کیست کورتیکال کلیه چیست؟

  1. خانه
  2. /
  3. سنگ کلیه
  4. /
  5. کیست کورتیکال کلیه چیست؟

کیست کورتیکال چیست؟ کیست کورتیکال کلیه کیسه‌ های گردی پر از مایع هستند که روی کلیه‌ ها یا در آن‌ها تشکیل می‌ شوند. کیست کورتیکال کلیه ممکن است با اختلالاتی که ممکن است عملکرد کلیه را مختل کند همراه شود.

tel://02188776801

اما در بیشتر مواقع، کیست‌ های کلیه از نوعی به نام کیست کلیه ساده هستند. و معمولاً رویکردی سرطان نداشته و به ندرت مشکلی را در فرد مبتلا ایجاد می‌ کنند و اصولا با کلیه درد خفیف همراه است .

مشخص نیست چه عاملی باعث ایجاد کیست‌ های ساده کلیه می‌ شود. اغلب، یک کیست در سطح کلیه ایجاد می‌ شود؛ اما بیش از یک کیست می‌ تواند روی یک یا هر دو کلیه ظاهر شود.

کیست‌ های ساده کلیه با کیست‌ هایی که با بیماری کلیه پلی کیستیک ایجاد می‌ شوند یکسان نیستند. کیست کورتیکال کلیه ساده نیز با کیست‌ های پیچیده متفاوت هستند.

کیست کورتیکال

کیست‌ های پیچیده برای تغییراتی که می‌ تواند سرطانی باشد باید تحت نظر گرفته شود. کیست‌ های ساده کلیه اغلب در طول آزمایش تصویر برداری و در زمان پایش بیماری‌ های دیگر یافت می‌ شوند.

معمولاً نیازی به درمان آن نیست مگر اینکه کیست کورتیکال کلیه ساده علائمی ایجاد و موجب بروز مشکلاتی در فرد شوند.

کیست کورتیکال کلیه چه نوع کیستی است؟

کیست کورتیکال کلیه یک کیسه بسته پر از هوا یا مایع است. کلیه‌ ها اندام‌ های لوبیایی شکلی هستند که در قسمت پایین کمر افراد قرار داشته و به کنترل میزان نمک و آب در بدن کمک می‌ کنند. آن‌ها همچنین مواد زائد بدن را با فیلتر کردن خون و تولید ادرار حذف می‌ کنند.

در داخل کلیه‌ ها قسمت‌ های کوچکی به نام نفرون وجود دارد. هر نفرون از یک فیلتر و یک لوله تشکیل شده است. هنگامی که خون در کلیه‌ ها جریان می‌یابد تا فیلتر شود، نفرون ها آب اضافی و مواد زائد را که به صورت ادرار از بدن دفع می‌ شوند، خارج می‌ کنند.

کیست کورتیکال کلیه معمولاً کیسه‌ های گرد کوچکی هستند که دیواره نازکی داشته و با مایع آبکی پر شده اند. با افزایش سن افراد، کیست‌ ها می‌توانند در سطح یا در نفرون کلیه‌ ها ایجاد شوند.

اندازه آن‌ها می‌ تواند از یک نخود کوچک تا بزرگی یک گریپ فروت متغیر باشد. کیست‌ ها همچنین می‌توانند در طول زمان رشد کنند.در موارد رشد بیش از حد ،جراحی توصیه می شود.

مطالعه بیشتر : اگر می خواهید بدانید که رنگ زرد پررنگ ادرار نشانه چیست و علت تغییر رنگ چی هستش؟ کلیک کنید.

علائم کیست کورتیکال

کیست کورتیکال کلیه معمولاً علائمی ایجاد نمی‌ کند؛ در واقع، اکثر افرادی که آن‌ها را دارند، نمی‌ دانند که مبتلا به این کیست‌ ها هستند. اندازه کیست کلیه چقدر باشد خطرناک است؟ اندازه طبیعی کیست کورتیکال کلیه؟

اما اگر یک کیست ساده کلیه به اندازه کافی بزرگ شود و یا اگر کیست‌ ها پاره شوند (باز شوند) و شروع به خونریزی کنند، عفونی شده یا آن‌قدر بزرگ شوند که به سایر اندام‌ های داخل شکم فشار بیاورند، مشکل‌ساز می‌ شوند و موجب بروز علائمی در فرد مبتلا می‌ شوند.

علائم آن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • بروز درد مبهم در پشت یا پهلو
  • بروز تب
  • وجود درد در ناحیه بالای معده

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر علائم و مشکلاتی متعاقب ابتلا به کیست کورتیکال در کلیه چپ یا راست دارید باید در اولین زمان ممکن به یک پزشک معالج ماهر و با تجربه مراجعه نمایید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

علل ایجاد کیست کورتیکال در کلیه

کیست‌ های کلیه زمانی اتفاق می‌ افتند که لوله نفرون شروع به بزرگ‌ تر شدن و پر شدن از مایع می‌ کند. مشخص نیست چه چیزی باعث ایجاد آن می‌ شود.

همان‌ طور که بالاتر گفته شد یک نظریه نشان می‌ دهد که کیست کورتیکال کلیه زمانی ایجاد می‌ شوند که لایه سطحی کلیه ضعیف شده و کیسه‌ ای را تشکیل می‌ دهد.

سپس این کیسه با مایع پر شده، جدا می‌ شود و به کیست تبدیل می‌ شود. محققان می‌ دانند که کیست‌ های ساده ارثی نیستند. اعتقاد بر این است که آسیب یا انسداد میکروسکوپی در لوله‌ ها ممکن است منجر به ایجاد برخی کیست‌ های ساده کلیه شود.

عوامل خطر در ابتلای به کیست کورتیکال کلیه

خطر ابتلا به کیست کورتیکال کلیه با افزایش سن افزایش می‌ یابد؛ اما ممکن است این مشکل در هر سنی رخ دهند. معمولاً بروز آن در مردان شایع‌ تر است.

نیمی از افراد 50 ساله و بالاتر حداقل 1 کیست کورتیکال کلیه دارند. اکثر مردم فقط در 1 کلیه دارند، اما با افزایش سن، تعداد کیست‌ ها و خطر ابتلا به آن در کلیه دوم افزایش می‌ یابد.

عوامل خطر در ابتلای به کیست کورتیکال کلیه

آیا کیست کورتیکال کلیه خطرناک است؟

اندازه طبیعی کیست کورتیکال کلیه چقدر است؟ کیست کلیه تقریباً در بیشتر موارد بی ضرر هستند. آن‌ها را “ساده” می‌ نامند زیرا احتمال بسیار کمی وجود دارد که تبدیل به بیماری جدی‌ تر و مخاطره‌ آمیز تر شوند.

این بیماری می‌ تواند در قالب یک کیست ساده با منشأ ناشناخته، بدون عوارض خطرناک و اغلب خوش‌ خیم بروز پیدا کند. در پاسخ بهه این سوال که آیا کیست کورتیکال خطرناک است؟ معمولاً خطر چندانی فرد مبتلا را تهدید نمی‌ کند.

مطالعه بیشتر : برای آشنایی و اطلاع با این سوال که آیا هیدرونفروز کلیه خطرناک است و روش های تشخیص چیست؟ کلیک کنید.

کیست‌ های ساده کلیه دارای ماهیت سرطانی نبوده و به ندرت مشکلی را در بدن فرد مبتلا ایجاد می‌ کنند. شرط این امر ویزیت و درمان به موقع بیماری می‌ باشد.

سهل‌ انگاری و نادیده گرفتن ابتلا به کیست کورتیکال کلیه و متعاقباً عدم دریافت درمان می‌ تواند منجر به بروز مشکلاتی در فرد بیمار شود. در شدیدترین حالت و عدم پیگیری فرد مبتلا، کیست کلیه ممکن است به اختلالاتی که ممکن است عملکرد کلیه را مختل کند منجر شود.

آیا کیست کورتیکال خطرناک است؟

از این‌ رو نیاز است که در مواجهه با این بیماری با مراجعه به یک پزشک متخصص آگاه از تشخیص و درمان به موقع این عارضه اطمینان حاصل کرد.

با این حال، برخی از کیست‌ ها دارای دیواره‌ های ضخیم هستند، ممکن است در تصویربرداری به وسیله اشعه ایکس شکل آن‌ ها نامنظم به نظر برسند و می‌ توانند با بروز سرطان در کلیه فرد مبتلا در ارتباط باشند.

عوارض کیست کورتیکال کلیه

کیست کورتیکال کلیه گاهی ممکن است منجر به بروز عوارضی در فرد مبتلا شود که شامل موارد زیر می‌ باشد:

  • کیست کورتیکال کلیه ممکن است عفونی شده و موجب بروز تب و درد در فرد مبتلا شود.
  • ترکیدن آن که موجب بروز درد شدید در ناحیه پشت یا پهلوی فرد مبتلا به این بیماری می‌ شود. گاهی اوقات ترکیدن آن ممکن است باعث پیدا شدن خون در ادرار شود.
  • مسدود شدن جریان ادرار: کیست کورتیکال کلیه که جریان معمول ادرار را مسدود می‌ کند ممکن است منجر به تورم در ناحیه کلیه (هیدرونفروز) شود.

تشخیص کیست کورتیکال کلیه

آزمایش‌ ها و روش‌ های مورد استفاده برای تشخیص آن شامل موارد زیر می‌ باشند:

  • تست‌ های تصویربرداری MRI، CT و سونوگرافی: این روش‌ ها، آزمایش‌ های تصویربرداری هستند که اغلب برای تشخیص آن استفاده می‌ شوند. آزمایش‌ های تصویربرداری می‌ تواند به تعیین میزان کیست کورتیکال یا تومور بودن توده کلیوی کمک کند.
  • تست‌ های عملکرد کلیه: آزمایش نمونه خون شما ممکن است نشان دهد که آیا کیست کلیه بر عملکرد کلیه شما تأثیر می‌گذارد یا خیر.

درمان کیست کورتیکال کلیه

درمان کیست کورتیکال کلیه حالت‌ های زیر را در بر می‌ گیرد:

1.ممکن است نیازی به درمان نباشد.

اگر یک کیست کورتیکال کلیه ساده هیچ علامتی نداشته باشد و بر عملکرد کلیه تأثیری نداشته باشد، ممکن است نیازی به درمان ساده نداشته باشید. در عوض، پزشک معالج شما ممکن است به شما توصیه کند که آزمایش‌ های تصویربرداری مانند سونوگرافی را در طول زمان انجام دهید .

 ببینید آیا کیست کورتیکال کلیه شما تغییر می‌ کند یا خیر.اگر کیست کلیه شما تغییر کرد و علائم ایجاد کرد، ممکن است در آن زمان درمان را انتخاب کنید. گاهی اوقات یک کیست کورتیکال کلیه خود به خود از بین می‌ رود.

مطالعه بیشتر : جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درمان فوری درد کلیه خانگی چیست و برای کلیه درد چی بخوریم؟ کلیک کنید.

ممکن است نیازی به درمان نباشد

2.درمان کیست کورتیکال کلیه که علائم ایجاد می‌ کنند

اگر یک کیست کورتیکال کلیه علائمی را در فرد مبتلا ایجاد کند، پزشک شما ممکن است درمان‌ های زیر را توصیه کند که شامل موارد زیر می‌ باشند:

  • کیست را سوراخ کرده و تخلیه کند، سپس آن را با محلول پر کند. محلول باعث ایجاد اسکار شده و به جلوگیری از پر شدن مجدد کیست با مایع کمک می‌ کند. همچنین ممکن است برای این مورد از الکل یا یک ترکیب شیمیایی به عنوان محلول استفاده شود.
  • به ندرت، برای کوچک کردن کیست، ممکن است یک سوزن بلند و نازک از طریق پوست شما و از طریق دیواره وارد آن شود. سپس پزشک معالج مایع را از کیست تخلیه کرده و با محلولی پر می‌ کنند تا از عود مجدد آن جلوگیری شود.
  • جراحی برای برداشتن کیست کورتیکال کلیه : این نوع کیست ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. برای دسترسی به کیست، جراح چندین برش کوچک در پوست شما ایجاد می‌ کند و ابزار مخصوص و یک دوربین فیلم‌ برداری کوچک را وارد ناحیه عمل می‌ کند.

جراح در حین تماشای با یک مانیتور ویدئویی در اتاق عمل، ابزار های کاربردی را به سمت کلیه هدایت کرده و از آن‌ها برای تخلیه مایع کیست استفاده می‌ کند. سپس دیواره‌ های کیست بریده شده یا سوزانده می‌ شوند. به ندرت از عمل جراحی برای درمان کیست کورتیکال کلیه کمک گرفته می‌ شود.

این روش اغلب برای کیست‌ های پیچیده با تغییراتی که ممکن است سرطانی باشد، استفاده می‌ شود. انجام برخی از اقدامات برای درمان آن ممکن است نیاز به بستری کوتاه مدت در بیمارستان داشته باشد.

برای انجام درمان آن می‌توان از تجارب درمانی بیماران قبلی بهره گرفت. همچنین در این زمینه می‌ توان از تجارب جناب آقای دکتر فرشاد نامداری جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری مردان با سابقه بیش از 15 سال جراحی موفق در این زمینه کمک گرفت.

دکتر فـرشاد نامداری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و حائز رتبه دوم بورد کشوری تخصصی اورولوژی می‌ باشد. ایشان دانش‌آموخته و دستیار ممتاز دانشکده علوم پزشکی تهران می‌ باشند. با بهره‌گیری از دانش و تجربه ایشان می‌ توان به‌خوبی از درمان کیست کورتیکال کلیه اطمینان حاصل کرد.

منبع مقاله

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cysts/symptoms-causes/syc-20374134

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14884-kidney-cysts

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید