌تواند آسیب به مثانه، مجرای ادراری، لوله‌های حالب و کلیه‌ها را نشان دهد.

مطالعه بیشتر : برای اطلاع از درمان فوری درد کلیه خانگی ، کلیک کنید .

گزینه‌های درمانی برای لکوسیت ها، به علت اصلی در افزایش سطح لکوسیت ها بستگی دارد. به عنوان مثال، درمان این مشکل می‌تواند شامل بهره‌گیری از یک آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت ادراری یا انجام یک عمل جراحی برای از بین بردن انسداد در دستگاه ادراری باشد. مهم است که با رعایت بهداشت شخصی مناسب، داشتن یک رژیم غذایی سالم به طوری که ناخواسته باکتری‌ها را تغذیه نکنید و بدنتان را هیدراته نگه دارید، خطر ابتلا به عفونت ادراری را کاهش دهید.

اگر شروع به مشاهده تغییراتی در عادات ادراری یا سایر علائم مانند درد کردید، برای بررسی سطح لکوسیت ها در ادرار به پزشک مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی لکوسیت در ادرار و یا برای دریافت نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفن‌های ۰۲۱۸۸۷۷۶۸۰۱ – ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸ تماس حاصل فرمایید.

چه عواملی باعث وجود لکوسیت در ادرار می‌شوند؟

همان‌طور که گفته شد، وجود گلبول‌ سفید در ادرار، وجود برخی مشکلات و شرایط را نشان می‌دهد. در زیر توضیح مفصلی از بیماری‌ های احتمالی مرتبط با وجود گلبول سفید در ادرار  و یا مقدار خطرناکwbc  در ادرار  بیان شده است.

چه-عواملی-باعث-وجود-لکوسیت-در-ادرار-می_شوند

  • عفونت‌ ها یا سوزش مثانه

عفونت مجاری ادراری (UTI) یکی از علل شایع برای وجود گلبول سفید در ادرار است، همانند التهاب و سوزش مثانه (سیستیت). این عارضه بیشتر در خانم‌ها دیده می‌شود و تصور می‌شود که 10٪ تا 20٪ کل زنان حداقل یک بار در هر سال عفونت ادراری داشته باشند و احتمال زیاد دچار بوی بد ادرار نیز هستند. مقادیر بالای باکتری‌ها و تعداد گلبول‌های سفید در ادرار نشانه بارز عفونت یا التهاب ادراری در نظر گرفته می‌شود. سیستیت بینابینی یک التهاب مکرر مثانه است که در اثر عفونت ایجاد نمی‌شود که به آن سندرم مثانه دردناک نیز گفته می‌شود. در سیستیت بینابینی مثانه، سطح بالای گلبول‌ سفید در ادرار نیز وجود دارد.

  • سنگ کلیه

 تعداد بیش از حد طبیعی سلول‌های سفید خون در ادرار نیز نشانه سنگ کلیه است. اکثر سنگ‌های کلیه حاوی نمک کلسیم می‌باشند و در مسیر ادرار و در مجرای ادراری اختلال ایجاد می‌کنند و منجر به عفونت باکتریایی  و وجود گلبول‌ سفید در ادرار می‌شوند. و احتمال ابتلا به لکوسیت در ادرار را افزایش میدهد و در نهایت گاها منجر به عمل سنگ کلیه میشود.

  • عفونت کلیه

عفونت کلیه (پیلونفریت) می‌تواند منجر به افزایش تعداد گلبول‌ سفید در ادرار شود. علائم مرتبط با عفونت کلیه شامل حالت تهوع، استفراغ، تب، خستگی و درد شدید است. پیلونفریت از مجاری ادراری شروع می‌شود و به کلیه‌ها سرایت می‌کند.

  • بارداری

وجود لکوسیت ها در ادرار در دوران بارداری امری عادی است؛ اما اگر این افزایش سطح گلبول‌های سفید خون به یک مسئله مکرر و دائمی تبدیل شود، پس برای تأیید اینکه آیا عفونت مثانه است یا چیز دیگری مانند درمان سنگ کلیه در بارداری به پزشک مراجعه کنید.

  • نگه‌ داشتن ادرار

نگه‌ داشتن طولانی‌ مدت ادرار می‌تواند مثانه را ضعیف کند و در نتیجه تخلیه کامل آن دشوار می‌شود. وقتی مقدار بیش‌ازحدی از ادرار برای مدت طولانی در مثانه باقی بماند، ممکن است عفونت باکتریایی ایجاد شود و بر اثر آن، سطح بالاتری از گلبول‌ سفید در ادرار نیز مشاهده خواهید کرد.

  • انسداد مجاری ادراری

انسداد مجاری ادراری یکی دیگر از دلایل لکوسیت در ادرار است. سنگ مثانه، سنگ کلیه، ضربه به لگن یا تومور لگن می‌تواند باعث انسداد دستگاه ادراری شود. همچنین ممکن است در ادرار خون دیده شود.

علائم وجود لکوسیت در ادرار

یکی از بارزترین نشانه‌های وجود لکوسیت در ادرار، بوی بد یا کدر بودن ادرار است. همچنین ممکن است متوجه شوید که مقداری بیشتر از حد طبیعی ادرار می‌کنید و هنگام ادرار احساس درد یا سوزش دارید. علائم دیگر مربوط به وجود مقدار بیش از حد گلبول‌های سفید خون در ادرار شامل وجود خون در ادرار، لرز، تب و لرز؛ التهاب کلیه، لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE)، تومور مثانه؛ درد شکم، حالت تهوع و استفراغ؛ درد مزمن لگن؛ و درد در هنگام رابطه جنسی می‌باشد.

تشخیص وجود گلبول در ادرار

راه‌های مختلفی برای تحلیل ادرار افراد مشکوک به وجود گلبول سفید در ادرار وجود دارد. یکی از آن‌ها سنجش لکوسیت استراز است. اما leukocyte esterase چیست؟ لکوسیت استراز یک آزمایش غربالگری است که برای تشخیص ماده‌ای استفاده می‌شود که نشان می‌دهد گلبول‌های سفید در ادرار وجود دارد. این ممکن است به این معنی باشد که شما عفونت ادراری دارید. در صورت مثبت بودن این آزمایش، ادرار باید زیر میکروسکوپ از نظر گلبول‌های سفید و سایر علائمی که به عفونت اشاره دارد، بررسی شود.

راه‌ های درمان لکوسیت در ادرار

پس از انجام آزمایش‌های تشخیصی و تعیین علت واقعی وجود گلبول‌ سفید در ادرار  و تعیین مقدار خطرناک  wbc در ادرار درمان مناسب برای رفع علت این مشکل به بیمار داده می‌شود. برای موارد خفیف مانند عفونت ادراری و سیستیت، بسته به شدت مورد، پزشک مصرف آنتی‌بیوتیک خوراکی را معمولاً به صورت سه بار در روز، در یک دوره ۷ روزه یا بیشتر تجویز می‌کند. برای موارد جدی‌تر مانند پیلونفریت، فرد باید در بیمارستان برای نظارت بهتر بر کلیه‌ها بستری شود.

راه_های-درمان-لکوسیت-در-ادرار

آنتی‌بیوتیک‌های داخل وریدی برای جذب سریع داروها و از بین رفتن سریع‌تر باکتری‌های عامل عفونت تجویز می‌شوند.وجود گلبول‌ سفید در ادرار ، شاخصی از عفونت است که به احتمال زیاد در کلیه‌ها متمرکز شده است. از آنجا که کلیه‌ها اندام‌های حیاتی بدن هستند، فرد باید بلافاصله مورد توجه و درمان مناسب قرار بگیرد تا از پیشرفت بیماری به یک مشکل جدی‌تر جلوگیری شود.

مطالعه بیشتر : برای اطلاع از بدترین نوع سنگ کلیه ، کلیک کنید .

درمان‌ خانگی لکوسیت در ادرار چیست؟

در پیش گرفتن یک رویکرد طبیعی برای درمان، ایده خوبی است زیرا مصرف بیش از حد داروی آنتی‌بیوتیک ممکن است خطر مقاومت آنتی‌بیوتیکی در برابر باکتری‌های خاص را افزایش دهد. از روش‌ های طبیعی برای درمان وجود گلبول‌ های سفید خون در ادرار، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

درمان_های-خانگی-چیست؟

 1 – ویتامین C

ویتامین C سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و به محافظت بدن در برابر عفونت مثانه و مشکلات کلیوی کمک می‌کند. همچنین مشخص شده است که ویتامین C خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش می‌دهد. البته افرادی که سابقه سنگ کلیه دارند باید مرتباً آزمایش ادرار انجام دهند تا سطح اگزالات در ادرارشان کنترل شود.رژیم غذایی با اگزالات کم: تصور می‌شود که یک رژیم غذایی حاوی اگزالات زیاد می‌تواند علت بالا بودن سطح اگزالات ادرار تا ۸۰٪ در افراد مبتلا به سنگ کلیه مکرر باشد.

نمونه‌هایی از غذاهای سرشار از اگزالات شامل بامیه، اسفناج، چغندر برگی، چغندر، ریواس، انجیر خشک، گندم سیاه، بادام زمینی، کره بادام زمینی، بادام و دانه کنجد می‌باشند. غذاهایی که مقدار اگزالات کمی دارند، شامل سبزی شاهی، پیاز، کدو سبز، آووکادو، لیمو، لیموترش، گیلاس، نارگیل، دارچین، زنجبیل، آویشن، گوشت گاو، مرغ، تخم‌مرغ و بوقلمون باعث جلوگیری از لکوسیت در ادرار میشوند.

2 – سایر مواد مغذی محافظت‌ کننده

 سایر مواد مغذی و مکمل‌هایی که به کاهش احتمال بروز مشکلات کلیوی کمک می‌کنند شامل منیزیم، ویتامین A، ویتامین E، ویتامین B6 و اینوزیتول هگزافسفات (IP-6) است. پروبیوتیک ها و D-Mannose (قندی که به طور طبیعی در میوه‌ها و سبزی‌ها مانند سیب، زغال‌اخته وجود دارد و مکمل پودری آن نیز موجود است) همچنین به عفونت کلیه و عفونت‌های مثانه کمک می‌کنند.

نکاتی برای پیشگیری و درمان گلبول‌ سفید در ادرار

در اینجا چند نکته مهم دیگر وجود دارد که باید در هنگام وجود لکوسیت اضافی در ادرار به یاد داشته باشید:

  • هرگز در هر زمان که نیاز به دفع ادرار دارید تردید نکنید. وقتی ادرار را به تأخیر می‌اندازید، خطر عفونت مثانه را افزایش می‌دهید.
  • از مصرف آنتی‌اسیدهایی که حاوی آلومینیوم هستند خودداری کنید. تصور می‌شود که آن‌ها باعث سنگ کلیه می‌شوند، به ویژه هنگامی که آن‌ها را پس از خوردن لبنیات مصرف می‌کنید.
  • الکل و کافئین را از رژیم غذایی حذف کرده و مصرف نمک را محدود کنید. کافئین، الکل و نمک در کمبود آب بدن نقش دارند و درنهایت می‌توانند سنگ کلیه تولید کنند.
  • آروماتراپی (رایحه‌درمانی) برای کنترل مشکلاتی مانند عفونت کلیه و مثانه نیز مؤثر است. بابونه و اسطوخودوس اسانس‌های خوبی هستند که به هر دو نوع عفونت کمک می‌کنند.چ

برای انجام درمان لکوسیت در ادرار می‌توان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه می‌توان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت. دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی می‌باشد. ایشان دانش‌آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران می‌باشند. با بهره‌گیری از دانش و تجربه ایشان می‌توان به‌خوبی از درمان لکوسیت در ادرار اطمینان حاصل کرد.

منبع مقاله:

https://www.mountsinai.org/health-library/tests/leukocyte-esterase

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید