در این مقاله در مورد علت بوی بد ادرار به صورت مفصل صحبت میکنیم .ادرار مایعی دفعی از بدن ما است که در اکثر موارد بو دارد.
اغلب بوی ادرار خفیف بوده و به سختی قابل توجه و حس کردن است. با این حال، ابتلا به برخی از بیماری ها میتوانند باعث بروز بوی بد ادرار شوند.
بوی بد ادرار ممکن است باعث نگرانی فرد در مورد ابتلا به یک عارضه یا بیماری شود؛ اما بوی ادرار نشانه چیست؟
در وهله اول لازم است بگوییم که ادرار دقیقاً یک ماده خوشبو نیست. مواد دفعی مایع اغلب بوی مشخصی دارند. علت ادرار زیاد و گاها بوی آن را برخی افراد آن را شبیه آمونیاک توصیف میکنند.
با این حال، اگر ادرار شما بوی شیرین یا بوی بد، بوی ماهی یا کپک زدگی دارد در این حالت بوی بد ادرار ممکن است نشانه ابتلای فرد به عفونت یا یک عارضه دیگر باشد. همچنین ممکن است نتیجه چیزی باشد که خورده اید یا اینکه آب کافی ننوشیده اید.
انواع بوی بد ادرار نشانه چیست؟
چه چیزی میتواند باعث بروز بوی بد ادرار مانند بوی کپک زدگی و البته بدون درد شود؟ ادرار یک ماده زائد است، بنابر این میتواند انواع بوها را بر اساس آنچه میخورید، هر دارویی که مصرف میکنید، چیزی که مینوشید و حتی کاری که انجام میدهید به خود بگیرد.
در حالی که بوی بد ادرار ممکن است برای سوراخ های بینی شما هشدار دهنده باشد، به ندرت باعث نگرانی میشود. دفعه بعد که فکر کردید ادرار شما بوی خاصی دارد، این عوامل احتمالی را به عنوان علت بوی بد ادرار در نظر بگیرید.
رژیم غذایی علت بوی بد ادرار
اگر شما جزو 40 درصد افرادی هستید که پس از خوردن مارچوبه بوی مشخصی را در ادرار خود حس میکنند، احتمالاً میدانید که چگونه غذا میتواند بر ادرار تأثیر بگذارد؛ اما این ماده غذایی تنها ماده غذایی و تنها علت بوی بد ادرار و رنگ زرد علت بوی بد ادرار نیست.
سیر و پیاز دارای مواد شیمیایی حاوی گوگرد هستند و با تجزیه شدن آنها میتوانند ادرار شما را بدبو کنند. کلم بروکلی، ماهی هایی مانند سالمون و برخی ادویه ها نیز میتوانند دلیل بوی بد ادرار شما باشند.
اگر مشکوک هستید که غذا هایی علت بوی بد ادرار شما هستند، سعی کنید آن ها را برای چند روز از رژیم غذایی خود حذف کنید تا ببینید آیا بوی بد ادرار از بین میرود یا خیر.
از این رو لازم نیست برای همیشه از مصرف این غذا ها پرهیز کنید. فقط بدانید که اگر بخواهید آن ها را بخورید ممکن است بوی خاصی به ادرار شما اضافه کنند.
کم آبی بدن دلیلی بوی بد ادرار
ادرار ترکیبی از آب و مواد شیمیایی است که از بدن شما خارج میشود. اگر دچار کم آبی هستید، نسبت آب به مواد شیمیایی موجود در ادرار غلیظ کمتر خواهد بود و اصولا حالت آن به صورت ادرار زرد پررنگ خواهد بود .
این امر به مواد شیمیایی موجود در ادرار شانس بالاتری برای تولید بو میدهد. آب بو و مواد شیمیایی را به طور طبیعی رقیق میکند. سایر علائم کم آبی بدن شامل موارد زیر میباشد:
- ادرار تیره رنگ
- خشکی دهان
- احساس خستگی
- سردرد
- خشکی پوست
- افزایش تشنگی
عفونت مجاری ادراری علت بوی بد ادرار
تغییر در بوی ادرار ممکن است اولین نشانه ابتلا به عفونت دستگاه ادراری (UTI) باشد. در فاصله کوتاهی پس از این نشانه، ممکن است در هنگام ادرار کردن احساس درد کنید. بو توسط باکتری های موجود در ادرار شما ایجاد میشود.
این باکتری ها میتواند رشد کرده و به سایر قسمت های دستگاه ادراری مانند مثانه یا کلیه ها گسترش یابد. عفونت دستگاه ادراری در زنان شایع تر است زیرا مجرای ادرار زنان کوتاهتر است.
این امر احتمال راه یافتن باکتری ها به دستگاه ادراری و ایجاد عفونت را افزایش میدهد و میتواند علت بوی بد ادرار در زنان باشد.
از این رو برای برطرف کردن علت بوی بد ادرار در زنان نیاز است که عفونت مجاری ادرار را تحت درمان قرار داد.
عفونت منتقله از راه روابط جنسی دلیل بوی بد ادرار
چندین عامل عفونی منتقله از راه روابط جنسی (STIs) ، از جمله کلامیدیا و تریکومونیازیس، میتوانند باعث بروز ترشحات واژن شوند.
این ترشحات غیر معمول ممکن است بوی ادرار شما را هنگام خروج از مجرای ادرار تغییر دهد و در قالب بوی بد ادرار ظهور کند.
علائم دیگر عفونت منتقله از راه مقاربت شامل ادرار دردناک و درد میباشد که ممکن است پس از پدیدار شدن بوی بد ادرار ایجاد شود.
مطالعه بیشتر : برای اطلاعات بیشتر از ، هیدرونفروز خفیف، کلیک کنید.
مصرف دارو های درمانی و ویتامین ها
مصرف برخی دارو ها، ویتامین ها و مکمل ها ممکن است بوی ادرار را تغییر داده و موجب بروز بوی بد ادرار شوند. برخی از دارو هایی که برای درمان آرتریت روماتوئید، عفونت ها و دیابت استفاده میشوند، باعث بوی بد ادرار میشوند.
ویتامین های B، مانند تیامین و کولین، ممکن است بر تعادل مواد شیمیایی در ادرار شما تأثیر بگذارند. این مواد شیمیایی و ویتامین های اضافی نیز میتوانند بوی ادرار شما را تغییر دهند.
-
واژینوز باکتریال
واژن زنان به طور طبیعی حاوی انواع مختلفی از باکتری ها است. بدن شما همیشه برای حفظ تعادل بین باکتری های مختلف تلاش کرده و از رشد خارج از کنترل انواع خاصی از باکتری ها جلوگیری میکند.
گاهی اوقات این تعادل تغییر کرده و منجر به واژینوز باکتریایی و در نتیجه پدیدار شدن بوی بد ادرار در زنان میشود. یکی از علائم این بیماری ترشحات همراه با بوی ماهی است و موارد زیر دیر علائم واژینوز باکتریایی میباشند:
- ترشحات خاکستری یا سفید
- احساس سوزش هنگام ادرار کردن
- خارش یا درد در ناحیه فرج
- تخمک گذاری
تخمک گذاری زمانی اتفاق میافتد که یک تخمک برای لقاح در طول چرخه قاعدگی آزاد میشود. هورمون های استروژن و پروژسترون مسئول تحریک ترشح تخمک در زنان هستند. این هورمون ها همچنین ممکن است مسئول تقویت حس بویایی در افراد باشند.
تخمک گذاری به خودی خود بوی ادرار را تغییر نمیدهد؛ اما حس بویایی یک فرد ممکن است در این مرحله از چرخه افزایش یابد و این ممکن است شما را از بوی ادرار بیشتر آگاه کرده یا به افراد احساس استشمام بوی بد ادرار در زنان را بدهد.
مطالعه بیشتر : برای اطلاع از علت ادرار زیاد در شب ، کلیک کنید .
-
بارداری
همانند پدیده تخمک گذاری، بروز دگرگونی هورمونی ممکن است به خاطر قرار گرفتن در دوران بارداری، بینی شما را نسبت به بوها حساس تر کند.
این امر به این معنی است که همه چیز از ادرار گرفته تا شامی که درست میکنید ممکن است برای شما بوی قوی تری داشته باشد.
ویتامین های دوران بارداری همچنین حاوی ویتامین هایی هستند که ممکن است بوی ادرار را تغییر دهند. علاوه بر این، افرادی که باردار هستند مستعد ابتلا به عفونت ادراری هستند و در افراد باردار، ادرار با بوی تند یا بوی بد ادرار در زنان ممکن است تنها علامت عفونت باشد.
دارو های دلیل بوی بد ادرار
دارو های درمان کننده بیماری دیابت میتوانند بر بوی ادرار شما تأثیر بگذارند. همچنین وجود بیماری دیابت کنترل نشده یا مدیریت نشده میتواند بر بوی ادرار شما نیز تأثیر بگذارد.
اگر قند بیش از حد در ادرار شما وجود داشته باشد، ممکن است هنگام تخلیه مثانه متوجه بوی ادرار خود شوید.
این بو ممکن است شیرین به نظر برسد، این همان قند اضافی در ادرار شما است. سایر علائم ابتلا به بیماری دیابت شامل موارد زیر میباشند:
- تشنه بودن در بیشتر اوقات
- احساس خستگی
- ادرار کردن مکرر
- پرنوشی
1 – ابتلا به مشکلات کبدی یا کلیوی دلیل بوی بد ادرار
سیستم دفع مواد زائد بدن از طریق کبد و کلیه ها فرایندهای مورد نظر خود را اعمال میکند. اگر این اندام ها به درستی کار نکنند، ممکن است نتوانند مواد دفعی بدن را به خوبی پالایش کنند. این امر میتواند منجر به تغییر در ظاهر، قوام ادرار و مدفوع شده و همچنین علت بوی بد ادرار در زنان و مردان شود.
2 – تری متیل آمینوری علت بوی بد ادرار
این بیماری یا اختلال متابولیک کمتر شایع از تجزیه برخی ترکیبات در بدن جلوگیری میکند و موجب بروز بوی بد ادرار میشود.
در این حالت به ویژه، بدن نمیتواند تری متیل آمین را که ترکیبی موجود در گوشت، ماهی و غذاهای دریایی است، پردازش و تجزیه کند.
در مقابل بدن شما این ترکیب را مستقیماً در ادرار آزاد میکند که این امر میتواند موجب بروز بوی ماهی یا بوی بد ادرار شده و حتی میتواند بروز بوی شدید در بدن فرد مبتلا شود.
درمان علت بوی بد ادرار
اگر بوی بد ادرار شما را اذیت میکند، میتوانید با رعایت چند نکته در خانه بوی بد ادرار را کنترل کنید:
- از مصرف غذاهای محرک بوی بد ادرار خودداری کنید
اگرچه ممکن است در کنار گوشت، کلم بروکلی را دوست داشته باشید یا پیاز سرخ شده را همراه با غذای خود میل کنید، اما این غذاها میتوانند تأثیر بدی بر سوراخهای بینی شما داشته باشند.
اگر مشکوک هستید که یک یا چند غذا ممکن است باعث بروز بوی بد ادرار شما شود، سعی کنید این غذاها را موقتاً از وعدههای غذایی خود حذف دهید. اگر بوی ادرار شما از بین برود، غذایی را پیدا کردهاید که باعث بروز بوی بد ادرار شده است.
اگر اینطور نیست، میتوانید به جستجو ادامه دهید. در حالی که غذاها ممکن است باعث ایجاد بوی قوی در هنگام دفع ادرار شوند، بعید است که باعث بروز مشکلات در سلامت فرد مبتلا شوند، بنابراین اجتناب از خوردن این غذاها یک اولویت شخصی است.
-
نوشیدن مقدار زیادی آب
کم آبی به سرعت بر بو و رنگ ادرار شما تأثیر میگذارد. اگر آب کافی نداشته باشید، ممکن است متوجه شوید که ادرار به رنگ زرد تیرهتر تغییر میکند و بوی قویتری میدهد.
پر آب و هیدراته ماندن بدن به رقیق شدن مواد شیمیایی موجود در ادرار کمک میکند و این امر موجب میشود که ادرار بوی معمولیتری داشته باشد.
همچنین در کار نوشیدن آب سعی کنید از نوشیدن زیاد قهوه و الکل و نوشیدی های الکلی جدا اجتناب کنید. این مایعات احتمال کم آبی بدن شما را افزایش میدهند.
-
به طور منظم اجابت مزاج کنید
زمانی که میل به ادرار کردن دارید، در اولین زمان ممکن اجابت مزاج کنید. نگه داشتن ادرار ممکن است مواد شیمیایی را غلیظ کرده که این پدیده بوی ادرار را بیشتر میکند. علاوه بر این، دفع ادرار ممکن است خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهد.
-
مراقب سلامتی خود باشید
مدیریت بیماری های مزمن مانند دیابت ممکن است علائمی مانند ادرار یا ادرار قهوه ای، با بوی قوی را کاهش دهد یا از بین ببرد. البته، اگر سبک زندگی سالم برای درمان این بیماری ها شامل وعده های غذایی بیشتر همراه با مارچوبه و کلم بروکسل باشد، ممکن است بوی بد ادرار دوباره بروز پیدا کند.
-
درمان دارویی
اگر درمان های خانگی برای رفع بوی بد ادرار موفقیت آمیز نباشد، ممکن است مبتلا به یک مشکل اساسی باشید که نیاز به درمان توسط یک پزشک معالج دارد. این درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آنتی بیوتیک ها: آنتی بیوتیک ها میتوانند باکتری هایی که ممکن است باعث عفونت ادراری شوند را از بین ببرند. آن ها همچنین ممکن است برخی از بیماری های مقاربتی را از بین ببرند. ممکن است برای درمان عفونت قارچی به درمان ضد قارچی نیاز باشد.
- داروها یا مکمل های جدید: اگر دارویی که برای شما تجویز شده است علت بوی بد ادرار و رنگ زرد باشند، پزشک شما ممکن است بتواند جایگزین مناسبی را برای داروی تجویز شده پیدا کند.
- داروی دیابت: اگر بیماری قند خون شما به درستی مدیریت نشود، پزشک ممکن است چندین دارو و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی را برای کمک به مدیریت این بیماری توصیه کند.
برای انجام درمان مشکل بوی بد ادرار میتوان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه میتوان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت.
دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی میباشد. ایشان دانشآموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران میباشند. با بهرهگیری از دانش و تجربه ایشان میتوان بهخوبی از درمان بوی بد ادرار در مردان اطمینان حاصل کرد.
سوالات متداول
1 – علت بوی بد ادرار چیست؟
علت بوی بد ادرار و رنگ زرد به عوامل مختلفی بر میگردد.ادرار مایعی دفعی از بدن ما میباشد که عمدتاً از آب تشکیل شده است، اما دارای نمک ( سدیم، پتاسیم و کلرید)، اسید اوریک و اوره است.
اسید اوریک مادهای حاصل از هضم مواد غذایی است و اوره حاصل از آمونیاک و دی اکسید کربن است اما عمده دلایل آن ، کم آبی یک دلیل بوی بد ادرار ، غذا دلیل بوی بد ادرار ، مصرف ویتامین ها و دارو ها ، ابتلا به بیماری های مختلف
2 – درمان بوی بد ادرار چیست ؟
برای درمان بوی بد ادرار در زنان و مردان باید در طول روز مایعات کافی بنوشید ، کرن بری یا آب آلبالو بنوشید ، قرص های ضدعفونی کننده استفاده کنید ، ملحفه های تخت خود و لباسهای مرطوب را به طور مرتب بشویید ، خود را همیشه تمیز نگه دارید و از سلامتی خود مراقبت کنید ، محصولات بهداشتی استفاده کنید .
منبع مقاله:
https://www.mayoclinic.org/symptoms/urine-odor/basics/definition/sym-20050704
https://www.healthline.com/health/foul-smelling-urine-no-pain
https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/what-to-know-about-unusual-smell-of-urin