دستشویی رفتن برای همه یک ضرورت است، اما این بدان معنا نیست که همیشه مکانی برای تخلیهی ادرار وجود داشته باشد. در بیشتر موارد، نگهداشتن ادرار برای مدت کوتاه عوارضی ندارد. اما نگه داشتن طولانی مدت ادرار و تخلیه نکردن ادرار از مثانه ممکن است خطر برخی مشکلات مانند عفونت ادراری را افزایش دهد. به همین دلایل، نگه داشتن ادرار اصلا توصیه نمیشود.
وقتی سرویس بهداشتی خصوصی یا بهداشتی برای ادرار کردن وجود نداشته باشد، این میتواند یک چالش باشد اما تخلیه مثانه به طور منظم بخشی از سلامتی است و میتواند از مشکلات کلیوی و مجاری ادرار جلوگیری کند.
چقدر میتوانید ادرار را نگه دارید؟
در حالی که مثانه انسان به طور معمول بین 1.5 تا 2 فنجان مایعات را در خود نگه میدارد، اما درک احساس پر بودن مثانه در افراد مختلف متفاوت است. سرعت پر شدن مثانه به عوامل مختلفی بستگی دارد و بنابراین هیچ قانونی درمورد اینکه افراد باید چند ساعت یکبار به دستشویی بروند وجود ندارد. با این حال، در بیشتر موارد افراد هر 3 تا 4 ساعت یکبار برای تخلیهی ادرار به دستشویی میروند.
البته، این نیز بر اساس میزان و نوع مایعاتی که فرد مینوشد متفاوت خواهد بود. مصرف مقدار زیادی آب در یک دوره کوتاه مدت یا نوشیدن نوشیدنیهای حاوی کافئین ممکن است تمایل بیشتری به تخلیهی زودتر ادرار داشته باشد.
بعضی از افراد به دلیل تعداد دفعات زیادی که در روز به دستشویی میروند با مشکل روبرو میشوند و ممکن است هر بار کمی از ادرار آنها خارج شود. این میتواند به دلیل یک بیماری پزشکی مانند عفونت ادراری باشد، به خصوص اگر هنگام ادرار احساس درد کنید. در مواقعی که زیاد به دستشویی میروید یا احساس درد و ناراحتی در حین ادرار وجود دارد، لازم است که به پزشک مراجعه کنید تا علت این بیماری تشخیص و مشکل درمان شود.
برای برخی افراد، نگه داشتن ادرار برای مدتی میتواند بخشی از روند بازآموزی مجدد مثانه باشد. اگر دلیلی برای تکرر ادرار فرد پیدا نشود، ممکن است پزشک توصیه کند که ادرار را برای بازآموزی مثانه نگه دارد و تعداد دفعات ادرار را کاهش دهد. به طور کلی، این ممکن است شامل نگه داشتن ادرار برای حداقل 15 دقیقه باشد تا مشخص شود که آیا تخلیهی فوری ادرار برای فرد ضروری است یا هنوز میتواند صبر کند.
چه اتفاقی میافتد وقتی ادرار خود را نگه میدارید؟
مثانه شما مانند یک بادکنک است. هر وقت پر میشود منبسط میشود. پس از پر شدن، به شما میگوید آن را خالی کنید و هنگامی که آن را خالی کردید، به اندازه اصلی خود برمیگردد. اما در صورتی که پس از هشدار، خیلی زود مثانه را خالی نکنید، کشش آن میتواند از بین برود. در نهایت، دیگر به اندازه اصلی خود برنمیگردد و فقط کشیده میشود. این میتواند ادرار را بسیار سختتر کند.
عوارض جانبی نگه داشتن ادرار
نگه داشتن ادرار علاوه بر کشیده شدن مثانه، عوارض دیگری دارد که باید نگران آنها شوید. این موارد شامل:
- عفونتهای مجاری ادراری: اگر مستعد ابتلا به عفونت ادراری هستید، باید از نگه داشتن ادرار خود برای مدت زمان طولانی خودداری کنید. مثانه پر، مکان مناسبی برای تکثیر باکتریها و ایجاد ویرانی است.
- سنگ کلیه: وقتی کلیه دارای مقدار زیادی مواد سازنده بلور مانند اسید اوریک و استات در ادرار باشید، سنگ کلیه میتواند تشکیل شود. هر چه ادرار شما در مثانه بیشتر بماند، این مواد زمان بیشتری برای ایجاد سنگ خواهند داشت.
- ترکیدن مثانه: اگرچه بسیار نادر است، اما نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی میتواند باعث ترکیدن مثانه شما شود. ترکیدن مثانه ممکن است منجر به مرگ شود.
زمان تخلیهی ادرار
سعی کنید زمانی که به دستشویی میروید مثانهی خود را کاملاً تخلیه کنید. آن را آهسته نگه دارید و پس از احساس “تمام شدن” یک دقیقه بیشتر صبر کنید. هنوز ممکن است ادرار بیشتری در مثانه وجود داشته باشد و بهتر است مطمئن شوید که تمام ادرار از مثانهی شما بیرون آمده است در غیر این صورت، چند دقیقه بعد نیاز به دستشویی مجدد پیدا میکنید.
مواردی که میتواند به شما کمک کند تا ادرار خود را نگه دارید
برای آن مواقعی لازم است برای مدت زمان کوتاهی ادرار خود را نگه دارید، از یک یا چند مورد از این روشهای حواس پرتی استفاده کنید:
- در وضعیت راحتی قرار بگیرید. تحت فشار قرار دادن شکم و به خصوص مثانه ممکن است احساس نیاز به دستشویی رفتن را حتی بیشتر ناراحت کند. سعی کنید پاهای خود را در حالت نشستن یا ایستادن بصورت ضربدری یا فشرده شده به هم فشار دهید و کمر را صاف نگه دارید تا فشار روی مثانه کاهش یابد. فشار دادن یا تکیه دادن به چیزی که شکم را فشرده میکند ممکن است باعث افزایش ناراحتی شود.
- دمای خود را تغییر دهید. بیش از حد گرم یا خیلی سرد ممکن است باعث شود بعضی از افراد احساس کنند مجبورند به دستشویی بروند. در بیشتر موارد، خیلی سرد بودن باعث افزایش احساس فوریت در استفاده از سرویس بهداشتی میشود، بنابراین گرم شدن با پتو ممکن است برای مدتی کمک کند.
- به بسته شدن مثانه فکر کنید. برای جلوگیری از نشت ادرار، ممکن است تصور اینکه هیچ چیز نمیتواند از مجرای ادرار پایین بیاید به نگه داشتن ادرار کمک کند. فشار دادن عضلات در قسمت باعث جلوگیری از نشت ادرار میشود. تمرین جداسازی این ماهیچهها و فشار دادن آنها هنگامی که نیاز فوری به دستشویی رفتن نیست، میتواند در مواقعی که نیاز فوری به دستشویی رفتن دارید اما سرویس بهداشتی در دسترس نیست کمک کند.
- خیلی حرکت نکنید. پریدن یا لرزش میتواند احساس نیاز به دستشویی رفتن را افزایش دهد و حتی ممکن است باعث نشت ادرار در برخی از افراد شود. کاهش حرکت میتواند به کاهش احساس مثانه پر کمک کند.
- مراقبه یا تجسم. تمرین مراقبه، تجسم یا تنفس عمیق ممکن است در حواس پرتی از ناراحتی مثانه پر برای مدت کوتاهی کمک کند.
- حواس پرتی های ذهنی. صحبت با کسی، بازی کردن یا خواندن ممکن است به شما کمک کند ذهن را از داشتن مثانه پر رها کنید.
تمرینات کف لگن و کگل برای تقویت عضلات
جنبه مهم سلامت مثانه، تقویت عضلات کف لگن است. عضلات کف لگن در کاهش علائم بی اختیاری و همچنین درمان تکرر ادرار مهم هستند. یادگیری چگونگی جداسازی عضلات و تمرین آنها برای تقویت عضلات میتواند قسمت مهمی در بازآموزی مثانه باشد.
تغییرات عملکرد مثانه با افزایش سن
این تصور وجود دارد که مشکلات مثانه با افزایش سن اجتناب ناپذیر است، اما اینطور نیست. در حالی که برخی تغییرات کوچک در عملکرد مثانه همراه با افزایش سن است اما تکرر ادرار، درد هنگام ادرار و نشت ادرار با افزایش سن مرتبط نیست. در برخی موارد، انجام برخی کارها در عادات مثانه میتواند به شما کمک کند تا تغییراتی که در سلامت مثانه با افزایش سن رخ میدهد، جبران شود. با این حال، ناراحتی شدید یا مشکل در ادرار کردن باید با پزشک در میان گذاشته شود تا اطمینان حاصل شود که بیماری جدیتری باعث ایجاد علائم نشده است.