غذاهای مفید برای کلیه : سنگ کلیه که از تجمع مواد معدنی و نمک در کلیه‌ها به وجود می‌آید و عوارضی مانند درد شدید، مشکلات ادراری و عفونت را به همراه دارد، به دلایل مختلفی مانند تغذیه نامناسب، کم‌آبی بدن و عوامل ژنتیکی رخ می‌دهد. تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی مناسب، از نکات کلیدی کنترل علائم و جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه هستند؛ اما چه غذاهایی برای سنگ کلیه خوب است؟

همه چیز درباره انواع سنگ کلیه! آیا می دانید چند نوع سنگ کلیه داریم ؟ کلیک کنید و بهترین روش درمان هر کدام را بدانید.

مصرف برخی غذاها، مانند مرکبات و سبزیجات کم‌اگزالات، می‌تواند به کاهش خطر تشکیل سنگ کمک کند؛ در حالی که مصرف غذاهای پرنمک یا حاوی اگزالات زیاد این خطر را افزایش می‌دهد. آگاهی از غذاهای مفید برای کلیه، به کاهش عوارض این بیماری کمک می‌کند و باعث بهبود عملکرد کلیه‌ها نیز می‌شود. در ادامه این مقاله از سایت دکتر نامداری، به بررسی غذاهای مناسب و نامناسب برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه و نکات مهم در رژیم غذایی آن‌ها می‌پردازیم.

لیست غذاهای مفید برای کلیه؛ هر آنچه بهتر است بخورید!

برخی از مواد غذایی به دلیل داشتن ترکیبات خاص، مانند سیترات  پتاسیم و آنتی‌اکسیدان‌ها، از تجمع مواد معدنی در کلیه‌ها جلوگیری کرده و دفع طبیعی سموم را تسهیل می‌کنند و از غذاهای مفید برای کلیه هستند؛ همچنین به کاهش التهاب و بهبود جریان خون در کلیه‌ها کمک خواهند کرد. با این وجود، در پاسخ به سوال، بیماران سنگ کلیه چه بخورند، باید گفت:

  1. میوه و سبزیجات آبدار
  2. مواد غذایی سرشار از سیترات
  3. غذاهای کم‌نمک
  4. مواد غذایی حاوی کلسیم طبیعی
  5. حبوبات و غلات کامل
  6. منابع پروتئین گیاهی
  7. آب و مایعات مفید

معرفی نوشیدنی مناسب برای درد کلیه ! کلیک کنید و با بهترین راه حل های طبیعی برای تسکین درد کلیه ها آشنا شوید .

1.      میوه و سبزیجات آبدار

میوه و سبزیجات آبدار از غذاهای مفید برای کلیه هستند و به افزایش حجم ادرار و کاهش غلظت مواد معدنی مضر کمک می‌کنند. برای مثال، مصرف میزان بالای آب هندوانه، موجب افزایش حجم ادرار می‌شود؛ همچنین، خوردن خیار و کرفس به کاهش غلظت مواد معدنی در ادرار کمک می‌کند.

2.      مواد غذایی سرشار از سیترات

سیترات ماده‌ای است که از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری می‌کند؛ از این رو، لیموترش و پرتقال که حاوی سیترات طبیعی هستند، در تنظیم pH ادرار و کاهش احتمال تشکیل سنگ مؤثر می‌باشند. گریپ‌فروت نیز میوه‌ای غنی از سیترات و از غذاهای مفید برای کلیه برای بیماران سنگ کلیه است.

3.      غذاهای کم نمک

مصرف مقدار کم نمک، خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش می‌دهد. غذاهای تازه مانند سبزیجات بخارپز، برنج قهوه‌ای و پروتئین‌های کم‌ چرب، از غذاهای مفید برای کلیه به شمار می‌آیند.

4.      مواد غذایی غنی از کلسیم طبیعی

کلسیم، اگزالات موجود در دستگاه گوارش را جذب کرده و مانع تشکیل سنگ کلیه می‌شود؛ از این رو، مصرف ماست کم‌چرب، شیر و پنیرهای کم‌نمک متناسب با شرایط عمومی بیمار از غذاهای مفید برای کلیه است.

5.      حبوبات و غلات کامل

این مواد غذایی از غذاهای مفید برای کلیه هستند، مانند جو دو سر، برنج قهوه‌ای و نان به دلیل فیبر بالا به کاهش جذب اگزالات در روده کمک می‌کنند.

6.      آب و مایعات مفید

نوشیدن آب کافی و مایعات سالم، مانند آبلیمو طبیعی به حفظ هیدراتاسیون و کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه کمک خواهد کرد و از غذاهای مفید برای کلیه هستند.

یک رژیم غذایی متعادل، متشکل از میوه‌ها، سبزیجات، مواد کم‌چرب و کم‌سدیم به بیماران مبتلا به سنگ کلیه در مدیریت بهتر بیماری و کاهش خطر عود کمک می‌کند؛ با این وجود، مشاوره با پزشک یا متخصص تغذیه، شما را به خوبی راهنمایی کرده تا بدانید، بهتر است بیماران سنگ کلیه چه بخورند.

بررسی غذاهای مضر برای سنگ کلیه؛ آنچه نباید مصرف کنید!

اینکه شما بدانید غذاهای مفید برای کلیه چه غذاهایی هستند، به تنهایی کافی نیست، بلکه آشنایی با غذاهایی که باید از خوردنشان پرهیز کنید نیز، ضروری است. مواد غذایی مضر برای سنگ کلیه معمولاً حاوی مقدار زیادی نمک، اگزالات یا پروتئین حیوانی هستند که می‌توانند باعث تجمع مواد معدنی و افزایش احتمال تشکیل سنگ شوند؛ علاوه بر این، مصرف زیاد این غذاها، تعادل ترکیبات شیمیایی ادرار را برهم زده و دفع سموم از بدن را دشوارتر می‌کند. از جمله غذاهایی که برای سنگ کلیه مضر هستند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. غذاهای حاوی اگزالات زیاد
  2. پروتئین حیوانی
  3. غذاهای شور
  4. نوشیدنی‌های دارای قند زیاد و گازدار
  5. شکلات و کاکائو
  6. الکل

1.      غذاهای حاوی اگزالات زیاد

اگزالات ماده‌ای است که با ترکیب شدن با کلسیم موجود در کلیه، موجب ایجاد سنگ کلیه می‌شود. کاهش مصرف این مواد غذایی الزامی است؛ از این رو، در پاسخ به سوال بیماران سنگ کلیه چه بخورند، باید بدانید، مصرف اسفناج و ریواس، به عنوان منابع غنی از اگزالات که باعث تشکیل سنگ کلیه می‌شوند، ممنوع است.

2.      پروتئین حیوانی

مصرف بیش از حد پروتئین‌های حیوانی، فشار مضاعفی بر کلیه‌ها وارد کرده و سطح اسید اوریک بدن را افزایش می‌دهد. این امر به تشکیل سنگ‌های اسید اوریکی نیز منجر می‌شود، پس از خوردن مواد غذایی زیر، خودداری کنید:

  1. گوشت قرمز
  2. مرغ
  3. ماهی و غذاهای دریایی

3.      غذاهای شور

نمک زیاد، باعث افزایش کلسیم در ادرار شده و خطر تشکیل سنگ‌های کلیوی را افزایش می‌دهد. با این وجود، غذاهایی مانند فست‌فودها، تنقلات شور (مانند چیپس و پفک) و کنسروها و غذاهای فراوری‌شده، باید در رژیم غذایی شما محدود شوند.

4.      نوشیدنی‌های دارای قند زیاد و گازدار

نوشیدنی‌های حاوی قند و اسید فسفریک (مانند نوشابه‌ها)، می‌توانند سطح اگزالات و کلسیم ادرار را افزایش دهند و خطر تشکیل سنگ کلیه را بیشتر کنند.

5.      شکلات و کاکائو

شکلات دارای مقدار قابل توجهی اگزالات است و جزو غذاهای مفید برای کلیه، محسوب نمی‌شود.

6.      الکل

مصرف الکل، تعادل الکترولیت‌ها را مختل کرده و عملکرد کلیه‌ها را تضعیف می‌کند که این امر فضا را برای شکل‌گیری سنگ‌ها مهیا خواهد کرد.

نکات مهم در رژیم غذایی؛ بیماران سنگ کلیه چه بخورند

در کنار توجه به اینکه غذاهای مفید برای کلیه چیست و از چه غذاهایی باید پرهیز کرد، رعایت اصولی کلی در برنامه غذایی روزانه بیماران، از اهمیت زیادی برخوردار است. این نکات نه‌تنها به حفظ سلامت کلیه‌ها کمک می‌کنند، بلکه عملکرد کلی سیستم گوارش را نیز بهبود می‌بخشند. برخی از مهم‌ترین نکات تغذیه‌ای که بیماران مبتلا به سنگ کلیه باید رعایت کنند، عبارتند از:

  1. افزایش مصرف آب؛ روزانه حداقل ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید تا ادرار رقیق‌تر شده و مواد معدنی و املاح جمع نشوند.
  2. کاهش مصرف نمک؛ از اضافه کردن نمک زیاد به غذا و مصرف مواد غذایی شور مانند چیپس و شوریجات مثل خیارشور، پرهیز کنید.
  3. متعادل کردن مصرف کلسیم؛ مصرف کلسیم از طریق مواد غذایی طبیعی مانند لبنیات کم‌چرب را در برنامه غذایی خود لحاظ کنید؛ اما از مکمل‌های کلسیم بدون مشورت پزشک استفاده نکنید.
  4. محدود کردن پروتئین حیوانی؛ میزان مصرف گوشت قرمز، مرغ و ماهی را کاهش دهید و به منابع پروتئینی گیاهی، مانند حبوبات یا سویا روی آورید.
  5. افزایش مصرف فیبر؛ غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات فیبردار را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
  6. مشورت با پزشک؛ پیش از تغییرات اساسی در رژیم غذایی، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید تا بدانید چه غذاهایی برای سنگ کلیه خوب است.

بیماران سنگ کلیه چه بخورند، بهترین بایدها و نبایدهای پزشکی!

بیماران سنگ کلیه چه بخورند، بهترین بایدها و نبایدهای پزشکی!

رژیم غذایی مناسب در کنار مصرف غذاهای مفید برای کلیه، نقش کلیدی در مدیریت بیماری و پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ کلیه دارد. نوشیدن مایعات کافی، انتخاب غذاهای غنی از سیترات، کلسیم طبیعی و میوه‌ها و سبزیجات پرآب، می‌تواند به کاهش غلظت مواد معدنی مضر در ادرار کمک کند؛ در عین حال، پرهیز از غذاهای سرشار از سدیم، اگزالات و پروتئین‌های حیوانی مضر نیز، خطر تشکیل سنگ‌های کلیوی را به حداقل می‌رساند.

اگر شما نیز به دنبال دریافت مشاوره تخصصی هستید و می‌خواهید بدانید چه غذاهایی برای سنگ کلیه خوب است، می‌توانید با دکتر فرشاد نامداری، رتبه دوم کشوری بورد تخصصی اورولوژی و فوق تخصص ارولوژی  تهران، در ارتباط باشید.

  • شماره‌های تماس: ۸۸۷۷۶۸۰۱، ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸
  • سایت اینترنتی: com
  • آدرس: خیابان ولیعصر عج، ۳۰۰ متر پایین‌تر از ونک، بالاتر از پل همت، بن‌بست سیدالشهدا، در ساختمان رهام، پلاک ۸، واحد ۱

https://www.healthline.com/health/kidney-stone-diet#what-to-eat-and-drink

https://www.kidney.org/kidney-topics/kidney-stone-diet-plan-and-prevention

https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-stones/eating-diet-nutrition

https://www.brownhealth.org/be-well/5-foods-help-prevent-kidney-stones#:~:text=Eat%20calcium%20rich%20foods.,that%20are%20rich%20in%20oxalate.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید