سوزاک یک بیماری مقاربتی شایع است. این بیماری سالانه صدها هزار مرد و زن را در جهان تحت تاثیر قرار میدهد. با اینکه سوزاک به آسانی درمان میشود اما میتواند باعث عوارض جدی و گاهی دائمی در مرد و زن شود.
عفونت در زنان در صورت عدم درمان میتواند باعث بیماریهای التهابی لگن شود که ممکن است به لولههای فالوپ (لولههایی که تخمدان را به رحم متصل میکنند) آسیب بزنند یا حتی منجر به ناباروری شوند. عدم درمان سوزاک میتواند خطر حاملگی خارج رحمی را افزایش دهد.
سوزاک در مردان میتواند باعث اپیدیدیمیت شود که یک بیماری دردناک در بیضهها است و گاهی اوقات در صورت عدم درمان میتواند منجر به ناباروری شود. بدون درمان به موقع، سوزاک میتواند بر پروستات تاثیر بگذارد و منجر به زخم داخل مجرای ادرار و در نتیجه درد و سوزش هنگام ادرار شود. سوزاک میتواند به جریان خون یا مفاصل نیز انتقال پیدا کند، این وضعیت میتواند تهدید کننده حیات باشد. همچنین افراد مبتلا به سوزاک راحتتر در معرض ابتلا به HIV هستند. افراد مبتلا به عفونت HIV و سوزاک بیشتر از افرادی که فقط حامل HIV هستند امکان انتقال این ویروس به فرد دیگر را دارند. مشاورین ما آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه میباشند. شما میتوانید با شماره 02188776801 تماس حاصل نمایید.
دلایل
سوزاک عفونت ناشی از باکتری نیسریا گونورهآ میباشد؛ این بیماری نه تنها بر دستگاه تناسلی تاثیر میگذارد بلکه میتواند غشاهای مخاطی، گلو، چشمها و مقعد را نیز تحت تاثیر قرار دهد. عفونت در اثر تماس جنسی با یک فرد آلوده از طریق آلت تناسلی، واژن، مقعد یا دهان انتقال پیدا میکند. در مردان برای انتقال یا ابتلا به سوزاک نیازی به انزال نمیباشد. سوزاک همچنین میتواند در حین زایمان از یک مادر آلوده انتقال پیدا کند.
با اینکه تمام افرادی که از نظر جنسی فعال هستند در خطر ابتلا به سوزاک میباشند، اما بیشترین نرخ ابتلا به این عفونت در نوجوانان، جوانان و آفریقایی آمریکاییها رخ میدهد.
علائم سوزاک
ممکن است با وجود عفونت فعال سوزاک، علائمی وجود نداشته باشد. علائم این بیماری میتوانند از ۱ تا ۱۴ روز پس از قرارگیری در معرض آن ظاهر شوند.
علائم در مردان و زنان کمی متفاوت است که شامل موارد زیر میباشند:
در مردان:
- ترشحات سفید، زرد یا سبز از مجرای ادرار که شبیه به چرک میباشند.
- درد در بیضه یا کیسه بیضه
- درد و سوزش هنگام ادرار و یا تکرر ادرار
- ترشحات مقعد، خارش، درد یا خونریزی هنگام خروج مدفوع
- گلو درد، خارش، مشکل بلعیدن، یا تورم غدد لنفاوی گردن
- چشم درد، حساسیت به نور و یا ترشحاتی از چشم که شبیه به چرک هستند.
- قرمزی، تورم، گرما یا درد مفاصل
در زنان:
- درد حین مقاربت جنسی
- تب
- ترشحات زرد یا سبز رنگ از واژن
- تورم فرج
- خونریزی در بین دورههای قاعدگی
- خونریزی پس از رابطه جنسی
- استفراغ و یا درد شکمی یا لگنی
- درد یا تکرر ادرار
- ترشحات مقعد، خارش، درد یا خونریزی هنگام خروج مدفوع
- گلو درد، خارش، مشکل بلعیدن یا تورم غدد لنفاوی گردن
- چشم درد، حساسیت به نور و یا ترشحاتی از چشم که شبیه به چرک هستند.
- قرمزی، تورم، گرما یا درد مفاصل
تشخیص
در برخی شرایط، پزشک ممکن است آزمایشی را برای سوزاک علاوه بر سایر بیماریهای مقاربتی توصیه کند.آزمایشهای سوزاک را میتوان با تحلیل نمونه ادرار یا نمونهای از یک ناحیهی آسیب دیده انجام داد. نمونهها اغلب از آلت تناسلی مرد، دهانه رحم، مجرای ادرار، مقعد و گلو گرفته میشوند. کیتهای خانگی برای زنان نیز وجود دارند که شامل سوآبهایی برای نمونهگیری از واژن میباشند. این کیتها به آزمایشگاه فرستاده میشوند و نتایج مستقیماً به اطلاع فرد میرسند.
درمان سوزاک
در صورتی که آزمایش عفونت سوزاک مثبت باشد، بیمار و همسر وی باید تحت درمان با آنتیبیوتیک قرار بگیرند و تا زمان اتمام درمان از رابطه جنسی اجتناب کنند. پس از اتمام درمان، برای بیشتر افراد نیازی به مراجعه جهت آزمایش نمیباشد. هرچند برای برخی بیماران توصیه به آزمایش مجدد میشود و پزشک در این خصوص تصمیم خواهد گرفت. آزمایش مجدد باید ۷ روز پس از درمان انجام شود.
در صورتی که یک زن باردار باشد و مبتلا به سوزاک شده باشد، به نوزاد پماد چشم داده می شود تا از انتقال سوزاک جلوگیری شود. هرچند ممکن است در صورتی که عفونت چشمی ایجاد شود نیاز به آنتی بیوتیک باشد.
پیشگیری
روشهای متعددی برای پیشگیری از ابتلا یا انتقال سوزاک وجود دارند که عبارتند از:
- خودداری از رابطه جنسی
- استفاده از کاندوم برای مقاربت جنسی
- استفاده از کاندوم یا یک محافظ دندانی برای رابطه جنسی دهانی
- اطمینان از عدم آلودگی همسر یا شریک جنسی
در صورتی که همسر یک شخص در معرض سوزاک قرار گرفته باشد یا هر گونه علائم عفونت را داشته باشد، باید با پزشک مشورت کرد.
سوالات متداول
ترشحات سوزاک به چه صورت هستند؟
ترشحات سوزاک که از آلت تناسلی مرد یا واژن بیرون میآیند معمولاً غلیظ و متمایل به زرد هستند. در برخی موارد ممکن است رقیق و آبکی باشند.
ترشحات سوزاک چه بویی دارند؟
این ترشحات معمولاً و به خصوص در زنان بدبو هستند.
آیا سوزاک به خودی خود برطرف میشود؟
برطرف شدن سوزاک بطور خود به خود امکانپذیر است، اما بسیار غیرمحتمل میباشد. پس از بروز علائم، باید بلافاصله درمان شوند زیرا نه تنها ناراحت کننده هستند بلکه میتوانند منجر به مشکلات جدی سلامتی نیز بشوند.
سوزاک تا چه حد متداول است؟
سوزاک یک بیماری عفونی بسیار شایع میباشد.
چگونه به سوزاک مبتلا میشویم؟
سوزاک از طریق تماس با آلت تناسلی، واژن، دهان یا مقعد انتقال پیدا میکند. برای ابتلا یا انتقال سوزاک نیازی به انزال نمیباشد. سوزاک همچنین میتواند از طریق یک مادر آلوده در حین زایمان به فرزند انتقال یابد. ابتلا به سوزاک به این معنی نیست که فرد نمیتواند مجدداً به سوزاک مبتلا شود.
چه کسانی مبتلا به سوزاک میشوند؟
هر شخصی که رابطه جنسی داشته باشد میتواند دچار سوزاک شود.
علائم چه زمانی ظاهر میشوند؟
در مردان، علائم معمولاً دو یا هفت روز پس از عفونت ظاهر میشوند اما میتواند تا ۳۰ روز نیز بطول بیانجامد. اغلب در افراد مبتلا به سوزاک علائمی وجود ندارد؛ ۱۰ تا ۱۵ درصد از مردان و حدود ۸۰ درصد از زنان ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. افرادی که علائمی از خود نشان نمیدهند بیشتر در خطر ابتلا به عوارض سوزاک هستند. این افراد همچین ناآگاهانه عفونت را انتقال میدهند.
سوزاک چه تاثیری بر زن باردار و فرزند وی میگذارد؟
در صورتی که یک زن باردار مبتلا به سوزاک باشد، ممکن است این بیماری را در حین زایمان واژینال به فرزند خود انتقال دهد. این بیماری میتواند باعث کوری، عفونت مفصل یا یک عفونت خونی تهدیدکننده حیات در کودک شود. درمان سوزاک به محض شناسایی آن در زن باردار خطر این مشکلات را کاهش میدهد. زنان باردار باید در صورت نیاز جهت معاینه، آزمایش و درمان به پزشک مراجعه کنند.