انحنایی که در زمان تولد در آلت تناسلی مردان وجود دارد، کجی مادرزادی آلت تناسلی نامیده میشود؛ البته امکان دارد این عارضه در دوران بلوغ نیز آشکار شود. این عارضه زمانی ایجاد میشود که یک طرف آلت تناسلی بزرگتر یا انعطافپذیرتر از طرف دیگر باشد. امکان دارد خمیدگی به طرف بالا، پایین یا کنار آلت باشد. کجی آلت تناسلی به ندرت ایجاد میشود و کمتر از 1 درصد از جمعیت مردان به این عارضه دچار میشوند؛ ولی در سالهای اخیر به علت افزایش آگاهی نسبت به این مساله توسط بیماران و پزشکان، گزارشات مربوط به کجی مادرزادی آلت تناسلی افزایش پیدا کرده است. مردان مبتلا به این عارضه دارای آلتهای تناسلی بزرگتری هستند و معمولا به علت این خمیدگی دچار اختلال در نعوظ نمیشوند. زمانی که زاویه خمیدگی آلت کمتر از 30 درجه باشد، شخص نیازی به درمان احساس نمیکند چرا که این عارضه بر عملکرد جنسی او تاثیری ندارد.
درمان کجی مادرزادی آلت تناسلی تنها از طریق جراحی امکانپذیر است. در صورتی که این روش توسط پزشک باتجربه و با استفاده از جدیدترین روشهای جراحی انجام شود، کجی مادرزادی آلت تناسلی با حداقل عوارض و دستیابی به بهترین نتیجه، 100 درصد قابل درمان است.
اگر انحنای مادرزادی آلت تناسلی شدید نباشد و شما را از داشتن یک زندگی جنسی عادی و با کیفیت خوب باز ندارد، به راحتی میتوانید با آن زندگی کنید. با این حال، مهم است که با متخصص اورولوژی خود برای یک نظر حرفهای مشورت کنید و اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهید تا بدتر نشود. انحنا باعث میشود آلت تناسلی مرد در برابر ضربه در حین رابطه جنسی آسیبپذیر باشد و در این صورت شدیدتر خواهد شد .مزیت تشخیص زودرس این است که مرد جوان را برای یک روش اصلاحی در آینده آماده کرده و از تبدیل به عارضه جدیتر (مانند بیماری پیرونی) پیشگیری میکند. کشف دیرهنگام میتواند عواقب آسیبزایی را برای بیمار به همراه داشته باشد و رشد جنسی، روانی و اجتماعی وی را به خطر بیندازد.
اگر فکر میکنید از انحنای آلت تناسلی رنج میبرید و باعث نگرانی قابل توجه شما میشود، توصیه میشود به یک متخصص اورولوژی مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان کجی آلت تناسلی مادرزادی در سنین کودکی و بزرگسالی و یا رزرو نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفنهای 09107585358 و 02188776801 تماس حاصل فرمایید.
فرق کجی مادرزادی آلت تناسلی با بیماری پیرونی چیست؟
کجی مادرزادی آلت تناسلی در اثر رشد نابرابر دو حفرهای که آلت را تشکیل میدهند، ایجاد میشود. در نتیجه آلت در حالت نعوظ به طرفی که کمتر از لحاظ ساختاری رشد کرده است خم میشود. از این لحاظ کجی مادرزادی آلت تناسلی مشابه بیماری پیرونی میباشد؛ چرا که در هر دو عارضه، آلت تناسلی دارای خمیدگی میباشد. البته در مورد کجی مادرزادی آلت تناسلی، عدم تقارن آلت در اثر تشکیل نابرابر حفرههای آلت تناسلی ایجاد میشود در حالی در بیماری پیرونی، وجود بافت زخم (پلاک) باعث کوتاه شدن یک طرف آلت میشود. کجی مادرزادی آلت تناسلی در زمان نوجوانی بروز میکند. این عارضه در بیشتر موارد خفیف است و در رابطه جنسی اختلال ایجاد نمیکند. کجی مادرزادی آلت تناسلی تنها در برخی از موارد شدید است و به جراحی نیاز دارد.
اگرچه انحنای آلت تناسلی میتواند در هر جهتی باشد، در بیشتر موارد انحنا به سمت پایین میباشد. انحنای به سمت پایین امکان دارد به تنهایی وجود داشته باشد و یا ممکن است به همراه ناهنجاریهای دیگر در آلت بروز کند. کجی مادرزادی آلت تناسلی میتواند انجام رابطه جنسی را برای مردان دشوار و یا غیر ممکن کند و در نتیجه باعث ایجاد اضطراب و کاهش اعتماد به نفس شخص شود.
در چه صورت کجی مادرزادی آلت تناسلی نیاز به درمان دارد؟
مردان در صورتی که زاویه انحنای آلت کمتر از 30 درجه باشد، معمولاً به دنبال درمان کجی مادرزادی آلت تناسلی نمیباشند. کجی شدید آلت تناسلی میتواند باعث بروز مشکلات زیر در مردان شود:
- در زمان رابطه جنسی درد ایجاد میشود
- برقراری رابطه جنسی برای شخص غیرممکن میشود
- در زمان رابطه جنسی آلت تناسلی به راحتی خارج میشود
- انجام رابطه جنسی به موقعیتها و حرکات مختصر محدود میشود.
- باعث ایجاد درد و ناراحتی در شریک جنسی میشود
- حساسیت بالای قسمت فوقانی آلت تناسلی میتواند سبب انزال زودرس شود.
- شکل غیر طبیعی آلت میتواند سبب ایجاد ترس و اضطراب در شخص شود
- اختلال در عملکرد جنسی و حفظ نعوظ در برخی از موارد به استرس و کاهش اعتماد به نفس ناشی از کجی آلت تناسلی مربوط میشود.
انجام آزمایشهای تشخیصی
ارزیابی کجی مادرزادی آلت تناسلی با معاینه آغاز میشود. پزشک طول آلت تناسلی را در حالت کشیده و بدون نعوظ بررسی اندازهگیری میکند. حساسیت آلت نیز سنجیده میشود و چنانچه به ارزیابی خمیدگی پیش از درمان عارضه نیاز باشد، سونوگرافی داپلر آلت تناسلی نیز با تزریق ماده گشادکننده عروق جهت دستیابی به نعوظ انجام خواهد شد. این کار توسط یک سوزن ظریف انجام شده و سپس اندازهگیری توسط ابزار گونیومتر یا نقاله صورت میگیرد.
درمان کجی مادرزادی آلت تناسلی
جهت درمان کجی مادرزادی آلت تناسلی، روش موثری وجود ندارد. تنها روش موجود استفاده از جراحی میباشد.
در روش جراحی، طرف بلندتر آلت که دارای برآمدگی است بایستی کوتاه شود تا با طرف کوتاهتر آلت که دارای تورفتگی است هماندازه شود. این روش پلیکاسیون لایه خارجی آلت تناسلی نام دارد. پزشک از روشهای ایجاد برش در قسمت کوتاهتر آلت و بهکارگیری گرافت استفاده نمیکند چون باعث دستیابی به نتیجه مطلوب نمیشود. چرا که خمیدگی آلت در این عارضه مانند بیماری پیرونی در یک نقطه متمرکز نمیباشد. بیشتر افراد دارای کجی مادرزادی آلت تناسلی، از آلت تناسلی با اندازه مناسب برخوردار هستند و بنابراین جراحی پلیکاسیون باعث کوتاهتر شدن بیش از حد آلت نمیشود. صاف کردن آلت تناسلی با استفاده از بیهوشی عمومی انجام میشود و بیمار معمولاً پس از چهار تا شش هفته میتواند فعالیتهای جنسی خود را ادامه دهد.
مراقبتها
دستورالعملهای لازم بعد از جراحی کجی آلت تناسلی مادرزادی:
- مقداری ورم و کبودی در آلت تناسلی ایجاد میشود که ممکن است چند روز طول بکشد.
- امکان دارد به استفاده از کاتتر در مثانه نیاز باشد.
- در صورت استفاده از کاتتر، نحوه استفاده از آن در منزل به بیمار آموزش داده میشود.
- توصیههای مربوط به بهبودی در منزل به بیمار ارائه میشود.
- بخیهها معمولاً پس از دو تا سه هفته رفع میشوند ولی امکان دارد بیشتر از این زمان نیز طول بکشد.
- هر گونه آنتیبیوتیک و داروی دیگر در اختیار بیمار قرار داده میشود.
- جهت برداشتن پانسمان و کاتتر، زمان مراجعه به پزشک تعیین خواهد شد.
- چند روز پس از جراحی، توانایی بیمار در نعوظ آلت تناسلی به حالت طبیعی باز میگردد.
- تا شش هفته پس از جراحی بایستی از فعالیتهای جنسی خودداری شود.
- امکان دارد استفاده از ابزار وکیوم جهت کمک به دستیابی به نعوظ پس از جراحی توصیه شود.