تشخیص ابتلای فرد به زگیل تناسلی، می تواند برای او ناراحت کننده باشد و بدون شک سوالات زیادی در ذهن وی ایجاد می کند. اولین سوالی که ذهن فرد را درگیر می کند این خواهد بود که: “چگونه از شر آنها خلاص شوم؟”. پاسخ به این سوال، لزوماً خیال فرد را راحت نمی کند، چراکه حتی پس از برداشتن، زگیل تناسلی باز هم می تواند عود کند.
با این حال، برای اکثر افراد، ویروسی که باعث ایجاد زگیل میشود در عرض ۱ تا ۲ سال به طور کامل از بدنشان حذف میشود، بنابراین اگرچه تشخیص ابتلای فرد به زگیل تناسلی، برای او دلهرهآور است، اما باید گفت که شانس بهبودی از این عارضه بسیار بالاست و راههای زیادی برای حذف زگیلهای تناسلی وجود دارد.
برخی برای درمان زگیل تناسلی به استفاده از پماد و کرم روی می آورند. اما بهترین پماد زگیل تناسلی چیست؟ آیا کرم و پماد بهتر از سایر درمان های زگیل تناسلی میباشند؟ در چه صورت کرایوتراپی و یا فریز زگیل تناسلی مناسب است؟ تمامی این موارد در ادامه مطلب مورد بحث قرار گرفته است.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی برجستگی های کوچک تک یا چندتایی روی پوست هستند که از نظر اندازه، رنگ و شکل متفاوت هستند. آنها می توانند در فرج، پرینه، ناحیه مقعد، واژن، دهانه رحم و مجرای ادرار ایجاد شوند.
زگیل تناسلی توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود و این عارضه شایع ترین عفونت ویروسی مقاربتی در جهان است. بیشترین میزان بروز زگیل تناسلی در سنین ۱۵ تا ۲۹ سالگی است و تصور میشود شیوع زگیل تناسلی در زنان ۱۶ تا ۴۴ ساله حدود ۴ درصد باشد. شیوع عفونت HPV بسیار شایع است (حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد)، زیرا اکثر افراد مبتلا به آن هیچ علائمی ندارند. بیش از ۱۰۰ نوع مختلف ویروس HPV وجود دارد، اما بیشتر زگیل های تناسلی توسط HPV، ۶ و ۱۱ ایجاد می شوند.
درمان فقط در صورت داشتن زگیل قابل رویت انجام می شود، زیرا هیچ درمانی برای خود ویروس وجود ندارد و بنابراین اگر پوست شفاف باشد و زگیل قابل مشاهده نباشد، هیچ درمانی برای آن وجود ندارد.
تشخیص زگیل تناسلی معمولا با معاینه پوست توسط پزشک یا پرستار انجام می شود. با این حال، نمی توان گفت چه زمانی ممکن است به این ویروس مبتلا شده باشید. درمان فقط در صورت داشتن زگیل قابل رویت انجام می شود زیرا درمانها فقط زگیلهای قابل مشاهده را از بین میبرند و خود ویروس را از بین نمی برد. نوع درمان نیز به اندازه، کمیت و توزیع زگیل ها بستگی دارد.
درمان های موضعی برای از بین بردن زگیل تناسلی
این نوع درمان برای زگیل تناسلی شامل استفاده از پماد بر روی سطح زگیل است.
در این قسمت رایج ترین پمادهای زگیل تناسلی معرفی شده اند:
ژل پودوفیلوتوکسین
ژل یا کرم پودوفیلوتوکسین که با نامهای تجاری Wartec یا Warticon نیز شناخته میشود، پس از ۳ تا ۵ روز استفاده، باعث شکسته شدن و مرگ سلولهای زگیل میشود. برای تهیه ی این ژل نیاز به نسخه پزشک دارید. معمولاً توصیه میشود که ژل را برای سه روز متوالی در هفته و حداکثر به مدت چهار هفته روی زگیل های خود اعمال کنید. شما آن را به طور خاص روی زگیل ها بمالید و از برخورد آن با پوست سالم اطراف زگیل اجتناب کنید.
استفاده از آینه می تواند به شما کمک کند کرم را با دقت روی موضع بمالید. استفاده از این ژل می تواند عوارض جانبی خفیفی مانند قرمزی، خارش و سوزش ایجاد کند که از هر ده نفر یک نفر را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولاً برای ضایعات مقعدی یا واژن تجویز می شود که میزان موثر بودن این ژل در درمان زگیل، مابین ۴۵ تا ۷۷ درصد است.
میزان بازگشت زگیل با استفاده ی از ژل پودوفیلوتوکسین، تقریباً ۳۸ درصد است و زگیل هایی که پس از چهار دوره مصرف ژل، از بین نمی روند باید با یک گزینه جایگزین مانند کرایوتراپی درمان شوند.
کرم ایمی کیمود
کرم ایمی کیمود یکی دیگر از درمان های کاربردی است که با نام تجاری آلدارا (Aldara) شناخته می شود و تهیه ی آن نیاز به نسخه پزشک متخصص دارد. این کرم با فعال کردن سلولهای ایمنی برای تحریک پاسخ التهابی به زگیلها، پاککنندگی را انجام می دهد. این کرم، توسط فرد مبتلا سه بار در هفته روی زگیل های خارجی یا پری مقعدی اعمال می شود و باید ۶ تا ۸ ساعت پس از استعمال در ناحیه مورد نظر شسته شود.
عوارض جانبی استعمال ایمی کیمود شامل سوزش، خارش، قرمزی، حساسیت، زخم و درد است و گاهی اوقات ممکن است عوارض جانبی سیستمیک مانند سردرد یا ضعف عمومی نیز به همراه داشته باشد. پاکسازی تقریباً هشت هفته طول می کشد و نرخ بازگشت زگیل ۱۳٪ ارزیابی شده است.
سینکاتچین
سینکاتچین نوع دیگری از پمادهایی است که بیماران برای زگیل های خارجی استفاده می کنند. معمولاً برای هر زگیل سه بار در روز تا ۱۶ هفته استفاده می شود و می تواند در بیماران دچار نقص ایمنی استفاده شود. اگر در عرض چند هفته بهبودی مشاهده نشد، این درمان معمولاً کنار گذاشته میشود و به دنبال درمان جایگزین میگردند. نرخ پاکسازی تقریباً ۵۸٪ با میزان بازگشت بین ۶ الی ۹٪ در ۱۲ هفته استعمال مداوم است.
ایمنی این پماد برای استفاده در دوران بارداری هنوز ثابت نشده است و عوارض جانبی می تواند شامل قرمزی، خارش، سوزش، درد و زخم باشد. مانند سایر درمانهای موضعی، نیاز به تجویز پزشک دارد و برای تهیه آن میتوانید به پزشک مراجعه کنید.
تری کلرواستیک اسید
تری کلرواستیک اسید، اسیدی است که پوست را می سوزاند و فرسایش می دهد، بنابراین باید توسط پزشک در یک کلینیک سرپایی استفاده شود. معمولاً روی زگیلهای خارجی اعمال میشود، در حالی که مواردی وجود داشته است که زگیلها با یک دوز ناپدید شدهاند، برای اکثر افراد معمولاً چندین بار استفاده میشود که میتواند تا سه بار در هفته باشد. عوارض جانبی اصلی آن، شامل درد یا سوزش است. استفاده از آن در دوران بارداری بی خطر است و نرخ پاکسازی آن ۷۰ الی ۸۰ است. با این حال، نرخ بازگشت نیز تا حدودی بالا است و ۳۶٪ است. دوره های درمان می تواند از ۲ تا ۵ ماه متغیر باشد.
در صورت موثر نبودن پماد زگیل تناسلی درمان چیست؟
در صورت موثر نبودن پماد زگیل تناسلی، پزشک از کرایوتراپی، لیزر و جراحی برای درمان زگیل تناسلی استفاده می کند.
کرایوتراپی
سرما درمانی (کرایوتراپی) شامل انجماد بافت غیرطبیعی زگیل با استفاده از یک عامل خنک کننده مانند نیتروژن است. این روش منجر به یک پاسخ بدنی می شود که به موجب آن بدن شما سلول های تخریب شده را پاک می کند. این درمان برای چندین زگیل کوچک روی فرج که در ناحیه کوچکی رشد می کنند مؤثرتر است.
نرخ پاکسازی این روش بین ۷۹ الی ۸۸ درصد در سه درمان اول است. کرایوتراپی معمولاً زمانی استفاده می شود که درمان موضعی شکست خورده باشد، یا اگر بیماران بدانند که نمی توانند از پمادهای موضعی استفاده کنند.
در طول قرار ملاقات خود، یک پزشک و یک همراه حضور خواهند داشت. شما باید ناحیه آسیب دیده را در معرض دید قرار دهید و ملزم به درآوردن لباس زیر خواهید بود، اما به شما یک روپوش یا پوشش داده می شود، مانند زمانی که برای آزمایش اسمیر یا سایر قرار ملاقات های زنانه به پزشک مراجعه می کنید.
سپس پزشک با استفاده از یک اپلیکاتور با نوک پنبه یا دستگاهی به نام کرایوپروب، نیتروژن مایع را به مدت ۱۰ تا ۲۰ ثانیه روی زگیل ها و اطراف آن اعمال می کند. گاهی برای دیدن بهتر پوست از ذره بین استفاده می شود. سپس به بافت اجازه داده می شود تا به دمای عادی بازگردد و در صورت نیاز دوباره منجمد می شود. فرکانس چرخه های انجماد و ذوب به اندازه و ضخامت زگیل ها بستگی دارد.
نیتروژن ممکن است باعث احساس سوزش یا سوزش در طول درمان شود، اما بهبودی باید بین ۱ تا ۳ هفته رخ دهد. ممکن است مقداری تورم یا درد ایجاد شود و در این مدت بافت مرده معمولاً از بین میرود.
بعد از کرایوتراپی زگیل تناسلی
پس از درمان، می توانید به طور معمول به دوش گرفتن ادامه دهید، اما اطراف ناحیه آسیب دیده را به شدت اسکراب نکنید و بهتر است تا زمانی که ناحیه تحت درمان بهبود نیافته و درد از بین نرفته است، از مقاربت جنسی خودداری کنید. اگر کرایوتراپی در واژن انجام داده اید، باید به جای تامپون از نوار بهداشتی استفاده کنید و تا زمان بهبودی واژن، معمولاً در عرض ۲ الی ۳ هفته، از نزدیکی کردن و دوش گرفتن خودداری کنید. کرایوتراپی را می توان با خیال راحت در دوران بارداری استفاده کرد.
الکتروکوتر
کوتر الکتریکی استفاده از جریان های الکتریکی برای سوزاندن و از بین بردن زگیل ها است. سپس زگیل با خراش دادن بافت مرده برداشته می شود. این تکنیک برای زگیلهای کوچک روی فرج، عموماً در بیمارانی که زگیلهای کمی دارند، استفاده میشود و برای زگیلهای بزرگ استفاده نمیشود، زیرا میتواند منجر به ایجاد اسکار دائمی شود. این روش یک درمان بسیار مؤثر است و نرخ پاکسازی آن ۹۴٪ در شش هفته پس از درمان میباشد.
جراحی
جراحی یکی از قدیمی ترین روش های درمانی برای از بین بردن زگیل تناسلی است. این روش شامل برداشتن بافت زگیل با چاقوی جراحی است و با نرخ پاکسازی ۷۲٪ همراه است. اکنون دیگر جراحی برای از بین بردن زگیل منسوخ شده است، اما برای زگیل های بسیار بزرگی که به عنوان مثال مجاری ادرار را مسدود می کنند، یا برای زگیل هایی که به درمان های دیگر پاسخ نمی دهند، مناسب است.
جراحی لیزری
از جراحی لیزری برای زگیل های بزرگتر استفاده می شود که به دلیل محل زگیل ها با روش های دیگر قابل درمان نیستند. لیزر بافت آسیب دیده را با نرخ پاکسازی بین ۲۳ تا ۵۲ درصد تبخیر می کند و به طور کلی این درمان برای بیماران مبتلا به سرکوب سیستم ایمنی یا زنان باردار مناسب است که به اسید تری کلرواستیک یا کرایوتراپی پاسخ نمی دهند. جراحی لیزری برای این منظور اغلب استفاده نمی شود زیرا برای استفاده از تجهیزات نیاز به آموزش خاصی دارد و یک روش گران قیمت و پیچیده است.
آیا می توانم قبل یا در حین درمان زگیل تناسلی رابطه جنسی داشته باشم؟
ویروس HPV می تواند در طول تماس جنسی منتقل شود و برای انتقال آن نیازی به داشتن رابطه جنسی نفوذی ندارید زیرا ممکن است در تماس نزدیک تناسلی نیز ایجاد شود. کاندوم در جلوگیری از انتقال HPV بسیار خوب است، اما از آنجایی که کاندوم کل ناحیه تناسلی را پوشش نمی دهد، HPV همچنان می تواند منتقل شود.
این ویروس در صورت وجود زگیل فعال است و بنابراین زمانی که زگیلهای قابل رویت وجود دارد، احتمال انتقال آن نیز بیشتر است، اگر زگیل هم وجود نداشته باشد، باز هم میتواند منتقل شود. تا زمانی که زگیل ها از بین نرفتند، نه تنها برای جلوگیری از گسترش HPV ، بلکه برای اینکه پوست شما پس از درمان التیام یابد، باید از رابطه ی جنسی اجتناب کرد، زیرا اصطکاک ناشی از رابطه جنسی می تواند از بهبودی پوست جلوگیری کند. کاندوم باید برای سه ماه اول پس از از بین رفتن زگیل استفاده شود، اما امکان انتقال ویروس با استفاده از حوله یا حمام مشترک وجود ندارد.
https://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/understanding-genital-warts-treatment
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-warts/diagnosis-treatment/drc-20355240