سرطان پروستات بدخیم

  1. خانه
  2. /
  3. مقالات
  4. /
  5. سرطان پروستات بدخیم

پروستات یک غده گردویی کوچک در مردان است که مایع منی را تولید می‌کند که اسپرم را تغذیه و حمل می‌کند. سرطان پروستات یکی از شایع‌ ترین انواع سرطان‌ ها در دنیا است.

tel://02188776801

بسیاری از سرطان‌ های پروستات به کندی رشد می‌کنند و به غده پروستات محدود می‌شوند، یعنی جایی که ممکن است آسیب جدی به بدن فرد مبتلا وارد نکنند.

سرطان پروستات چیست؟

با این حال، در حالی که برخی از انواع سرطان پروستات به کندی رشد می‌کنند و ممکن است به حداقل درمان نیاز داشته یا حتی نیاز به درمان نداشته باشند، انواع دیگر سرطان پروستات می‌تواند از نوع سرطان پروستات بدخیم و تهاجمی باشند و می‌توانند به سرعت پخش شوند.

سرطان پروستات چیست؟

سرطان پروستات بدخیم که در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شود، زمانی که هنوز به غده پروستات محدود می‌شود، بهترین شانس را برای درمان موفقیت آمیز دارد.

علائم سرطان پروستات بدخیم

حتی سرطان پروستات بدخیم هم ممکن است در مراحل اولیه خود هیچ نشانه یا علامتی را در فرد مبتلا ایجاد نکند. سرطان پروستات بدخیم که پیشرفته‌ تر است ممکن است علائم و نشانه‌ هایی مانند موارد زیر را ایجاد کند:

  1. مشکل در دفع ادرار
  2. کاهش نیرو در جریان ادرار
  3. وجود خون در ادرار
  4. وجود خون در منی
  5. بروز درد استخوان
  6. کاهش وزن بدون دلیل
  7. وجود اختلال در نعوظ

سرطان پروستات جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان سرطان پروستات بدخیم و یا رزرو نوبت در مطب دکتر نامداری فوق تخصص ارولوژی با شماره تلفن ۰۲۱۸۸۷۷۶۸۰۱ تماس حاصل فرمایید.

علل ابتلا به سرطان پروستات بدخیم

کاملاً مشخص نیست چه چیزی باعث ابتلا به سرطان پروستات بدخیم می‌شود. دانشمندان در این زمینه معتقدند که سرطان پروستات زمانی شروع می‌شود که سلول‌ های پروستات تغییرات مخربی در DNA خود ایجاد کنند.

DNA سلول حاوی دستور العمل‌ هایی است که به سلول می‌گوید چه کاری انجام دهد. این تغییرات به سلول‌ ها فرمان می‌دهد که سریع‌ تر از سلول‌ های عادی رشد و تقسیم می‌شوند.

سلول‌ های غیر طبیعی به زندگی خود در زمانی که سلول‌ های دیگر می‌میرند، ادامه می‌دهند. سلول‌ های غیرطبیعی تجمع یافته، توموری را تشکیل می‌دهند که می‌تواند رشد کرده و به بافت مجاور حمله کند. با گذشت زمان، برخی از سلول‌ های غیرطبیعی می‌توانند جدا شده و به سایر قسمت‌ های بدن گسترش یابند (متاستاز).

فاکتور های خطر در ابتلا به سرطان پروستات بدخیم

عواملی که می‌توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات بدخیم را افزایش دهند شامل موارد زیر می‌ باشند :

سن بالا:  خطر ابتلا به سرطان پروستات بدخیم با افزایش سن افزایش می‌یابد.  این بیماری بعد از 50 سالگی بیشتر شایع است.

نژاد: به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، افراد سیاه پوست نسبت به سایر نژاد ها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات بدخیم هستند. در افراد سیاه‌ پوست، سرطان پروستات نیز به احتمال زیاد تهاجمی یا پیشرفته است.

فاکتور های خطر در ابتلا به سرطان پروستات بدخیمسابقه خانوادگی:  اگر یکی از خویشاوندان خونی، مانند والدین، خواهر و برادر یا فرزند، مبتلا به سرطان پروستات تشخیص داده شده باشد، ممکن است خطر ابتلای شما به بیماری پروستات بدخیم افزایش یابد.

همچنین، اگر سابقه خانوادگی ژن‌ هایی دارید که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهند (BRCA1 یا BRCA2) یا سابقه خانوادگی ابتلای شدید به سرطان سینه دارید، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در شما بیشتر است.

چاقی: احتمال ابتلا به سرطان پروستات بدخیم در افرادی که چاق هستند در مقایسه با افرادی که وزن طبیعی دارند بیشتر است، اگر چه مطالعات نتایج متفاوتی داشته است.

در افراد چاق، سرطان پروستات بدخیم به احتمال زیاد تهاجمی‌ تر بوده و شدت و عوارض بالاتری دارد و احتمال بازگشت و عود مجدد علائم پس از درمان اولیه بیشتر است.

مطالعه بیشتر: برای آشنایی با قرص پرازوسین پروستات و نکات مهم قبل از استفاده، کلیک کنید.

عوارض سرطان پروستات بدخیم

عوارض سرطان پروستات بدخیم و درمان‌ های آن‌ ها شامل موارد زیر می‌باشد:

  • گسترش سرطان پروستات بدخیم (متاستاز)

سرطان پروستات بدخیم می‌تواند به اندام‌ های مجاور بدن مانند مثانه سرایت کرده یا از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی شما به سایر اندام‌ ها رسیده و موجب بروز عوارضی در آن‌ ها شود.

  •  اگر سرطان پروستات به استخوان بزند

اگر سرطان پروستات به استخوان بزند، می‌تواند باعث درد و شکستگی استخوان در فرد مبتلا شود. زمانی که سرطان پروستات بدخیم به سایر نواحی بدن سرایت کرد، ممکن است همچنان به درمان پاسخ دهد و کنترل شود، اما بعید است که به طور مطلق درمان شود.

  • بی اختیاری ادرار

هم سرطان پروستات بدخیم و هم درمان آن می‌تواند باعث بی اختیاری ادرار شود. درمان بی اختیاری به نوع ، شدت آن و احتمال بهبود آن در طول زمان بستگی دارد. گزینه‌ های درمانی ممکن است شامل استفاده از داروها، کاتترها و جراحی باشد.

  • اختلال در نعوظ

 اختلال نعوظ می‌تواند ناشی از سرطان پروستات بدخیم یا درمان آن، از جمله جراحی، پرتو درمانی یا هورمون درمانی باشد. دارو ها، دستگاه‌ های خلاء که به نعوظ و جراحی کمک می‌کنند برای درمان اختلال نعوظ در دسترس بوده و گزینه‌ های خوبی هستند.

درمان سرطان پروستات بدخیم

گزینه‌ های درمان سرطان پروستات بدخیم به عوامل مختلفی مانند سرعت رشد سرطان، گسترش آن و سلامت کلی شما، همچنین مزایای بالقوه یا عوارض جانبی درمان بستگی دارد.

درمان فوری ممکن است لازم نباشد

سرطان پروستات بدخیم با شدت پایین ممکن است نیازی به درمان فوری نداشته باشد. برای برخی، ممکن است هرگز به درمان پروستات بدخیم نیاز نباشد.

در عوض، پزشکان گاهی اوقات نظارت فعال و پایش مداوم سرطان پروستات را توصیه می‌کنند. در نظارت فعال، آزمایش‌ های خون پیگیری منظم، معاینه رکتوم و بیوپسی پروستات ممکن است برای نظارت بر پیشرفت سرطان انجام شود.

اگر آزمایش‌ ها نشان می‌دهند که سرطان در حال پیشرفت است، ممکن است درمان سرطان پروستات مانند جراحی یا پرتو درمانی را انتخاب کنید.

نظارت فعال ممکن است گزینه‌ای برای سرطانی باشد که علائمی ایجاد نمی‌کند و  انتظار می‌رود بسیار آهسته رشد کرده و محدود به ناحیه کوچکی از پروستات باشد.

نظارت فعال همچنین ممکن است برای فردی در نظر گرفته شود که بیماری جدی دیگری داشته یا در سنین بالایی باشد که درمان سرطان پروستات بدخیم را دشوارتر می‌کند.

جراحی برای برداشتن پروستات

جراحی برای درمان سرطان پروستات بدخیم شامل برداشتن غده پروستات (پروستاتکتومی رادیکال)، برخی از بافت‌ های اطراف و چند غدد لنفاوی است.

جراحی یک گزینه برای درمان سرطان پروستات بدخیم است که محدود به پروستات است. گاهی اوقات برای درمان سرطان پیشرفته پروستات در ترکیب با سایر درمان‌ ها استفاده می‌شود.

جراحی برای برداشتن پروستاتبرای دسترسی به پروستات، جراحان ممکن است از تکنیک‌ هایی استفاده کنند که شامل موارد زیر است:

  • ایجاد چندین برش کوچک در شکم (رادیکال پروستاتکتومی لاپاروسکوپیک): در طول پروستاتکتومی لاپاراسکوپی ، ابزارهای جراحی به یک دستگاه مکانیکی متصل شده و از طریق چندین برش کوچک در شکم فرد تحت جراحی وارد می‌شوند.
  • در این روش جراحی پروستات جراح پشت یک کنسول می‌نشیند و از کنترل‌ های دستی برای هدایت ربات برای حرکت دادن وسایل استفاده می‌کند. اکثر اعمال جراحی سرطان پروستات بدخیم با استفاده از این تکنیک انجام می‌شود.
  • رادیکال پروستاتکتومی باز: در طی جراحی رتروپوبیک، جراح یک برش طولانی در قسمت پایین شکم شما ایجاد می‌کند تا غده پروستات را حذف کند. از این رو نیاز است که با پزشک خود مشورت کنید که کدام نوع جراحی برای شرایط شما مناسب‌ ترین روش  است.

مطالعه بیشتر: برای اطلاع از اینکه عمل پروستات چند روز بستری دارد، کلیک کنید.

پرتو درمانی

پرتو درمانی از انرژی پرقدرت برای از بین بردن سلول‌ های سرطانی استفاده می‌کند. درمان‌ های پرتو درمانی سرطان پروستات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تشعشعی که از خارج از بدن شما می‌آید (پرتو دهی خارجی)

در طول پرتو درمانی خارجی، در حالی که دستگاهی در اطراف بدن شما حرکت می‌کند ، روی یک میز دراز می‌کشید  و پرتو های انرژی پرقدرت مانند اشعه ایکس یا پروتون‌ ها را به سمت سرطان پروستات هدایت می‌کند.

شما معمولاً پنج روز در هفته و به مدت چند هفته تحت درمان پرتو های خارجی قرار می‌گیرید. برخی از مراکز پزشکی دوره کوتاه‌ تری از پرتو درمانی را ارائه می‌کنند که از دوزهای بالاتر پرتو در روزهای کمتری استفاده می‌کند.

 استفاده از پرتو های خارجی یک گزینه برای درمان سرطان پروستات بدخیم است که محدود به ناحیه پروستات است. همچنین این روش می‌تواند پس از جراحی برای از بین بردن سلول‌ های سرطانی باقیمانده در صورت وجود خطر گسترش یا عود سرطان استفاده شود

اگر سرطان پروستات به استخوان بزند، پرتو درمانی می‌تواند به کند کردن رشد سرطان و تسکین علائم سرطان پروستات مانند درد کمک کند.

پرتو دهی در داخل بدن (براکی تراپی)

 براکی تراپی شامل قرار دادن منابع رادیواکتیو در بافت پروستات است. بیشتر اوقات، این تابش در دانه‌ های رادیواکتیو به اندازه برنج وجود دارد که در بافت پروستات شما وارد می‌شود.

دانه‌ ها دوز کم تابش را در مدت زمان طولانی ارسال می‌کنند. براکی تراپی یک گزینه برای درمان سرطان پروستات بدخیم است که فراتر از پروستات گسترش نیافته است. در برخی شرایط، پزشکان ممکن است هر دو نوع پرتو درمانی را توصیه کنند.

سرما درمانی یا گرم کردن بافت پروستات

درمان‌ های فرسایشی بافت پروستات را با استفاده از عواملی مانند سرما یا گرما از بین می‌برند. گزینه‌ های درمان پروستات بدخیم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کرایوتراپی : روشی مناسب برای درمان سرطان پروستات بدخیم که شامل استفاده از گاز بسیار سرد برای انجماد بافت پروستات است.
  • این روش به بافت اجازه داده می‌شود تا ذوب شده و این روش تا حصول نتیجه مطلوب تکرار می‌شود. چرخه‌ های انجماد و ذوب سلول‌ های سرطانی و برخی بافت‌ های سالم اطراف را از بین می‌برد.
  • گرم کردن بافت پروستات با استفاده از پرتو اولتراسوند متمرکز با شدت بالا (HIFU): در این روش درمان سرطان پروستات بدخیم از انرژی متمرکز اولتراسوند برای گرم کردن بافت پروستات و مرگ آن استفاده می‌شود.
  • این درمان‌ ها ممکن است برای درمان سرطان‌ پروستات بدخیم بسیار محدود در زمانی که جراحی امکان‌ پذیر نباشد، در نظر گرفته شوند.
  • اگر دیگر روش‌ های درمان سرطان پروستات بدخیم دیگر مانند پرتو درمانی چندان مفید باشد، ممکن است این روش برای درمان فرم‌ های پیشرفته سرطان پروستات بدخیم استفاده شود.

هورمون درمانی

هورمون درمانی، روشی درمانی برای متوقف کردن بدن شما از تولید هورمون مردانه تستوسترون است. سلول‌ های سرطانی پروستات برای زندگی به رشد به تستوسترون متکی هستند. قطع عرضه تستوسترون ممکن است باعث مرگ سلول‌ های سرطانی یا کند تر شدن رشد آن‌ها شود. گزینه‌ های هورمون درمانی شامل موارد زیر می‌باشد:

دارو هایی که بدن شما را از تولید تستوسترون باز می‌ دارد

برخی از دارو هایی که به عنوان هورمون آزاد کننده هورمون لوتئین (LHRH) یا آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) شناخته می‌شوند.

از دریافت پیام‌ های ساخت تستوسترون توسط سلول‌ های بدن جلوگیری می‌کنند. در نتیجه این امر، بیضه‌ های شما تولید تستوسترون را متوقف می‌کنند.

دارو هایی که مانع از رسیدن تستوسترون به سلول‌ های سرطانی می‌شوند

 این دارو ها که به عنوان آنتی آندروژن شناخته می‌شوند، معمولاً همراه با آگونیست های LHRH تجویز می‌شوند. دلیل این امر این است که آگونیست های LHRH می‌توانند قبل از کاهش سطح تستوسترون باعث افزایش موقت تستوسترون شوند.

مطالعه بیشتر: برای آشنایی با مراقبت بعد از عمل پروستات و بازیابی کنترل ادرار، کلیک کنید.

جراحی برای برداشتن بیضه (ارکیکتومی)

 برداشتن بیضه‌ ها سطح تستوسترون را در بدن به سرعت و به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. اما برخلاف گزینه‌ های دارویی، جراحی برای برداشتن بیضه‌ ها دائمی و غیرقابل برگشت است.

هورمون درمانی اغلب برای درمان سرطان پروستات بدخیم در حالت پیشرفته و برای کوچک کردن سرطان و کند کردن رشد آن استفاده می‌شود.

هورمون درمانی گاهی قبل از پرتو درمانی برای درمان سرطانی که به فراتر از ناحیه پروستات گسترش نیافته استفاده می‌شود. این نوع درمان سرطان پروستات بدخیم به کوچک کردن سرطان کمک کرده و اثربخشی پرتو درمانی را افزایش می‌دهد.

شیمی درمانی

شیمی درمانی از دارو برای کشتن سلول‌ های در حال رشد سریع از جمله سلول‌ های سرطانی استفاده می‌کند. شیمی درمانی می‌تواند از طریق تزریق در ورید بازو یا بلع قرص انجام شود.

شیمی درمانی ممکن است یک گزینه درمانی برای درمان سرطان پروستات بدخیم باشد که به سایر نواحی بدن گسترش یافته است. شیمی درمانی همچنین ممکن است گزینه‌ای برای سرطان‌ هایی باشد که به هورمون درمانی پاسخ نمی‌دهند.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سرطان استفاده می‌کند. سیستم ایمنی بدن شما که با بیماری مبارزه می‌کند ممکن است به سرطان شما حمله نکند زیرا سلول‌ های سرطانی پروتئین‌ هایی تولید می‌کنند که به آن‌ها کمک می‌کند از سلول‌های سیستم ایمنی پنهان شوند.

ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند مکانیسم مورد نظر خود را می‌کند. ایمونوتراپی سرطان پروستات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

سلول‌ های خود را برای مبارزه با سرطان مهندسی کنید

 این روش درمانی؛ برخی از سلول‌ های ایمنی بدن شما را گرفته، آن‌ها را به طور ژنتیکی در آزمایشگاه مهندسی می‌کند تا با سرطان پروستات مبارزه کنند و سپس این سلول‌ ها را از طریق ورید به بدن شما تزریق می‌کند. این روش  یک گزینه برای درمان سرطان پیشرفته پروستات است که دیگر به هورمون درمانی پاسخ نمی‌دهد.

کمک به سلول‌ های سیستم ایمنی بدن برای شناسایی سلول‌ های سرطانی

 دارو های ایمونوتراپی که به سلول‌های سیستم ایمنی کمک می‌کنند سلول‌ های سرطانی را شناسایی کرده و به آن‌ها حمله کنند، گزینه‌ ای برای درمان سرطان‌ های پیشرفته پروستات هستند که دیگر به هورمون درمانی پاسخ نمی‌دهند.

درمان دارویی هدفمند

درمان‌ های دارویی هدفمند بر روی ناهنجاری‌ های خاص موجود در سلول‌ های سرطانی تمرکز دارند. با مسدود کردن این ناهنجاری‌ ها، درمان‌ های دارویی هدفمند می‌توانند باعث مرگ سلول‌ های سرطانی شوند.

اگر هورمون درمانی مؤثر نباشد، ممکن است داروهای درمان هدفمند برای درمان سرطان پیشرفته یا عودکننده پروستات توصیه شود.

برخی از درمان‌ های هدفمند فقط در افرادی که سلول‌ های سرطانی آن‌ها دارای جهش‌ های ژنتیکی خاصی هستند، مؤثر هستند. سلول‌ های سرطانی شما ممکن است در آزمایشگاه آزمایش شوند تا ببینند آیا این داروها ممکن است به شما کمک کنند یا خیر.

برای انجام درمان سرطان پروستات بدخیم می‌توان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه می‌توان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت.

دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی می‌باشد. ایشان دانش‌ آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران می‌باشند. با بهره‌ گیری از دانش و تجربه ایشان می‌توان به‌ خوبی از موفق بودن درمان سرطان پروستات بدخیم اطمینان حاصل کرد.

منبع مقاله:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/diagnosis-treatment/drc-20353093

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/diagnosis-treatment/drc-20353093

مقالات مرتبط

8 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام و خسته نباشید
    من ۴۵ ساله هستم. تقریبا یک ماهی میشه که نیاز به تخلیه مثانه خیلی سریع شده است
    اگر قبلا میتونستم تا مثلا 8 ساعت ادرارم رو نگه دارم الان مجبورم هر 2 ساعت از دستشویی استفاده کنم.
    آیا این ممکنه علامت رشد غیر طبیعی پروستات باشه؟
    ممنون از شما

    پاسخ
    • سلام
      تکرر ادرار ممکن است نشانه‌ای از مشکلات مختلف باشد، از جمله رشد غیرطبیعی پروستات باشد.
      علائم رایج مشکلات پروستات عبارتند از:
      – درد در آلت تناسلی، بیضه‌ها یا پرینه
      – تکرر ادرار
      – درد هنگام ادرار کردن یا انزال
      – کندی یا نشتی جریان ادرار
      – مشکل در شروع ادرار کردن
      – ادرار مکرر شبانه
      – اختلال نعوظ
      با این حال، برای تشخیص دقیق، بهتر است به پزشک متخصص ارولوژی مشورت کنید.
      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام
    سوالی داشتم
    کدام یک از این عوامل خطر سرطان پروستات را افزایش می‌دهد؟
    تشکر بابت محتوای خوبتون

    پاسخ
    • سلام
      سرطان پروستات یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در مردان است که در غده پروستات رخ می‌دهد. همه موارد ذکر شده میتواند به نوبه خود و بستگی به هر فرد مهمترین عامل باشد.
      ممنون از اظهار نظر خوبتون
      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام آقای دکتر
    اگر سرطان پروستات به استخوان بزند چقدر باید امیدوار بود به درمان

    پاسخ
    • سلام امیدوارم حالتون خوب باشه
      لطفاجهت دریافت مشاوره با شماره ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸ تماس حاصل فرمائید
      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام آقای دکتر
    کدام یک از این آزمایش‌ها برای تشخیص سرطان پروستات بدخیم استفاده می‌شود؟

    پاسخ
    • سلام دوست خوب
      برای تشخیص و درمان باید به پزشک متخصص مراجعه شود
      شماره تماس جعت دریافت مشاوره: ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید