در این مقاله در مورد اوره خون و علائم اوره بالا به طور مفصل صحبت میکنیم . مصرف بالای موارد غذایی پروتئینی و … به علاوه رفتارهای غلط دیگری که ادامه در مورد آن‌ها به تفصیل صحبت خواهیم کرد، می‌تواند زمینه ساز بالا رفتن اوره خون شوند.

اوره خون چیست؟

اوره از جمله موادی است که در پیش ساز آن منابع مختلف غذایی از جمله پروتئین‌ ها و مواد غذایی لبنی و گوشتی و … وجود دارد. اوره خون بالا زمانی رخ می‌دهد که کلیه‌های شما آسیب ببینند.

 در این حالت سموم یا مواد زائد بدنی که کلیه‌ های شما معمولاً از طریق ادرار دفع می‌کنند، در زمان ناکارآمدی کلیه در جریان خون شما وارد می‌شوند. این سموم به عنوان کراتینین و اوره شناخته می‌شوند.

tel://02188776801

بالا بودن سطوح اوره و کراتینین خون می‌تواند منجر به بروز  علائم اوره بالا و بیماری اورمی ‌شود. اورمی یک مشکل خطرناک است که زمانی رخ می‌دهد که مواد زائد مرتبط با کاهش عملکرد کلیه در خون شما تجمع پیدا کنند.

اورمی به معنای “وجود اوره در خون” است و به اثرات تجمع مواد زائد اشاره دارد. ابتلای به این بیماری می‌تواند کل بدن را تحت تأثیر قرار دهد.

بیشتر بدانید: جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اینکه کراتین خون بالا چه خطراتی دارد و چگونه سطح کراتین خون تشخیص داده می شود؟ کلیک کنید.

مشکلات بالا بودن اوره خون

اوره جز مواد زائدی است که کلیه‌ها معمولاً به دفع آن کمک می‌کنند. بالا بودن سطوح اوره خون و ظاهر شدن علائم اوره بالا در بدن می‌تواند منجر به بروز بیماری اورمی‌ شود.

اورمی یک مشکل خطرناک است که زمانی رخ می‌دهد که مواد زائد مرتبط با کاهش عملکرد کلیه در خون شما تجمع پیدا کنند.اورمی به معنای “وجود اوره در خون” است و به اثرات تجمع مواد زائد اشاره دارد.

ابتلای به این بیماری می‌تواند کل بدن را تحت تأثیر قرار دهد. اورمی یک اورژانس پزشکی است که نیاز به درمان فوری دارد. افراد مبتلا به اورمی ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند.

بالا بودن اوره خون

درمان اورمی در خانه امکان‌پذیر نیست.کلیه‌ها به عنوان فیلترهای بدن عمل می‌کنند و از شر مواد زائد و بالقوه خطرناکی که از آن عبور می‌کنند خلاص می‌شوند. اورمی یکی از علائم نارسایی کلیه و نیز از علائم اوره بالا است.

وقتی کلیه‌ها نتوانند مواد زائد را به درستی فیلتر کنند، می‌توانند وارد جریان خون شوند.اورمی یکی از عوارض نارسایی کلیه است، بنابراین درمان این بیماری مستلزم درمان کلیه‌ها است.

افراد مبتلا به اورمی معمولاً پروتئین، کراتینین و سایر مواد در خون خود دارند.این مشکل می‌تواند تقریباً تمام سیستم‌های بدن را تحت تأثیر قرار دهد. اکثر افراد مبتلا به اورمی علائمی را تجربه می‌کنند.

با این حال، افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی، که عامل خطر اصلی اورمی است، ممکن است تا زمانی که بیماری به طور قابل توجهی پیشرفت نکرده باشد، علائمی را تجربه نکنند.

مطالعه بیشتر: جهت آگاهی از اینکه برای درمان کیست کلیه چی بخوریم و آشنایی با انواع کیست کلیه، کلیک کنید.

اورمی در مقابل آزوتمی

ازوتمی بیماری دیگری است که در صورت عدم عملکرد صحیح کلیه‌ها ممکن است به عنوان یکی از علائم اوره بالا رخ دهد. این دو حالت می‌توانند هم‌زمان رخ دهند. اورمی به معنی تجمع اوره در خون است .

در حالی که آزوتمی تجمع مواد زائد نیتروژن در خون است.درمان اورمی مبتنی بر درمان علت اصلی اورمی است. پزشک ممکن است داروهای فرد را برای برخی بیماری‌های خود ایمنی تنظیم کند.

یا انسدادی مانند سنگ کلیه را با جراحی برطرف کند. داروهای فشار خون و دارو برای کنترل بهتر دیابت نیز ممکن است کمک کند.

اورمی در مقابل آزوتمی

اکثر افراد مبتلا به اورمی به دیالیز نیاز دارند. برای دیالیز از دستگاهی استفاده می‌شود که به عنوان یک کلیه مصنوعی عمل کرده و خون را فیلتر می‌کند. برخی از افراد مبتلا به اورمی نیز ممکن است نیاز به پیوند کلیه داشته باشند.

که ممکن است با جایگزینی کلیه بیمار با یک کلیه سالم صورت پذیرفته و از  بروز مشکلات بیشتر  در کلیه پیشگیری کند. خیلی از  افراد اغلب سال‌ها برای پیوند کلیه منتظر بمانند و ممکن است در حین انتظار نیاز به دیالیز داشته باشند.

علائم اوره بالا چيست؟

اما علائم اوره بالا در خون در مردان و البته زنان چیست؟ در ابتدای بیماری مزمن کلیه، ممکن است هیچ علامتی را متوجه نشوید. با این حال، زمانی که اورمی شروع شده است، کلیه‌های شما بسیار آسیب دیده اند.

یکی از نشانه‌های بارز این بیماری، احساس بی‌حسی و گزگز در دست‌ها یا پاها می‌باشد.که ممکن است ناشی از نوروپاتی اورمیک، یکی از علائم بالقوه اورمی ‌باشد.

علائم اورمی یا همان علائم اوره بالا، مشابه علائم بیماری مزمن کلیه است.این شباهت به این معنی است که افراد مبتلا به بیماری کلیوی که دچار نارسایی کلیه می‌شوند ممکن است متوجه اورمی نباشند.

افراد مبتلا به بیماری کلیوی باید به طور منظم تحت آزمایش خون و آزمایش ادرار قرار گیرند تا اطمینان حاصل شود که کلیه‌هایشان به خوبی کار می‌کند. و دارای علائم بالا بودن bun نمی‌باشند .

علائم اوره بالا چیست

توجه به این نکته ضروری است که علائم اوره بالا بین افراد متفاوت است و می‌تواند تغییر کند در اورمی ابتدا علائم کاهش فرو پیدا کرده و سپس دوباره بدتر می‌شود.

بیماری کلیوی یک بیماری که می‌تواند زندگی فرد مبتلا را به خطر بیندازد ، بنابراین افرادی که مشکوک به بیماری کلیوی یا اورمی هستند باید فوراً به پزشک مراجعه کنند.

مطالعه بیشتر: برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هیدرویورترونفروز چیست و  ایا هیدرونفروز کلیه خطرناک است؟ کلیک کنید.

برخی از علائم اوره بالا که باید افراد مراقب آن‌ها باشند شامل این موارد می‌باشد، مجموعه‌ ای از علائم به نام نوروپاتی اورمیک یا آسیب عصبی هستند.

این علائم ناشی از نارسایی کلیه، نوروپاتی می‌تواند باعث گزگز، بی‌حسی یا احساس الکتریکی در بدن، به ویژه دست‌ها و پاها شود.

  • ضعف، خستگی و سردرگمی: این علائم با گذشت زمان بدتر می‌شوند و با استراحت یا تغذیه بهتر از بین نمی‌روند.
  • حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها: برخی از افراد ممکن است به دلیل این مشکلات وزن کم کنند.
  • بروز تغییرات در آزمایش خون: اغلب، اولین علامت اورمی، وجود اوره در خون در طول آزمایش خون است.
  • افراد مبتلا به اورمی همچنین ممکن است علائم اسیدوز متابولیک را نشان دهند که در آن بدن اسید بیش از حد تولید می‌کند.

بالا بودن اوره خون و مشکلات آن

  • فشار خون بالا
  • مشکل در تمرکز
  • تورم، به ویژه در اطراف پاها و مچ پا
  • پوست خشک و خارش دار
  • تکرر ادرار، زیرا کلیه‌ها برای دفع مواد زائد سخت‌تر کار می‌کنند

عوارض بالا بودن اوره خون

بالا بودن اوره و ظاهر شدن علائم اوره بالا در بدن افراد، در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به نارسایی کلیه شود. فرد مبتلا به اورمی علائمی مانند موارد زیر پیدا می کند.

ممکن است تشنج، از دست دادن هوشیاری، حملات قلبی (به علت افزایش پتاسیم بدن) و سایر علائم مخاطره‌آمیز را تجربه کند. بالا بودن اوره می‌تواند منجر به نارسایی کلیه شود.

مطالعه بیشتر: برای آشنایی با قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت ادراری و پاسخ به این سوال که قرص سیپروفلوکساسین 500 برای چیست؟ کلیک کنید.

 نارسایی کلیه به نوبه خود ممکن است به سایر اندام‌ها نیز آسیب برساند، بنابراین از عوارض بالا بودن اوره خون اگر درمان نشود می‌تواند حتی پیامدهایی مانند نارسایی کبد یا قلب داشته باشد.

بدن شما ممکن است اسید اضافی یا عدم تعادل هورمونی و الکترولیت – به ویژه پتاسیم – را که می‌تواند بر قلب تأثیر بگذارد، جمع کند.

 

اوره خون بالا چه علائمی دارد

این مشکلات می‌توانند بر متابولیسم یا فرآیند تبدیل غذا به انرژی توسط بدن شما تأثیر بگذارند. تجمع سموم در خون شما همچنین می‌تواند باعث کلسیفیه شدن (سخت شدن) رگ‌های خونی شود.

کلسیفیکاسیون منجر به مشکلات استخوان، ماهیچه، قلب و عروق خونی می‌شود. سایر عوارض اورمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • اسیدوز (بیش از حد بودن اسید در خون).
  • کم خونی ( کم شدن قابل ملاحظه گلبول‌های قرمز در خون).
  • فشار خون بالا.
  • هیپرکالمی (بیش از حد پتاسیم در خون).
  • پرکاری پاراتیروئید (وجود بیش از حد کلسیم و فسفر در خون که منجر به افزایش سطح هورمون پاراتیروئید و ناهنجاری‌های استخوانی می‌شود).
  • کم‌کاری تیروئید (تیروئید کم‌کار).
  • ناباروری (ناتوانی در باردار شدن).
  • سوءتغذیه (کمبود مواد مغذی در بدن شما).’

علائم اوره خون بالا چگونه کنترل و کاهش پیدا میکند

عوارض اضافی اورمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ادم ریوی (مایع در ریه‌ها).
  • نقص عملکرد پلاکت و لخته شدن خون که منجر به خونریزی می‌شود
  • انسفالوپاتی اورمیک (کاهش عملکرد مغز به دلیل تجمع سم).
  • آنژین صدری (درد قفسه سینه).
  • آترواسکلروز (تصلب).
  • نارسایی قلبی.
  • بیماری دریچه قلب.
  • افیوژن پریکارد (تجمع مایعات در اطراف قلب).
  • سکته.

دلایل ابتلا به اوره خون بالا

  • فشار خون بالا ممکن است باعث مشکلات کلیوی شود که ممکن است باعث اورمی ‌شود.
  • بیماری مزمن کلیوی یا CKD می‌تواند باعث نارسایی کلیه شود و فیلتر کردن مواد زائد و تمیز نگه داشتن خون را برای کلیه‌ها دشوار می‌کند.
  • بیماری‌های کلیوی ژنتیکی مانند بیماری کلیه پلی کیستیک.
  • بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس.
  • گروهی از بیماری‌ها به نام گلومرولونفریت که به کلیه‌ها آسیب می‌رساند و باعث التهاب مزمن شده و فیلتر کردن اوره را برای کلیه‌ها دشوار می‌کنند.
  • انسداد در کلیه‌ ها یا اطراف آن: انواع سنگ کلیه بزرگ و کوچک ، تومورهای کلیه یا بزرگ شدن پروستات می‌تواند به کلیه‌ها آسیب برساند.
  • عفونت مزمن مجاری ادراری یا کلیه.

 

اورمی یا علائم اوره بالا چه خطراتی دارد

عوامل خطر در ابتلای اوره بالا

بیماری مزمن کلیه عامل خطر اصلی اورمی است. بیماری‌هایی که ممکن است خطر بیماری کلیوی را افزایش دهد شامل موارد زیر می‌باشند:

  • سابقه خانوادگی بیماری کلیوی
  • دیابت
  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی
  • همچنین افراد مسن نسبت به افراد جوان بیشتر مستعد نارسایی کلیه و اورمی هستند.
  • افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی که دیالیز نشده یا از توصیه‌های درمانی پزشک خود پیروی نمی‌کنند، ممکن است بیشتر از دیگران دچار نارسایی کلیه و اورمی ‌شوند.

پیشگیری از افزایش اوره خون

افراد مبتلا به بیماری کلیوی که نشانه ها و علائم اوره بالا  در آنها ظاهر شده است ممکن است با پیروی از برنامه درمانی تجویز شده توسط پزشک بتوانند از بروز اورمی پیشگیری کنند. با این حال، بهترین استراتژی برای جلوگیری از ابتلای به اورمی، جلوگیری از نارسایی کلیه است.

پیشگیری از افزایش اوره خون

همچون دیگر مشکلات مانند ابتلا به فشار خون بالا و دیابت، در پیشگیری از بالا رفتن اوره خون نیز افراد مختلف می‌توانند با اتخاذ یک سبک زندگی سالم و حفظ شاخص توده بدنی (BMI) سالم و رعایت رژیم غذایی متعادل و فعال ماندن از نظر بدنی از ابتلای به بالا رفتن سطوح اوره خون کمک کنند.

درمان قطعی اوره خون

دیالیز (که روشی برای پاک‌سازی خون می‌باشد) رایج‌ترین روش درمانی بالا بودن اوره خون است و همیشه روشی برای کنترل مشکلات و کلیه درد است. دو نوع دیالیز وجود دارد.

1.همودیالیز

همودیالیز از دستگاهی برای فیلتر کردن خون خارج از بدن استفاده می‌کند.

2.دیالیز صفاقی

دیالیز صفاقی از پوشش داخلی شکم و مایع مخصوص برای فیلتر کردن خون استفاده می‌کند.

اگر اورمی در نتیجه نارسایی کلیه (کلیه) در مرحله نهایی باشد، ممکن است به پیوند کلیه نیاز داشته باشید. پیوند جایگزین کلیه نارسا می‌شود برای انجام درمان بالا بودن اوره خون می‌توان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت.

همچنین در زمینه درمان قطعی اوره خون می‌توان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان کمک بگیرید .

اوره خون بالا چطور کنترل میشود

ایشان سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت. دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی می‌باشد.

ایشان دانش‌آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران می‌باشند. با بهره‌گیری از دانش و تجربه ایشان می‌توان به‌خوبی از درمان بالا بودن اوره خون اطمینان حاصل کرد.

سوالات متداول علائم اوره بالا

1- بالا بودن اوره خون چه زمانی رخ می‌دهد؟

اوره خون بالا زمانی رخ می‌دهد که کلیه‌ های شما آسیب ببینند. در این حالت سموم یا مواد زائد بدنی که کلیه‌ های شما معمولاً از طریق ادرار دفع می‌کنند، در زمان ناکار آمدی کلیه در جریان خون شما وارد می‌شوند و علائم اوره بالا در بدن شما ظاهر میشوند .

2- بالا بودن اوره خون در صورت عدم درمان منجر به بروز چه مشکلاتی می‌شود؟

اوره خون بالا اگر درمان نشود، می‌تواند منجر به نارسایی کلیه شود و ظاهر شدن علائم اوره بالا در بدن فرد میشود. فرد مبتلا به اورمی ممکن است تشنج، از دست دادن هوشیاری، حملات قلبی و سایر علائم مخاطره‌آمیز را تجربه کند.

3- چرا راهکارهای برای پیشگیری از ابتلای به اوره خون بالا وجود دارد؟

افراد مختلف می‌توانند با اتخاذ یک سبک زندگی سالم و حفظ شاخص توده بدنی ( BMI) سالم و رعایت رژیم غذایی متعادل و فعال ماندن از نظر بدنی به پیشگیری از ابتلای به بالا رفتن سطوح اوره خون و برطرف کردن علائم اوره بالا کمک کند.

منبع مقاله

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21509-uremia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320398

https://www.healthline.com/health/uremia#outlook

مقالات مرتبط

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام و عرض ادب
    من 64 سال سن دارم مقدار اوره خونم ۵۵ هستش قبلا میزان اوره
    قبلا نرمال بوده
    عوارض بالا بودن اوره خون چی هست؟

    پاسخ
    • سلام
      بالا بودن اوره خون می‌تواند نشان‌دهنده یک اتفاق مهم و خطرناک در بدن باشد.
      این ممکن است نشانه‌ی نارسایی کلیه باشد. عوارض بالا بودن اوره خون می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

      – از کار افتادن کلیه‌ها
      – مسمومیت بالا در فرد به همراه تشنج و یا از دست دادن هوشیاری
      – بروز مشکلات قلبی-عروقی، حملات قلبی و حتی مرگ
      – خارش شدید پوست ناشی از اختلالات هورمونی
      – ابتلا به بیماری آمیلوئیدوز (بیماری نادر که سبب دردناک شدن و خشک شدن مفاصل می‌شود)
      – پرخاشگری و افسردگی
      – اسیدوز (افزایش اسید در خون)
      – کم کاری تیروئید
      – هیپرکالمی (افزایش پتاسیم در خون)
      – هیپرپاراتیروئیدیسم (افزایش کلسیم و فسفر بیش از حد در خون که باعث افزایش سطح هورمون پاراتیروئید و ناهنجاری‌های استخوانی می‌شود)
      – فشار خون بالا

      اگر شما هم دچار این عوارض بالا بودن اوره خون هستید و به دنبال یک راه حل اساسی برای رهایی از این معضل هستید
      می‌توانید از متخصصان کلیه، مجاری ادرای و تناسلی کمک بگیرید.
      اظلاعات تماس: ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸

      پاسخ
  • سلام خدمت آقای دکتر
    مقدار اوره من خیلی بالا رفته
    آیا درمان قطعی اوره خون وجود دارد؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      بالا رفتن مقدار اوره خون میتواند دلایلی زیادی داشته باشد که بهتر برای درمان و تشخیص آن به پزشک متخصص مراجعه نماید
      تلفن تماس ۰۹۱۰۷۵۸۵۳۵۸ جهت دریافت مشاوره
      موفق باشید

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید