در این مقاله درباره‌ی علت و درمان پرولاکتین بالا در مردان و ارتباط آن با ناباروری آقایان بیشتر توضیح داده شده است.پرولاکتین (همچنین به عنوان لاکتوتروپین شناخته می‌شود) هورمونی است که توسط غده هیپوفیز تولید می‌شود که در ناحیه پایینی مغز ما قرار دارد و عمدتاً مسئول رشد غدد پستانی در بافت پستان، تولید شیر و شیردهی است. همچنین به چندین فرآیند و عملکرد بدن کمک می‌کند. در کل بیشتر غده هیپوفیز شما مسئول تولید و ترشح پرولاکتین است، اما دستگاه‌ها و قسمت های دیگر بدن شامل سیستم عصبی مرکزی، سیستم ایمنی، رحم و غدد پستانی زیر نیز قادر به تولید پرولاکتین هستند.

مطالعه بیشتر : ایا واریکوسل گرید ۳ باعث ناباروری میشود، برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید .

به طور معمول، هم مردان و هم زنان مقادیر کمی پرولاکتین در خون دارند. سطح پرولاکتین بالا در مردان توسط هورمون‌های دیگری به نام فاکتورهای بازدارنده پرولاکتین (PIF) مانند دوپامین کنترل می‌شود. بیماری هایپر پرولاکتینمیا، همان وجود بیش از حد پرولاکتین در خون است. در مردان، بالا بودن پرولاکتین در مردان می‌تواند باعث ناتوانی جنسی (عدم توانایی در نعوظ در هنگام رابطه)، هیپوگنادیسم (اختلالی است که در آن غدد تولید مثل مرد یا بیضه‌ها تستوسترون کافی تولید نمی‌کنند)، کاهش میل به رابطه و افزایش ناباروری می‌شود.

tel://02188776801

یک مرد مبتلا به مشکل هایپرپرولاکتینمی درمان نشده ممکن است اسپرم کمتری تولید کند یا اصلاً اسپرم ایجاد نکند. طور معمول، پرولاکتین بالا  در مردان پس از درمان، علائم ناباروری و اختلال عملکرد جنسی به طور کامل برطرف می‌شود. یک سبک زندگی سالم که شامل تغذیه مناسب، ورزش و کنترل وزن است می‌تواند سطح طبیعی تستوسترون و پرولاکتین را در مردان حفظ کند.جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی درمان ناباروری به علت پرولاکتین بالا در مردان و یا رزرو نوبت در مطب دکتر فرشاد نامداری با شماره تلفن ‌های ۰۲۱۸۸۷۷۶۸۰۱ – ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸ تماس حاصل فرمایید. فراموش نکنید شما با بهترین فوق تخصص ناباروری مردان در ایران در حال مشاوره و تماس هستید .

دلایل شایع پرولاکتین بالا در مردان چیست؟

به هر دلیلی ممکن است سطح پرولاکتین افزایش یابد. یکی از علل شایع تر، تشکیل تومور خوش خیم در غده هیپوفیز است. این رشد غیر سرطانی، معروف به پرولاکتینوم، به طور مستقیم پرولاکتین ترشح می‌کند در حالی که سطح سایر هورمون های جنسی را کاهش می دهد.بیماری‌های تحت تأثیر بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس نیز می‌توانند باعث بروز مشکلی به نام هایپر پرولاکتینمی شوند. هیپوتالاموس به عنوان پیوند بین سیستم عصبی و غده هیپوفیز عمل می‌کند. افزایش سطح پرولاکتین اغلب می‌تواند به طور مستقیم با تومور، ضربه یا عفونت هیپوتالاموس در ارتباط باشد.

برخی دیگر از دلایل رایج پرولاکتین بالا در مردان شامل موارد زیر می باشد:

  • کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار)
  • مصرف داروهایی که برای افسردگی، روان پریشی و فشار خون بالا داده می‌شوند
  • مصرف گیاهانی از جمله شنبلیله، دانه‌های رازیانه و شبدر قرمز
  • تحریک دیواره قفسه سینه (از طریق زخم های ایجاد شده در اعمال جراحی)
  • وارد شدن استرس یا انجام ورزش (معمولاً با مداومت زیاد یا  شدت بالا)
  • مصرف غذاهای خاص
  • ابتلا به بیماری‌های مزمن کبد و کلیه (سیروز کبدی، نارسایی مزمن کلیه)
  • مسدود کننده های اسید (Tagamet)
  • استروژن
  • تقریباً در یک سوم موارد هیپرپرولاکتینمیا (پرولاکتین بالا) نیز هیچ علتی یافت نمی‌شود.

اگر هر یک از علائم ذکر شده در بالا را دارید، به دنبال درمان پزشکی باشید. در صورت تشخیص، هایپر پرولاکتینمی یا آدنوم هیپوفیز، مشاوره تخصصی با متخصص غدد داخلی و یا متخصص اورولوژی توصیه می‌شود.

مطالعه بیشتر : برای آشنایی با درمان فوری درد کلیه خانگی ، کلیک کنید .

علائم کم شدن تستوسترون، افزایش پرولاکتین و ناباروری مردان

از آنجا که ممکن است سوال پیش آید که پرولاکتین بالا در مردان نشانه چیستباید بدانید که بروز پرولاکتین بالا در مردان همیشه با علائم آشکار بروز نمی‌کند، تشخیص آن گاه دشوار است. در برخی موارد، سردردهای ناشی از تومور هیپوفیز یا تغییرات بینایی ممکن است اولین علامت این بیماری در مردان باشد. مشاهده‌ی علائم نیز می‌تواند بسته به سن فرد متفاوت باشد.

علائم کم شدن تستوسترون افزایش پرولاکتین وناباروری مردان چیست

سایر علائم پرولاکتین بالا در مردان شامل موارد زیر می باشد:

  • کاهش و یا از دست دادن میل جنسی
  • اختلال در نعوظ
  • کاهش احساس خوب بودن
  • بروز حالت افسردگی در فرد
  • بروز مشکلاتی در تمرکز و حافظه
  • خستگی
  • تغییر خلق و خو و تحریک پذیری
  • از دست دادن قدرت ماهیچه و هماهگی در حرکات بدن
  • ریزش موهای بدن
  • نازک شدن استخوان‌ها (پوکی استخوان)
  • افزایش چربی بدن
  • رشد سینه‌ها در مردان (ژنیکوماستی)
  • ناباروری

چگونه میزان پرولاکتین بالا در مردان تشخیص داده می‌شود؟

آزمایش خون می‌تواند سطح پرولاکتین را اندازه گیری کند. اگر اخیراً غذا خورده اید یا دچار استرس شده اید، گاهی اوقات سطح هورمون پرولاکتین در مردان بالاتر می‌رود. بعد از اینکه چیزی میل نکردید (حداقل ۸ ساعت ناشتا) و آرام شدید، این آزمایش ممکن است دوباره انجام شود. میزان طبیعی افزایش پرولاکتین در مردان باید ۲ تا ۱۸ نانوگرم در میلی لیتر باشد. پزشک شما همچنین ممکن است معاینه بدنی انجام دهد تا علل واضح در مورد علت بالا بودن پرولاکتین در مردان را پیدا کند.

چگونه میزان پرولاکتین بالا در مردان تشخیص داده می شود

اگر بعد از بررسی دوم هنوز سطح آن بالا باشد، پزشک ممکن است برای بررسی وجود تومور در غده هیپوفیز، از مغز عکسبرداری با ام آر آی (MRI) تجویز کند. اگر توده هیپوفیز در MRI تجسم یابد، شما به آزمایش سطح اضافی هورمون نیاز خواهید داشت. هیپوفیز انواع مختلفی از هورمون‌ها را تولید می‌کند و ممکن است تومور در منطقه هیپوفیز بر تولید هورمون‌های دیگر نیز تأثیر بگذارد.

مطالعه بیشتر : برای آشنایی با اینکه ، هیدرونفروز چیست ، کلیک کنید .

چه سؤالاتی را در هنگام ویزیت باید از پزشک سؤال کنیم؟

اگر دچار مشکل پرولاکتین بالا می‌باشید، ممکن است سؤالات زیر را از پزشک خود بپرسید:

  • چه چیزی باعث بروز این مشکل در من شد؟
  • به چه آزمایش‌هایی نیاز دارم؟
  • گزینه‌های من برای درمان چیست؟
  • مزایا و خطرات هر روش درمانی چیست؟
  • آیا ناباروری من پس از درمان هیپرپرولاکتینمی از بین می‌رود؟
  • عوارض پرولاکتین بالا در مردان چیست ؟

درمان پرولاکتین بالا در درمان چیست؟

درمان پرولاکتین بالا در مردان براساس علت است. به عنوان مثال اگر علائم پرولاکتین بالا، کم یا هیچ باشد، به درمان خاصی نیاز نیست. به‌طور کلی، هدف از درمان بازگشت پرولاکتین به سطح طبیعی و جلوگیری از بروز عوارضی همچون ناباروری است.

  •  درمان اولیه پرولاکتین بالا در مردان

مصرف داروی آگونیست دوپامین است. دوپامین، یک انتقال دهنده عصبی، ترشح هورمون هیپوفیز را از طریق گیرنده‌های موجود در سلول‌های هیپوفیز کنترل می‌کند. سلول‌های پرولاکتینوما تراکم زیادی از گیرنده‌های دوپامین دارند. آگونیست‌های دوپامین به گیرنده‌های دوپامین متصل می‌شوند و توانایی اتصال دوپامین را مسدود می‌کنند و از ترشح پرولاکتین در سلول های تومور جلوگیری می‌کنند. این‌ها به طور معمول علائم پرولاکتین بالا در مردان را بهبود می بخشد. دو موردی که بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند آگونیست‌های دوپامین کابرگولین و بروموکریپتین هستند.

همچنین تزریق تستوسترون نیز یک گزینه مناسب برای درمان ناباوری مردان و پرولاکتین بالا است.  کم کاری تیروئید با هورمون مصنوعی تیروئید نیز درمان می‌شود که باید سطح پرولاکتین را به حد نرمال برساند. اگر میزان پرولاکتین بالا در مردان به دلیل داروهای تجویز شده باشد، انواع دیگری از داروها را می‌توان استفاده کرد.  همچنین اگر داروهای تجویزی منجر به بروز بیماری  هیپرپرولاکتینمی در شما می‌شوند، پزشک معالج ممکن است انواع دیگری از داروهای مشابه را برای شما تجویز کند که سطح پرولاکتین شما را افزایش نداده یا آن‌ها را خیلی بالا نمی‌برند.

  •  جراحی برای برداشتن تومور

اگر داروها مؤثر نبوده‌اند، ممکن است از  عمل جراحی برای رفع این مشکل استفاده شود. اگر تومور بر بینایی تأثیر بگذارد، گاهی به جراحی نیاز است.

  •  پرتو درمانی

 به ندرت، اگر داروها و جراحی مؤثر نباشد، از اشعه برای کوچک شدن تومور استفاده می‌شود. برای انجام درمان پرولاکتین بالا در مردان می‌توان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه می‌توان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت. دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی می‌باشد. ایشان دانش‌آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران می‌باشند. با بهره‌گیری از دانش و تجربه ایشان می‌توان به‌خوبی از درمان پرولاکتین بالا در مردان اطمینان حاصل کرد.

سوالات متداول

1 – دلایل شایع پرولاکتین بالا در مردان چیست؟

کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار)، مصرف داروهایی که برای افسردگی، روان پریشی و فشار خون بالا داده می‌شوند ، مصرف گیاهانی از جمله شنبلیله، دانه‌های رازیانه و شبدر قرمز ، تحریک دیواره قفسه سینه (از طریق زخم های ایجاد شده در اعمال جراحی) ، وارد شدن استرس یا انجام ورزش (معمولاً با مداومت زیاد یا شدت بالا) ، مصرف غذاهای خاص ، ابتلا به بیماری‌های مزمن کبد و کلیه (سیروز کبدی، نارسایی مزمن کلیه) ، مسدود کننده های اسید (Tagamet) ، استروژن ،تقریباً در یک سوم موارد هیپرپرولاکتینمیا (پرولاکتین بالا) نیز هیچ علتی یافت نمی‌شود.

2- درمان پرولاکتین بالا در درمان چیست؟

مصرف داروی آگونیست دوپامین است. دوپامین، یک انتقال دهنده عصبی، ترشح هورمون هیپوفیز را از طریق گیرنده‌های موجود در سلول‌های هیپوفیز کنترل می‌کند. اگر داروها مؤثر نبوده‌اند، ممکن است از  عمل جراحی برای رفع این مشکل استفاده شود و در نهایت به ندرت، اگر داروها و جراحی مؤثر نباشد، از اشعه برای کوچک شدن تومور استفاده می‌شود.

 

منبع مقاله :

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22284-hyperprolactinemia

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید