بی اختیاری ادرار در مردان نشانه چیست ؟

بی اختیاری ادرار در مردان به معنی عدم توانایی کنترل مثانه است که منجر به نشت تصادفی ادرار از بدن می‌شود. بی‌اختیاری ادرار در مردان می‌تواند تا حدودی ناراحت‌کننده و یا حتی کاملاً ناتوان‌کننده باشد. در برخی از مردان، احتمال شرمندگی و خجالت ناشی از این مشکل، آن‌ها را از لذت بردن از فعالیت‌های بسیاری از جمله ورزش دور نگه داشته و باعث ناراحتی عاطفی می‌گردد.هنگامی که افراد غیرفعال باشند، احتمال ابتلا به مشکلات سلامتی مانند چاقی و دیابت افزایش می‌یابد.

بنابراین درمان فوری بی اختیاری ادرار در مردان اهمیت زیادی دارد.مهم‌ترین مرحله برای رهایی از بی‌اختیاری ادرار در مردان مراجعه به پزشکی مجرب می‌باشد. در صورتی که بی‌اختیاری ادرار  باعث شده که در خانه بمانید و نتوانید تفریحات مورد علاقه‌ی خود را انجام دهید. باید بدانید که بی اختیاری ادرار و حتی علت ادرار زیاد کاملاً قابل درمان است. با درمان مناسب و صحیح، فرد می‌تواند از انجام فعالیت‌های معمول لذت ببرد. برای اطلاع از روش‌های درمانی بی‌اختیاری ادرار در مردان و یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌ ۰۲۱۸۸۷۷۶۸۰۱ تماس حاصل نمایید.

دریافت نوبت از دکتر نامداری اورولوژیست

علت بی‌ اختیاری ادرار در مردان

اما یکی از عوامل مهم در درمان بی‌اختیاری ادرار در مردان شناخت علت عدم کنترل ادرار در مردان می‌باشد. بی‌اختیاری ادرار در مردان هنگامی ایجاد می‌شود که مغز به‌طور مناسب به مثانه سیگنال نمی‌فرستد، عضله اسفنکتر به اندازه کافی فشار وارد نمی‌کند و یا هر دو عامل وجود دارد. عضله مثانه ممکن است به دلیل مشکلی در خود عضله یا اعصاب کنترل کننده‌ی آن بیشتر یا کمتر از حد معمول منقبض شود. آسیب به عضلات اسفنکتر یا اعصاب کنترل کننده‌ی این عضلات می‌تواند منجر به عملکرد ضعیف اسفنکتر شود.

همه چیز در مورد بی اختیاری مردان

 بی‌اختیاری ادرار در مردان می‌توانند از نوع ساده تا پیچیده متغیر باشد. یک مرد ممکن است دارای علائمی باشد که احتمال ابتلا به بی‌اختیاری ادرار در مردان را افزایش می‌دهند، از جمله:

  • نقایص مادرزادی: مشکلاتی در رشد دستگاه ادراری
  • سابقه‌ی سرطان پروستات: جراحی یا پرتودرمانی برای سرطان پروستات می‌تواند منجر به بی‌اختیاری در مردان به صورت موقت یا دائمی شود.

 بی‌اختیاری یک بیماری نیست، بلکه می‌تواند از علائم برخی بیماری‌ها یا ناشی از رویدادهای خاصی در طول زندگی مرد باشد.  بیماری‌ها یا مشکلاتی که ممکن است احتمال ابتلا به بی‌اختیاری ادرار در مردان را افزایش دهند شامل موارد زیر می‌باشند:

  • بزرگی خوش‌خیم پروستات می‌تواند زمینه بروز بی‌اختیاری ادرار در مردان باشد.
  • سرفه مزمن
  • مشکلات عصبی
  • عدم فعالیت بدنی
  • چاقی
  • بالا رفتن سن

علت بی اختیاری ادرار در خواب مردان

بی اختیاری ادرار در خواب مردان یکی از مشکلاتی است که می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی به ویژه مشکلات روحی و اجتماعی در افراد بالغ شود. اما علت بی اختیاری ادرار در خواب مردان چیست؟ بدن ما در شب یک هورمون ضد ادرار به نام ADH تولید می‌کند که تولید ادرار کلیه را در هنگام خواب کند می‌کند. در افراد مبتلا به شب‌ادراری، این هورمون به اندازه کافی برای کاهش تولید ادرار تولید نمی‌شود که اغلب منجر به بی اختیاری ادرار در خواب مردان می‌شود.

 بی اختیاری مردان یک بیماری

بی اختیاری ادرار در خواب  می‌تواند نشانه ابتلای فرد مبتلا به یک بیماری زمینه‌ای،  وجود مشکل در مثانه یا  به خاطر مصرف داروهای خاصی باشد. معمولاً در افراد بزرگسال علت این عارضه بیش‌ فعالی عضلات مثانه  می‌باشد. همچنین احتمال دارد که مواردی مانند ابتلای به بیماری دیابت، آپنه خواب، عفونت ادراری، مشکلات هورمونی و سبک زندگی نیز موجب بروز بی اختیاری ادرار در مردان در هنگام  شب شوند.با درمان علت بی اختیاری ادرار در خواب  می‌توان مشکل بی اختیاری ادرار در خواب مردان را به طور قطعی برطرف کرد. گاهی درمان دارویی به کاهش این عارضه کمک کرده و البته آخرین گزینه برای درمان این مشکل عمل جراحی است.

مطالعه بیشتر : برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد ، رنگ ادرار نشانه چیست ، کلیک کنید .

انواع بی‌ اختیاری ادرار در مردان

انواع بی‌ اختیاری ادرار در مردان شامل موارد زیر می‌باشند:

  • بی‌اختیاری اضطراری
  • بی‌اختیاری استرسی
  • بی‌اختیاری عملکردی
  • بی‌اختیاری سرریزی
  • بی‌اختیاری زودگذر

تشخیص بی‌ اختیاری ادرار در مردان

مردان حتی در صورتی که احساس شرمندگی می‌کنند باید با مراجعه به یک متخصص اورولوژی (پزشکی که در مشکلات ادراری تخصص دارد) در زمینه ابتلای به  بی‌اختیاری ادرار مشورت کنند. برای تشخیص بی‌ اختیاری ادرار  در مردان پزشک موارد زیر را انجام می‌دهد تا دلیل این مشکل را مشخص کند.

  • سابقه خانوادگی یا شخصی ابتلای فرد به بی‌اختیاری ادرار در مردان را بررسی می‌کند.
  • یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد.
  • آزمایش‌های تشخیصی از جمله  معاینه مقعد با انگشت،  آزمایش ادرار،  کشت ادرار،  آزمایش خون،  تست اورودینامیک را می‌تواند انجام داده یا درخواست کند.

درمان بی‌ اختیاری ادرار در مردان

درمان بی‌ اختیاری ادرار در مردان بستگی به نوع بی‌اختیاری ادرار دارد.

روش درمانی بی‌ اختیاری اضطراری

پزشک به عنوان اولین گزینه درمانی ممکن است تکنیک‌ هایی را برای درمان بی‌ اختیاری ادرار در مردان توصیه کند و در صورتی که این درمان‌ ها موفقیت‌آمیز نباشند، احتمالاً بی‌ اختیاری اضطراری و یا حتی علت تکرر ادرار در زنان را از طریق دارو، تحریک و جراحی تحت درمان قرار دهد.

تغییرات رفتاری و شیوه زندگی

مردان مبتلا به بی‌ اختیاری اضطراری ممکن است بتوانند با ایجاد تغییرات رفتاری و شیوه زندگی این مشکل را کاهش دهند:

  • تغذیه و رژیم غذایی
  • شرکت در فعالیت فیزیکی
  • کاهش وزن
  • پیشگیری از یبوست: ورزش منظم برای سلامت و پیشگیری و درمان بی‌اختیاری ادرار در مردان لازم و ضروری است.
  • ترک سیگار

از بی اختیاری مردان چه میدانید

آموزش مثانه

آموزش مثانه به معنی تغییرات عادات جهت کاهش بروز بی‌ اختیاری ادرار در مردان است. ممکن است پزشک به یک مرد توصیه کند که در فواصل منظم و بسته به وضعیت مثانه خود به دستشویی مراجعه کند. فرد می‌تواند به تدریج فاصله بین مراجعات به دستشویی را طولانی‌تر کند تا مثانه کشیده شود و بتواند ادرار بیشتری را حفظ کند.

تمرینات عضلات کف لگن

تمرینات عضله کف لگن یا  تمرین کگل شامل تقویت عضلات کف لگن می‌باشند. عضلات قوی کف لگن ادرار را به‌صورت مؤثرتری در مقایسه با عضلات ضعیف نگه می‌دارند. مردان نیازی به تجهیزات مخصوصی برای تمرینات کگل ندارند. این ورزش‌ها شامل سفت و شل کردن عضلاتی است که جریان ادرار را کنترل می‌کنند. تمرینات کف لگن نباید در حین دفع ادرار انجام شوند. پزشک می‌تواند به بیمار نحوه انجام صحیح این تکنیک را آموزش دهد.

سرکوب و کنترل اضطرار

با استفاده از برخی تکنیک‌ها، مرد می‌تواند اضطرار برای دفع ادرار را کنترل کند. سرکوب و کنترل اضطرار روشی برای مردان جهت یادگیری کنترل مثانه است به‌طوری که ترسی از پیدا کردن دستشویی نداشته باشند. برخی از مردان از تکنیک‌های پرت کردن حواس برای منحرف کردن ذهن خود از ادرار کردن استفاده می‌کنند. برخی دیگر نفس‌های بلند و آرام‌بخش می‌کشند و بی حرکت ماندن نیز می‌تواند کمک کند. انجام تمرینات کف لگن نیز در سرکوب و کنترل کردن اضطرار برای دفع ادرار مؤثر می‌باشد.

درمان دارویی

ممکن است پزشک داروهایی را برای درمان بی‌اختیاری ادرار در مردان تجویز کند که مثانه را شل می‌کنند، اسپاسم‌های مثانه را کاهش می‌دهند یا بزرگی پروستات را برطرف می‌کنند.

تحریک الکتریکی عصب

در صورتی که تغییرات رفتاری و شیوه زندگی و داروها باعث بهبود علائم نشوند، متخصص اورولوژی ممکن است تحریک الکتریکی عصب را به عنوان گزینه‌ای برای پیشگیری از بی‌اختیاری ادرار در مردان، تکرر ادرار و سایر علائم توصیه کند. تحریک الکتریکی عصب شامل تغییر رفلکس‌های مثانه با استفاده از پالس‌های برقی است. دو نوع متداول تحریک الکتریکی عصب شامل تحریک عصب تیبیال از راه پوست و تحریک عصب خاجی می‌باشند.

عوامل حجم دهنده

متخصص اورولوژی برای رفع مشکل بی‌اختیاری ادرار در مردان می‌تواند عوامل حجم دهنده‌ای مانند گوی‌های کلاژنی و کربنی را در نزدیکی اسفنکتر ادراری برای درمان بی‌اختیاری ادرار را  تزریق ‌کند. عوامل حجم دهنده باعث می‌شوند که بافت‌ها ضخیم‌تر شده و به بسته شدن بازشدگی مثانه و در نتیجه رفع بی‌اختیاری ادرار در مردان کمک کنند.قبل از این روش، ممکن است پزشک یک آزمایش پوست انجام دهد تا مطمئن شود .

که بیمار واکنش آلرژیک به عامل حجم دهنده ندارد. متخصص اورولوژی این عمل را در مطب خود انجام می‌دهد. بیمار تحت بی‌حسی موضعی قرار می‌گیرد. متخصص اورولوژی از یک سیستوسکوپ (یک وسیله‌ی لوله مانند برای مشاهده داخل مجرای ادرار و مثانه) برای هدایت سوزن و تزریق عامل حجم دهنده استفاده می‌کند.در طول زمان، ممکن است بدن به تدریج برخی از عوامل حجم دهنده را حذف کند و بنابراین نیاز به تزریق مجدد خواهد بود.

درمان قطعی بی اختیاری ادرار در مردان

یکی از راه‌ های درمان قطعی بی اختیاری ادرار در مردان بهره‌گیری از عمل جراحی می‌باشد. به عنوان آخرین گزینه، جراحی برای درمان بی‌اختیاری ادرار در مردان شامل استفاده از اسفنکتر ادراری مصنوعی و اسلینگ مجرای ادرار است.  در این حالت فرد مبتلا به بی اختیاری ادرار باید ابتدا در بیمارستان (اعم از دولتی یا خصوصی) بستری شده است . و بعد از تائید گروه‌درمانی، پزشک جراح، جراحی را در بیمارستان تحت بی‌حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می‌دهد. بیشتر افراد جراحی‌شده می‌توانند همان روز بیمارستان را ترک کنند، هرچند برخی افراد ممکن است نیاز به یک شب بستری شدن در بیمارستان و پایش توسط گروه‌درمانی را داشته باشند.

  •  اسفنکتر ادراری مصنوعی

 وسیله‌ای قابل کاشت است که مجرای ادرار را تا زمانی که مرد آماده‌ی دفع ادرار باشد، بسته نگه می‌دارد. این وسیله دارای سه بخش است، بخشی به نام کاف (‌cuff) که در اطراف مجرای ادرار قرار می‌گیرد، یک مخزن بالنی کوچک که داخل شکم قرار داده می‌شود و پمپی که در کیسه بیضه قرار می‌گیرد. قسمت کاف حاوی مایعی است که باعث می‌شود دور مجرای ادرار محکم شده و مانع نشت ادرار گردد. هنگامی که زمان دفع ادرار برسد، فرد پمپ را با انگشتان خود فشار می‌دهد تا کاف خالی شود. مایع مخزن بالن را حرکت می‌دهد و به جریان ادرار اجازه می‌دهد که از مجرای ادرار عبور کند. هنگامی که مثانه خالی شد، بخش کاف به‌طور خودکار طی ۲ تا ۵ دقیقه پر می‌شود تا مجرای ادرار محکم بسته شود.

  •  اسلینگ مجراری ادرار

 پزشک عمل اسلینگ که روش فشرده‌سازی مجرای ادرار نامیده می‌شود را انجام می‌دهد تا باعث تقویت مجرا شود که گاهی اوقات می‌تواند موجب کنترل بهتر ادرار گردد. پزشک از طریق برشی در بافت بین کیسه بیضه و مقعد که پرینه نامیده می‌شود، از بخشی از بافت انسانی یا یک توری برای فشرده کردن مجرای ادرار بر روی استخوان شرمگاهی استفاده می‌کند. جراح انتهای بافت یا توری را دور استخوان‌های لگن محکم می‌کند. لیفت و فشرده‌سازی مجرای ادرار گاهی اوقات باعث کنترل بهتر ادرار می‌شود و یا حتی باعث بهبود تکرر ادرار و سوزش نیز میشود .

  • بی‌ اختیاری استرسی

مردانی که دچار بی‌اختیاری استرسی هستند می‌توانند از همان تکنیک‌های مورد استفاده در بی‌اختیاری اضطراری استفاده کنند.

  • بی‌ اختیاری عملکردی

مردان مبتلا به بی‌اختیاری عملکردی در صورتی که نگران رسیدن به موقع به دستشویی هستند می‌توانند از لباس‌ های زیر محافظتی استفاده کنند. این لباس‌ها شامل پوشک یا پدهای افراد بزرگ‌سال هستند. مردانی که دارای بی‌ اختیاری عملکردی هستند باید در مورد دلیل آن و چگونگی پیشگیری یا درمان این مشکل با یک متخصص اورولوژی مشورت کنند.

بی اختیاری مردان

  • بی‌ اختیاری سر ریزی

یک متخصص، بی‌اختیاری سرریزی ناشی از انسداد در مجاری ادرار را با عمل جراحی درمان می‌کند تا انسداد ایجاد شده را برطرف کند. مردان مبتلا به بی‌اختیاری سرریزی که ناشی از انسداد نیست، ممکن است نیاز به استفاده سوند ادراری جهت تخلیه مثانه داشته باشند.کاتتر یا سوند ادراری یک لوله‌ی باریک و منعطف است که از طریق مجرای ادرار وارد مثانه می‌شود تا ادرار را تخلیه کند.

پزشک می‌تواند چگونگی استفاده از آن را به بیمار آموزش دهد. ممکن است فرد بیمار به‌صورت گاه‌به‌گاه، چند بار در روز یا تمام اوقات نیاز به استفاده از سوند داشته باشد.سوندهای ادراری مورد استفاده به‌طور مداوم ادرار را از مثانه به کیسه‌ای که به ران متصل شده است تخلیه می‌کنند. مردانی که به‌طور مداوم از سوند ادراری استفاده می‌کنند باید مراقب علائم عفونت باشند.

  • بی‌ اختیاری زودگذر

پزشکان بی‌اختیاری زودگذر را با برطرف کردن دلیل زمینه‌ای آن درمان می‌کنند. برای مثال، در صورتی که درمان دارویی باعث افزایش تولید ادرار و در نتیجه بی‌اختیاری ادرار شده باشد، ممکن است پزشک دوز دارو را کاهش دهد یا داروی متفاوتی را پیشنهاد کند و یا داروهای ضد باکتری به نام آنتی‌بیوتیک را برای درمان عفونت‌های ادراری تجویز کند.برای انجام درمان مشکل بی اختیاری ادرار در مردان می‌توان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت.

همچنین در این زمینه می‌توان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت. دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی می‌باشد. ایشان دانش‌آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران می‌باشند. با بهره‌گیری از دانش و تجربه ایشان می‌توان به‌خوبی از درمان مشکل بی اختیاری ادرار در مردان اطمینان حاصل کرد.

منبع مقاله :

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence

https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/bed-wetting-in-adults

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید